fbpx

Új kamattámogatási program a beruházási hitelekhez

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 09.

Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) folyószámlahitele kellő biztonságot nyújt az agrárvállalkozásoknak, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón

tehén

A speciális kockázatok – időjárási anomáliák, állatbetegségek – miatt különösen a kisebb vállalkozások számára kiemelten fontos a kiszámíthatóan rendelkezésre álló forgóeszköz-finanszírozó hitelkonstrukció. A mezőgazdaságivállalkozások hitelállománya 2013 óta töretlenül növekszik: a tavaly év végi mintegy 623 milliárd forint a 2010-es mintegy másfélszerese.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahiteléhez a tárca saját költségvetésébőlkamat, kezességi díj és költségtámogatást ad, hogy kedvező legyen a finanszírozás a vállalkozások számára. Alapesetben a minisztérium évi 4 százalékpont kamattámogatást nyújt,és 50 százalékos mértékű kezességi díj támogatást biztosít.

Több, mint 7000 agrárvállalkozás használja napi szinten az Agrár Széchenyi Kártyáját: a konstrukció 2011. évi meghirdetése óta több mint 135 milliárd forint kedvező finanszírozási lehetőséghez jutottak az agrárszektor vállalkozói, mondta Tolnay Tibor, a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke.

A sajtótájékoztatón az agrárminiszter bejelentette, hogy a vidékfejlesztési program forrásainak felhasználását követő időszakban is meg kívánják őrizni az agrárvállalkozások beruházási kedvét, ezért 2019-ben széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó új kamattámogatási programot indítanak, amelynek részleteit egyeztetik a hitelintézetekkel.