fbpx

Lombtrágyapiaci helyzetkép

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 18.

Tápanyag-utánpótlás terén talán a lombtrágyáknál történt a legjelentősebb változás az elmúlt években, évtizedekben.

A kezdetekben csak nitrogénoldatot és minimális mikroelem-mennyiséget tartalmazó termékeket egyre többször váltották fel a jobb minőségű, magasabb hatóanyag-tartalmú, formulázott lombtrágyák. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményeként lehetővé vált, hogy a termékek kiemelkedően magas hatóanyag-tartalommal rendelkezzenek, amely folyamatosan a növények rendelkezésére áll, azt a tartamhatásnak köszönhetően hosszú időn keresztül tudják felvenni. Az egy-másfél hónap egyenletes felvétel lehetősége már elvárás a prémium kategóriás termékek esetében.


A levélfelület tápelemtartalma YaraVita Mantrac kijuttatása után


A levélfelület tápelemtartalma YaraVita Zintrac kijuttatása után

Ez lehetővé teszi a korai kijuttatást, így a maximális hatékonyság elérését. Az ilyen típusú termékek (pl. YaraVita Gramitrel, Yara Vita Brassitrel Pro) természetesen esőállósággal, tapadásfokozóval rendelkeznek.


Formulázott termék – ellenőrzött hatásmechanizmus

További tények:

A szántóföldi növénytermesztés lett a fontosabb felhasználási terület, az ezeket a növényeket termelők igénylik azokat a megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a stresszhelyzeteket, javítani lehet a mezo- és mikroelemhiányt. A termelők igen jól felismerték a növényspecifikus termékek előnyeit; bátran és sikeresen alkalmazzák őket.

Nagyon sok termék jelenik meg a piacon, de azt látjuk, hogy a jól bevált, megbízható helyről származó lombtrágyacsaládok tartják pozíciójukat, sőt piaci részarányuk növekszik.

A jövő trendjeivel kapcsolatban elmondható, hogy a következő időszakban a különböző termésnövelő anyagok, biostimulátorok szerepe erősödik. Ez a klasszikus lombtrágyák használatára is hatással lesz, de ennek mikéntjét nehéz előre megjósolni. A magas mennyiségű hatóanyagot tartalmazó termékeket a piac továbbra is előnyben fogja részesíteni (nincs más megoldás), de azt nem lehet előre látni, hogy a biostimulátorok és a mikroelemek kombinációja – amely élettanilag nagyon nehéz és differenciált kérdés – hogyan fog alakulni.

A Yara az eddig is remekült bevált, kísérletekkel bizonyított technológiai javaslatait kínálja a termelőknek, ahol a növényspecifikus termékek (YaraVita Gramitrel, YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Zeatrel, YaraVita Frutrel) adják az alapot – ezeknek a termékeknek a korai kijuttatása garantálja a cikk első részében leírtakat –, és ezt egészítjük ki mono készítményekkel.

Minden termékkel, technológiával kapcsolatos részletes információt megtalálnak partnereink a yara.hu című honlapunkon, a keverhetőséggel kapcsolatos információkat pedig a www.tankmix.com felületen.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.