fbpx

Okos megoldás a tápanyag-utánpótlásban

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 07.

Biztosítson folyamatos nitrogénellátást ENTEC® műtrágyával!

Az Európa-szerte ismert, stabilizált nitrogénműtrágya már 2017 óta elérhető Magyarországon az EuroChem Agro Hungary Kft. forgalmazásában. A technológia hosszantartó, folyamatos nitrogénutánpótlást tesz lehetővé a növénykultúrák számára alacsonyabb N2O kibocsátással és csökkentett nitrátkimosódással.

A nitrogén az elsődleges tápelemek közé tartozik, amely a vegetatív növekedésben elengedhetetlen szerepet játszik – részben a szénhidrátok, részben a fehérjék szintéziséhez szükséges makroelem. A nitrogént nitrát- és ammóniumionformában képesek a növények felvenni, amelyek a műtrágya oldódásakor képződnek. Az ammónium- és a nitrátionok aránya különösen fontos a kiegyensúlyozott nitrogénellátás elérése érdekében.

Az ammóniumion kevésbé mozgékony, az agyag és a talajrészecskék felületéhez van kötve, ennek köszönhetően mobilizációja csekély a talajban. Ez a nitrogénforma a vegetatív fejlődés mellett a gyökérképződést is stimulálja. Ezzel ellentétben a nitrátion vegetatív részek növekedését segíti, és könnyen felvehető formában van jelen a talajban. Ez a magas szintű mobilitás az oka, hogy a talaj mélyebb rétegeiben könnyen kimosódik. Ez különösen igaz jelentős csapadékmennyiség esetén, ill. olyan növényeknél, amelyek gyökerei nem fejlesztenek nagy gyökérállományt.

Mivel a talajban lévő nitrogénvegyületek állandó átalakulási és kioldódási folyamatoknak vannak kitéve, a megfelelő terméshozam eléréséhez a nitrogén műtrágyák szakszerű alkalmazására kiemelten nagy figyelmet kell fordítani.

Az ammóniumot mikroorganizmusok alakítják nitritté és nitráttá a talajban. A talajadottságoktól és az időjárástól függően ez a folyamat általában órák alatt, vagy napokon belül végbemegy.

Az ENTEC-DMPP stabilizátor akár tíz héttel is lelassítja a nitrifikációt, ezért a műtrágyában található ammónium-nitrogén „stabilizálódik a talajban”. A stabilizált ammónium mellett az ENTEC® mindig tartalmaz nitrátot, melynek köszönhetően azonnal felvehető nitrogén is a növény rendelkezésére áll.

Az ENTEC® nitrogén-hatóanyaga mellett kiváló vízoldhatóságú, gyorsan hozzáférhető foszfor-hatóanyagot tartalmaz, amely az intenzív kezdeti növekedést segíti. Az erős növényállomány fejlődéséhez szükséges télállóságot káliumtartalma biztosítja. A kén a nitrogén beépüléséhez szükséges tápelem, kéntartalma révén megfelelő minőségű termény előállítását teszi lehetővé.

Használatával rugalmasan tud alkalmazkodni az időjárási szélsőségekhez, tápanyag-utánpótlási műveletek száma csökkenthető, taposási kár és talajterhelés nélkül biztosítható az első fejtrágya. Ezen felül a nitrátkimosódás is meggátolható, ezáltal jobban hasznosul az egységnyi területre kijuttatott műtrágya.

ENTEC® használatával ősziárpa esetén Németországban és Ausztriában 2003-2007 között végzett kísérletek során átlagosan 10,6%-kal nőtt a terméshozam. Őszi vetésű gabonában ENTEC® alkalmazásakor a nitrogén akár egész télen át rendelkezésre áll a növény számára, mely kora tavaszi induláskor biztosítja a szükséges nitrogénforrást. A talajadottságainak megfelelő összetétel választásával hosszantartó és kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlást biztosíthat gabonái számára.

[email protected]