fbpx

Díjazott hazai innovációk jövedelmező tartástechnológiáért

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 28.

Két magyar egyetemi oktató révén világszerte egyedülálló tartástechnológiai rendszert sikerült kidolgozni, ami mérlegelés nélküli, valós idejű testsúly-meghatározást és viselkedésmegfigyelést tesz lehetővé a mélyalmos brojler hízlalás során. Emellett három másik innovációt is díjaztak a 31. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó termékdíjversenyen.

sertéstartás malac
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Világszerte egyedülálló

Az állattenyésztési napokhoz kötődő termékdíjpályázat első helyezettje – a tartástechnológia kategóriában – a Bonafarm Csoporthoz tartozó Barcomp Kft. és két magyar egyetemi oktató: Alexy Márta és Szabó Sándor Birdwatcher Zrt. nevű cégének együttműködésével kidolgozott eljárás. A rendszer mérlegelés nélküli, valós idejű testsúly-meghatározást és viselkedésmegfigyelést tesz lehetővé mesterséges intelligencia segítségével mélyalmos brojlerhízlalás során. A ChickCheck nevű precíziós technológia egyedülálló hazánkban és világszerte is. A rendszer egyik előnye, hogy kézimunkaerőt takarít meg, állatjólléti szempontból pedig hatékonyabbá válik brojler hízlalás.

Méri, tervezi a lábnyomot

A 2. díjat a DSM Nutritional Products Hungary Kft. egy hazánkban eddig még nem alkalmazott, de egyre nagyobb jelentőséggel bíró innovatív szolgáltatása nyerte. A Sustell nevű rendszer képes a környezeti lábnyom kiszámítására és megtervezésére állattartó gazdaságokban és takarmánykeverőkben. Ezzel alkalmas az állattartási technológiák környezeti fenntarthatóságának komplex mérésére és javaslatok megfogalmazásával az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásának csökkentésére.

Startertápok és zöldenergia

A vásárhelyi állattenyésztési napok termékdíjversenyén két 3. helyezett tartástechnológiai pályázatot hirdettek. Az egyik 3. díjas a holland Agrifirm Zrt. malactápjainak újdonsága a prebiotikumok csoportjához tartozó galakto oligoszacharid izolálása és alkalmazása malac prestarter és starter tápokban. Ez a prebiotikum serkenti a jótékony bélflórát és így jó hatással van a malacok immunrendszerére. A másik 3. díjas egy magyar cég, az Altherm Kft., amely a biomassza-alapú energiatermelést lehetővé tevő kazánok gyártásában és értékesítésében piacvezető hazánkban. Komplex megoldást nyújtanak állattartó telepeknek és feldolgozóknak a teljesen automatizált megújuló energiatermelésre alkalmas, többféle tüzelőanyag típussal üzemelő kazánjaikkal.

Kohout Zoltán (forrás: Hódmezőgazda)