fbpx

Az „Év tömegtakarmánya 2023”

Írta: Agrárágazat-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 28.

Az időjárás kedvezett 2022-2023 fordulóján a tömegtakarmányoknak. Az ősz, a tél és a tavasz csapadékosabb volt az átlagnál. Nézzük, a kedvező körülmények milyen tömegtakarmányokat eredményeztek!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es ősz hőmérséklete 0,7 °C-kal haladta meg az 1991–2020-as értéket. Országos átlagban az évszak csapadékösszege megfelelt a sokévi átlagnak, az ezen belüli eloszlás azonban nagyon egyenetlen volt. Az ősz egy csapadékban gazdag szeptemberrel kezdődött, országos átlagban több mint másfélszerese hullott le az ilyenkor megszokott mennyiségnek. A 2022-23-as tél meleg volt. Az elmúlt 120 év során ez lett a második legmelegebb tél. A vetésnek kedvezően az évszak során lehullott csapadékmennyiség meghaladta a szokásosat. A 2023-as tavasz középhőmérséklete átlagosan alakult, a március melegebb, míg az április hűvösebb volt a megszokottnál. A csapadékos telet követően tavasszal is folytatódott a csapadékos időjárás. Országos átlagban mindhárom tavaszi hónapban több csapadék esett, mint a sokéves átlag. Ez kedvezett az őszi vetésű tömegtakarmányok hozamának.

Díjak három kategóriában

Az „Év tömegtakarmánya 2023” díjakat a tavaszi és nyári betakarítású szilázsok/szenázsok 3 kategóriájában adták át Gödöllőn a kiváló tömegtakarmányokat előállító cégeknek. A vizsgálatba vont kategóriák és a mintaszámok (2023. május 1. – 2024. február 20. között) a következőképpen alakultak:

  1. lucernaszilázs és lucernaszenázs: 237 minta;
  2. fűszilázs/-szenázs (olaszperje, hibridperjék, Festuloliumok, perjefélék keveréke és egyéb füvek): 118 minta;
  3. rozsszilázs/-szenázs (rozs: kalászhányás előtt betakarítva): 172 minta. A szénaminták mennyisége újból kevés volt, így nem tudtak nyertest hirdetni (lucernaszéna 23 db; réti széna 24 db).

1. ábra. Az országos havi csapadékösszeg 2022 őszén, 2022/23 telén és 2023 tavaszán (OMSz)

A legjobb lucernaszilázsok és -szenázsok kiválasztásakor az alábbi szempontokat és értékeket vették alapul:

  • Lucerna esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 30%-nál húzták meg, de azokat a mintákat is a versenyben hagyták, amelyeknek 30% alatti szárazanyag-tartalom mellett jó volt az erjedésük.
  • A szűkítés során az RFV (NDF- és ADF-alapú értékelés) volt az első szelekciós paraméter (160 pontérték felett). Reális cél lenne a prémium minőség kitűzése, ami 170 feletti pontszámot jelent.
  • Ezt követte a rostösszetétel (NDF < 40% sza., ADF < 30% sza. ADL < 5% sza.), de az igazán jó minőség esetében az NDF 35%.
  • Majd a rost emészthetősége (NDFd48 > 45% sza.) következett.
  • Idén is kiemelt szerepet kapott a hamutartalom az értékelésben. A 10% alatti hamutartalom célként tűzhető ki a jövőben, de idén is a 12%-os érték volt a felső határ.
  • Ezt követte a nyersfehérje. Ha az előző paraméterekre figyelünk, akkor a nyersfehérje-tartalom meghaladja a 20%-ot. Szelekciós paraméterként a minimum 21% nyersfehérje-tartalmat tűzték ki célként.
  • A nitráttartalmat mint állategészségi kockázati tényezőt értékelték a szűkítés során. A határértéket 0,3% (3 g/kg sza.) értéknél húzták meg.
  • A jó minőségű szilázs/szenázs erjedése sem maradhat el az értékelésből, ezt volt az utolsó paramétercsoport, amit ellenőriztek. Elsősorban a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt a fókuszban.

Az év lucernaszilázsai/szenázsai

Az alábbi cégek készítettek kiváló minőségű lucernaszilázst és -szenázst 2023-ban: Hód-Mezőgazda Zrt., Gyulai Agrár Zrt., Dávodi Augusztus 20 Zrt., Rábapordányi Mg Zrt., Enyingi Agrár Zrt., Állért Kft., DPMG Zrt., Magyaralmási Agrár Zrt., Agroprodukt Zrt. (Marcalgergelyi), Agrár-Ker Kft., Kösely Zrt., Albers Agrár Bt.

A 2023. év legjobb lucernaszilázsának a táplálóanyag-tartalma és erjedése az 1. táblázatban látható.

1. táblázat. A 2023. évi betakarítású legjobb lucernaszilázsok és -szenázsok táplálóanyag-tartalma és erjedése (237 minta, NIR-adatbázis, ÁT Kft.) OMD48: szerves anyagok emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), aNDFom: hamuval korrigált, amilázzal kezelt NDF, NDFd48: az NDF emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), dNDF48: az emészthető NDF 48 órás in vitro inkubációval meghatározva (NIR), iNDF240: 240 óra in vitro inkubáció alatt sem lebomló NDF

Nehéz volt kiválasztani a legjobbat, mert ellentmondásos minták kerültek a legjobbak közé. Volt, ahol egy szinte tökéletes szilázs esetében csak egy paraméter nem volt jó (a nitrát). Egy másik minta pedig nem átlagos szárazanyag-tartalommal érkezett be, bár a fehérje- és energiatartalma kiváló volt. Ezért azt a mintát választották, ami harmonikus volt, még ha egy-egy paraméterében volt nála jobb is. 1800 tonna készül a díjnyertes szilázsból.

Az „Év lucernaszilázsa 2023” (237 mintából kiválasztva) díjat az alábbi cégnek adták át: Hód-Mezőgazda Zrt. Vajhát (ATHA2400246).

A hazai adatokat is figyelembe véve, a javasolt reális célértékek az alábbiak a 2024. évi tavaszi betakarításra:

  • Min. 170 RFV;
  • 22–24% sza. nyersfehérje;
  • 20–25% sza. nyersrost;
  • 35% sza. NDF;
  • 25–26% sza. ADF;
  • 4,0–4,5% sza. ADL;
  • 10% sza. hamu;
  • 45–50% NDFd48;
  • 6,0 MJ/kg sza. NEl.

Az év fűszilázsai/-szenázsai

A legjobb fűszilázsok és -szenázsok kiválasztásakor az alábbi szempontokat és értékeket vették alapul:

  • Az intenzív füvek esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 28%-nál húzták meg, mivel a magasabb kiindulási cukortartalom segíti a tejsavas erjedési folyamatot. Kémiai silózási adalékanyagok mellett akár a 25% szárazanyag-tartalom is adhat megfelelő minőségű erjedést (a csurgaléklé képződésére azonban számítani kell).
  • Ezt a paramétert követte a rost emészthetősége (NDFd48 > 65% sza.).
  • A rostösszetétel egyre szigorúbb megítélése következett (NDF < 45% sza., ADF < 30% sza., ADL < 25% sza., nyersrost < 25% sza.).
  • Idén is kiemelt szerepet kapott a hamutartalom. Törekedni kell a 10% alatti hamutartalomra!
  • Ezt követte a nyersfehérje-tartalom. Szelekciós paraméterként a minimum 15% nyersfehérje-tartalmat tűztek ki célként.
  • A nitráttartalmat mint állategészségi kockázati tényezőt értékelték a szűkítés során. A határértéket 0,4% (4 g/kg sza.) értéknél húzták meg, pedig a 0,3%, azaz 3 g/kg sza. lenne az ideális. Sok jó fűszilázs esett ki a rostán a magas nitráttartalom miatt.
  • A jó minőségű fűszilázs erjedése esetében a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt a fókuszban.

A hamutartalom és a nitráttartalom miatt olyan fűszilázok is kiestek a legjobbak közül, amelyeket fiatalon, kiváló rostemészthetőséggel takarítottak be. A fűszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2023 tavaszán: Hunland Dairy Kft. (Felsővány), Dávodi Augusztus 20 Zrt., Szakál Ottó (Hajdúdorog), Berek Farm Kft. (Tisztaberek), Zsadányi Malom 97 Kft., Jászberényi Kossuth Zrt., Agárdi Farm Kft., Geo-Fríz Kft. (Onga), Bogsin-tanya, Agroprodukt Zrt., (Zsigmondháza), Hód-Mezőgazda Zrt., Pernyéspuszta Kft. A 2023. év legjobb fűszilázsának a táplálóanyag-tartalma, emészthetősége és erjedése a 2. táblázatban látható.

2. táblázat. A 2023. évi betakarítású legjobb fűszilázs táplálóanyag-tartalma és erjedése (118 minta, NIR-adatbázis, ÁT Kft.) OMd48: szerves anyagok emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), aNDFom: hamuval korrigált, amilázzal kezelt NDF, NDFd48: az NDF emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), dNDF48: az emészthető NDF 48 órás in vitro inkubációval meghatározva (NIR), iNDF240: 240 óra in vitro inkubáció alatt sem lebomló NDF

A megmérettetésen kiemelkedő a díjnyertes fűszilázs iNDF240-értéke. Egyedülálló ez a tömegtakarmány-típus a rendkívül alacsony iNDF240-értékkel. Az emészthetetlen rost kb. 2 kg/nap/tehén érték felett egyértelműen korlátozhatja az étvágyat, ezért amikor a 30 kg/nap/tehén szárazanyag-felvétel a cél 50% feletti tömegtakarmány-hányaddal, akkor az iNDF240 értéke kritikussá válik. Ne felejtsük tehát el, hogy a korai betakarítású fű- és a gabonaszilázsok segítségével struktúrrostot tudunk emészthető formában is etetni, kevés lignifikált rosttal.

Az „Év fűszilázsa 2023” (188 mintából kiválasztva) díjat az alábbi cég érdemelte ki: Hunland Dairy Kft. (ATH2302169)

A hazai adatokat is figyelembe véve a javasolt reális célértékek az alábbiak a 2024. évi tavaszi betakarításra:

  • min. 15% sza. nyersfehérje;
  • 20–25% sza. nyersrost;
  • 40–45% sza. NDF;
  • 25–30% sza. ADF;
  • max. 2,5% sza. ADL;
  • max. 10% sza. hamu;
  • 70% NDFd48;
  • 6,1–6,3 MJ/kg sza NEl;
  • nitrát max. 3 g/kg sza.

Az év rozsszilázsai/-szenázsai

A legjobb rozsszilázsok kiválasztásakor az alábbi szempontokat és értékeket vették alapul:

  • A rozs esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 28%-nál húzták meg. A romlási folyamatokat gátló anyagok használata mellett akár a 25% szárazanyag-tartalom is adhat megfelelő minőségű erjedést (a csurgaléklé képződésére azonban számítani kell).
  • Ezt követte a rosttartalom, a rostösszetétel (NDF < 55% sza., ADF < 33% sza., ADL < 3% sza., nyersrost < 30% sza.).
  • A rostemészthetőség (NDFd48 > 65%) szintén elsődleges szempont volt, mivel a rozs gyors öregedése miatt ez kritikus a technológiában.
  • Az értékelés során nagy hangsúlyt kapott a hamutartalom (maximum 12% sza.);
  • a fehérjetartalom mellett (minimum 15% sza nyersfehérje).
  • A nitrát is szelekciós paraméter volt (<0,4%, azaz < 4 g/kg sza.). Több takarmányminta emiatt a paraméter miatt nem kerülhetett a legjobbak közé.
  • A jó minőségű rozsszilázs erjedése esetében a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt még a fókuszban.

Sajnos a fiatal alapanyagok között megint sok volt a nitrátos és/vagy magas hamutartalmú! A rozsszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2023 tavaszán: Duna Gyöngye 2000 Mg. Zrt., Szombathelyi Tang. Zrt., Enyingi Agrár Zrt., Nyakas Farm Kft., Nemzeti Ménesbirtok és Tg. Zrt., Inter-Agrárium Kft. (Nagyecsed), Jászapáti 2000 Mg. Kft., Kossuth 2006 Zrt. (Jászárokszállás), Hód-Mezőgazda Zrt., Húshasznú Bt. (Egyházasrádóc), Rácz Dániel (Ják), Hidasháti Zrt.

A 2023. év legjobb rozsszilázsának a táplálóanyag-tartalma, emészthetősége és erjedése a 3. táblázatban látható.

3. táblázat. A 2023. év legjobb rozsszilázsainak a táplálóanyag-tartalma és erjedése (172 minta, NIR-adatbázis, ÁT Kft.) OMd48: szerves anyagok emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), aNDFom: hamuval korrigált, amilázzal kezelt NDF, NDFd48: az NDF emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), dNDF48: az emészthető NDF 48 órás in vitro inkubációval meghatározva (NIR), iNDF240: 240 óra in vitro inkubáció alatt sem lebomló NDF

Az értékeléshez kiemelendő az iNDF240 érték: az emészthetetlen rostból egy kg szárazanyagra vetítve kb. 40 grammal kevesebb volt az egyik díjnyertes szilázsban, mint az átlagos minőségű szilázsokban. Ez napi 10 kg rozsszilázst etetve 23–24 tonna többletballasztot jelent évente egy átlagos rozsszilázs etetésekor (450 tejelő tehénre számolva), a szárazanyag-felvételt korlátozó hatásáról már nem is beszélve.

Az „Év rozsszilázsa 2023” (172 mintából kiválasztva), megosztva: Duna Gyöngye 2000 Mg. Zrt. (ATH23 01869), Enyingi Agrár Zrt. (ATH2301900).

A hazai adatokat is figyelembe véve a javasolt reális célértékek az alábbiak a 2023. évi tavaszi betakarításra:

  • 30% szárazanyag vagy min. 25% (a káros erjedést gátló anyaggal való kezelés mellett);
  • min. 15% sza. nyersfehérje;
  • 25–28 sza. nyersrost;
  • max. 50% sza. NDF;
  • max. 30% sza. ADF;
  • max. 3% sza. ADL;
  • max. 10% sza. hamu;
  • 70% NDFd48;
  • 6,0 MJ/kg sza. NEl;
  • nitrát max. 4 g/kg sza.

A lucerna- és rétiszénamintákból az alacsony mintaszám miatt nem választottak díjnyertest, de ki kell emelni egy lelkes intézményt, mely megint jó minőség réti szénát készített, Natura 2000 területen: ez a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

A következő szezon is ígéretesnek látszik, volt elegendő csapadék ősszel és télen. Reméljük, a talaj vízkészlete kitart áprilisig. Jó szezont, kiváló minőségű tömegtakarmányokat kívánunk mindenkinek. Mert a nyári bendőkomfort jó üzlet!

Dr. Orosz Szilvia
ÁT Kft.