fbpx

Kukoricavetési tanácsok a BAYER-től 2022-ben is

Írta: - 2022 március 07. -Hirdetés

Az utóbbi két év viszontagságos időjárása miatt a kukoricatermesztés igazi kihívás lett. A kora tavaszi időjárás egyes helyeken lehetetlenné tette a tervezett kukoricatáblák előkészítését, vetését. Az április eleji vetések számos helyen kétszer is alá kerültek, ahol pedig nem, ott a hideg megtette hatását. A vegetációs szezon folytatásában pedig hőség, aszály, vízhiány

Hogyan lehet felkészülni az ilyen évekre? Mi legyen a talaj-előkészítéssel? Mikor vessünk? Csökkentsünk a tőszámon, és veszítsünk esetlegesen profitot, ha mégis megjön a csapadék? Számos kérdéssel találhatjuk szemben magunkat.

Minden termelő tisztában van a táblái jó és rossz tulajdonságaival. Megvan a bevált vagy megszokott technológiája legtöbb területére. Hiszen ki ismerné jobban a tábláját, mint a saját gazdája?

Mi a Bayernél pedig kukoricahibridjeink tulajdonságait ismerjük legalább ilyen jól. Tudjuk, hogy melyik hibrid milyen technológiákban használható, mely termésszinteken és tőszámon produkálja a legbiztosabb, illetve akár a legnagyobb termést.

Tábláinknak is lelke van! Ismerni kell, tudnunk kell hogyan kezeljük:

  • Milyen potenciál van benne?
  • Vannak-e olyan foltok, amiket táblán belül külön kell kezelni?
  • Melyik az a technológia, amelyik a legbiztosabb, vagy a legtöbbet tudja kihozni?
  • Nem célszerű egy olyan táblát, mely sosem hozott 7-8 tonna/ha-nál többet, ugyanúgy kezelni, mint amelyikről általában magasabb, 14-15 tonnát takarítunk be.

Ha terméspotenciál szempontjából három csoportra választjuk a táblákat, úgymint

  • alacsony: 8 tonnáig;
  • közepes: 8 és 12 tonna között;
  • és magas: 12 tonna fölött,

akkor látni fogjuk, hogy minden egyes szinten más-más szempontok alapján állítjuk össze a technológiát, és más-más tulajdonságok alapján választunk hibridet is. Az egyes termésszinteken különböző nehézségekkel kell megküzdeni, és a célok is eltérőek.

Néhány alapfeltétel azonban minden táblára igaz, minden termésszinten elengedhetetlen:

  • tábla nedvességének megőrzése,
  • a műveletek számának minimalizálása,
  • a talajfelület gyors zárása kulcsfontosságú,
  • a vetés idejének helyes megválasztása hosszútávú előrejelzés alapján,
  • 8-10°C-nál hidegebb talajba ne vessünk,
  • tartós lehűlés előtt ne vessünk.

Ugyan vannak olyan kukoricahibridek, amelyek kiváló hidegtűrésük miatt előresorolhatóak a vetési tervben, mint a DKC4109 és a DKC5685. De általánosságban elmondható, ha a hideg talajban csírázó magok kelése elhúzódik, akkor az állomány szinte mindig szétesik, vontatottan és heterogénen kel. A vetés minőségének magas szinten tartása, a vetőmag paramétereihez illesztett vetőgép-beállítás, és a vetésmélység szintén fő kritérium a megfelelő és egyöntetű állományhoz.

Rossz vetési minőségből eredő vontatott, heterogén kelés
Rossz vetési minőségből eredő vontatott, heterogén kelés

Alacsony, 8 tonna/ha alatti terméspotenciálú táblákon általában egy, de inkább több meghatározó stresszfaktor negatív hatásait kell tompítani, olyan technológiát választva, ami egyben költséghatékony is. Ezen a szinten minden a stresszkezelésről szól. A talajműveléstől a hibridválasztásig, a vetésen át a növényvédelemig. Amennyiben van rá lehetőség, a gyengébb és erősebb részeket érdemes külön kezelni. Tőszámválasztás szempontjából iránymutatást adhatnak értékesítői kollégáink vagy a katalógusban megtalálható hibridspecifikus tőszámjavaslataink. Bármi is legyen a technológia, a stressztűrő hibrid választása elengedhetetlen.

A Bayer Fejlesztőmérnöki Csapata és én is a DKC4109-et és a DKC4611-et ajánljuk elsősorban ezekre a gyengébb adottságú, stresszes területekre. Aki hosszabb érés idejű hibridben gondolkodik, annak a legnépszerűbb és széles spektrumban felhasználható DKC4897 és a DKC5092 a legjobb választás.

Magas, 12 tonna feletti termésszinten a táblában rejlő potenciál kiaknázása a cél, általában ez már összetettebb, több kezelést tartalmazó, intenzív technológia. Itt minden a pontosságról, az időzítésről, a maximalizálásról kell, hogy szóljon. Ezen a szinten, ha minden jól megy, és minden környezeti feltétel adott, a hibázás lehet a legfőbb terméscsökkentő tényező, ezért minimalizálni kell a hibákból eredő terméskiesést. Hibridválasztás szempontjából a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező, magas tőszámon is termeszthető, intenzív termesztésbe is illeszthető hibridek a nyerők. A tenyészidő hosszától függően a DKC4712-t, a DKC4897-et, a DKC5092-t, illetve a DKC5206-ot ajánlom ezeken a táblákon.

Közepes termésszinten az előbbi kettő technológia keveréke lehet a megoldás. Ezen a termésszinten a tábla negatív tulajdonságainak kiküszöbölése mellett a terméspotenciál kiaknázása ugyanolyan súllyal szerepel. A táblán belüli tőszámváltoztatás talán itt hozhatja a legszembetűnőbb különbséget. Hibridválasztás szempontjából a konzervatív szemléletű gazdák számára egy flexibilis csőtípussal rendelkező DKC4109, DKC4712, DKC4897 lehet megoldás, még a bátrabb, innovatív gondolkodású termelők számára a DKC4611, DKC5092, DKC5206 lehet kiváló alapanyag a tőszám sűrítésére vagy a táblán belül való változtatására tágabb kereteken belül.

Vetési tanácsokért és a hibridek megfelelő táblaszintű pozicionálásáért, tőszámjavaslatért forduljanak segítségül területi képviselőinkhez! Sikeres vetési szezont és kukoricás évet kívánunk!

DEKALB kukorica hibridjeinkről további információt itt talál: https://dekalb.hu/kukorica/termekek

Stadler Péter
Fejlesztőmérnök, Bayer Crop Science

Bayer