fbpx

Mire ment el napi 2,3 milliárd támogatás a mezőgazdaságban?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 23.

…úgy, hogy ebben számos tétel még nem is szerepel. Ez derült ki, miután nyilvánosságra hoztak egy tavalyi pénzügyi jelentést.

termőföld

80%-ban az EU finanszírozza az agrártámogatást

Tavaly legalább 813 milliárd forintot osztottak ki agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra. A valós összeg azonban vélhetően jóval magasabb. (Például az osztatlan birtokok felszámolásával, a GMO-s kártalanítással vagy az egyes sertésbetegségekkel összefüggő mentesítési támogatásokról még nincs adata az Agrárközgazdasági Kutatóintézetnek.). A támogatások továbbra is döntően, 81 százalékban az Európai Uniótól érkeznek, a maradék 19 százalékot (a 657-tel szemben 155-öt) folyósított a magyar állami költségvetés. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások (432 milliárd) voltak a meghatározóak, míg a Vidékfejlesztési Program kifizetései meghaladták a 250 milliárdot. A nemzeti támogatásokra 108,4, a piaci és egyéb támogatásokra együttesen 19,7 milliárd forintot folyósítottak.

Mindez egyénként összességében bő 100 milliárddal elmarad a 2020-astól, amikor 910 milliárdot meghaladó támogatást fizettek ki.

A növénytermesztőké a legtöbb

A támogatások szempontjából a legerősebb továbbra is a szántóföldi növénytermesztés. Az ebben érdekelt gazdaságok majdnem a támogatások felét megkapták, míg az állattenyésztőknek a támogatások ötöde jutott. A támogatási rendszer ellentmondásos voltát mutatja, hogy a nagy kézimunka- és beruházásigényű kertészeti ágazat részesedése még az 5 százalékot sem érte el. Így az sem meglepő, hogy a hitelfelvételekben is a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok jártak az élen (lásd alább!).

diagram

Hiteltérkép

A mezőgazdaság hitelállománya majdnem 10 százalékkal 895 milliárdra nőtt 2021-ben. Jó hír, hogy döntően kedvezményes hitelekről van szó, piaci alapú kölcsönt csupán alig 14 százalékban vettek fel. Az átlagnál alacsonyabban nőtt a mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya. A tavalyi 380 milliárdos mérték szűk 4 százalékkal több, mint azelőtt. Ugyancsak pozitívum, hogy a hitelállományon belül a beruházási hiteleknél jelentkezett a növekedés. A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. A mezőgazdasági egyéni vállalkozások még az átlagnál is bátrabban adósodtak el: majdnem 119 milliárd forint új hitelt vettek fel 2021-ben, ami szűk 17 milliárddal több, mint az előző évben. Ugyancsak nagyot nőtt a társas agrárvállalkozások hitelállománya: 15 százalékkal 515 milliárd forintra. Egyébként a mezőgazdasági társas vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 22,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Itt is igaz a kedvező tény, hogy a növekedés az éven túli, beruházási hitelek állománygyarapodásában volt erős. A hitelállomány szempontjából egyébként az állattenyésztési ágazat érintettsége a leginkább.

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív; Kohout Zoltán)