fbpx

Kulcsszerepet kap a digitalizáció

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 19.

A benyújtott tagországi KAP Stratégiai tervek Agrártudás és Innovációs Rendszereinek áttekintése volt a fő téma a hollandiai, Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság Agártudás és Innovációs Rendszer munkacsoport ülésén. A magyar képviselő hangsúlyozta a digitalizáció kulcsszerepét, hiszen ez minden stratégiai cél eléréséhez fontos eszköz.

Permetező
Nagy szerepe lesz a szaktanácsadóknak a tudásáramlásban (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fő téma a benyújtott tagországi KAP Stratégiai tervei

A Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság Agártudás és Innovációs Rendszer munkacsoport ülését április 6-7-én tartották meg a hollandiai ’s-Hertogenbosch városában, a helyi szaktanácsadással foglalkozó szervezet, a ZLTO központjában. A rendezvényen 20 tagország 38 képviselője vett részt személyesen, további 26-an pedig online csatlakoztak.

Az eseményt társelnökként vezette Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A munkacsoport ülés fő témáját a benyújtott tagországi KAP Stratégiai tervek Agrártudás és Innovációs Rendszereinek áttekintése adta. A tagországok képviselői kölcsönösen tájékoztatták egymást arról, hogy milyen eszközökkel segítik az agrárgazdasági szereplők közötti tudásáramlás fejlődését. Hangsúlyt kapott a kutatás és a gyakorlat közötti kapcsolat erősítése, a szaktanácsadók szerepe. A gazdálkodók és a tanácsadók képzésével, valamint a tudásátadási eszközök rendszerének áttekintésével külön foglalkoztak a résztvevők.

A magyar KAP Stratégiai Terv tudásátadáshoz és innovációhoz kapcsolódó intézkedései

Juhász Anikó mutatta be a hazai KAP Stratégiai Terv tudásátadáshoz és innovációhoz kapcsolódó intézkedéseit a képzés, tanácsadás és innováció területén. A helyettes államtitkár rövid áttekintést adott az Agrárminisztérium – a KAP Stratégiai Tervet megalapozó – szakmai programjáról (2021-2030), annak a gazdasági fejlődést, a minőségi élelmiszer-előállítást, a fenntartható zöld jövőt és a vidéki megújulást megcélzó pilléreiről.

Hangsúlyozta, kulcsszerepet kap a digitalizáció, hiszen ez minden stratégiai cél eléréséhez fontos eszköz.

A tervek választ adnak a következő időszak környezeti és társadalmi kihívásaira

Az Európai Bizottság képviselője, Inge van Oost beszámolt arról, hogy 7 ország kivételével (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Hollandia, Románia, Szlovákia), 2022. március 31-ével valamennyi tagország számára hivatalosan is eljuttatták az észrevételeket a KAP stratégiai tervekkel kapcsolatban.

Előadásában segítette értelmezni a tagországok számára kiküldött tudásátadáshoz és innovációhoz kapcsolódó főbb megállapításokat.

Pozitívumként értékelte, hogy a tervek egyértelműen komolyabb szerepet szánnak ennek a területnek a következő időszakban, amelyre szükség is van, hogy az ágazat megfelelő válaszokat tudjon adni a következő időszak környezeti és társadalmi kihívásaira.

Forrás: AM/Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc