fbpx

Megemelkedett az elhullása – újra itt a madárinfluenza

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 19.

Ismét magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki Bács-Kiskun megyében, egy hízólúdtelepen. A fertőzés megközelítőleg 3.500 egyedet érintett, az állomány felszámolása megtörtént – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatásában.

Lúd
Hízólúd telepen észlelték a madárinfluenza jeleit, leölték az állomány (Fotó: Pixabay)

Megemelkedett az elhullás és az idegrendszeri tüneteket tapasztaltak a ludaknál

A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa településen található, mintegy 3.500 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

A nemzetközi példák jól mutatják, hogy a fertőzést drasztikus módszerekkel, gyorsan meg kell állítani. Franciaországban a tavaly november 26-án indult madárinfluenza járványban március 22-ig összesen 975 esetet regisztráltak. Fertőzés miatt meghaladja a leölt szárnyasok száma az ötmilliót.

Márciusban még itthon jól álltunk a fertőzés kezelésével, de a szakemberek akkor is felhívták a figyelmet az alapvető állategészségügyi és járvány-megelőzési szabályok betartására.

Az állategészségügyi szakemberek az állomány felszámolását már a gyanú alapján megtették

A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kontaktgazdaságokat és a 3 km-es körzetben található állományokat is felszámolják. A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

A kitörésekről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat

A madárinfluenzával kapcsolatos fejleményekről, valamint a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak a gazdák, valamint az érdeklődők.

Az új kitörést kapcsán ismét nyomatékosan felhívja a NÉBIH a figyelmet az állattartók felelősségére az állományok védelmében.

Országszerte kiemelten fontos a járványvédelmi előírások szigorú betartása, míg hazánk magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása.

Mindezek mellett érvényben maradnak a kötelezően előírt, szállítás előtti tamponvizsgálatok is.

Forrás: NÉBIH és REUTERS
Összeállította: Barna Ferenc