A gatya projekt eredményei – ahogy a Föld jóváhagyta

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 22.

A pamut alsók közel harmada 16-25%-os bomlási kategóriába esett, míg az 50%-os vagy afeletti kategóriákba összesen az alsók egy tizede tartozik – elérhetők a 2021-ben indított, „Alsóban az élet” projekt eredményei a Talajtani Intézet honlapján.

Grafikon, az eredmény
Talajélet, biológiai aktivitás (Grafika: ATK TAKI)

A Föld napja

Első ízben 1970. március 21-én tartották meg, Magyarországon 1990 óta rendeznek figyelemfelhívó eseményeket ehhez kapcsolódóan.

Az ENSZ 2009-ben április 22-ét deklarálta a Föld napjává.

Az első hazai talajtani vizsgálatot célzó közösségi tudomány eredményeivel hívjuk fel a figyelmet a Föld napjára

A program célja volt a hazai talajok egészségi állapotát jellemző mikrobiológiai aktivitás országos felmérését a lakosság segítségével.

A projektre összesen 1193-an jelentkeztek, akik országosan közel 2000 helyszínen végeztek vizsgálatot. Összesen 1138 helyszínről érkezett be kiértékelendő digitális fotó. Segítségükkel a kutatók értékes, nagy mennyiségű adathoz jutottak, melyek felhasználhatók tudományos munkákban is.

A pamutanyag bomlásának becslésére kifejlesztett módszer képes megbecsülni a 2021-es év vizsgálati időszakában a talaj biológiai aktivitását.

A talajok biológiai aktivitásának értékelése a következő lépésekben valósult meg:

  • Rendszerezték a beérkező képeket, kiválogatták az értékelhetetlen fotókat (nem látható az alsó minden része, hibás, életlen…). Megmaradt 1078 fénykép-dokumentáció.
  • Eltávolításra került a fotók háttere, valamint egyéb képi elemek.
  • A változatos képméretű és felbontású fotókat, az összevethetőség érdekében közös méretre és felbontásra lettek konvertálva.
  • Az egységes fényképeken megjelenő alsó maradványait egy referencia alsóneműről készült fotóhoz hasonlították, ez alapján került meghatározásra a lebomlás százalékos mértéke.
Grafikon, a földterületek megoszlása, ahol az alsókat elásták
Mezőgazdaság (Grafika: ATK TAKI)

A kutatás megállapításai, eredményei:

  • A résztvevők eltérő földhasználatú területeken (erdő, szántó, gyümölcsös, konyhakert, udvar stb.) ásták el a közel 2000 alsóneműt.
  • A vizsgált területek közel kétharmada kiskert (udvar, kert, konyhakert hasznosítású), közel egyharmada szántó, szőlő vagy gyümölcsös és szórványosan erdőterület.
  • A pamut alsók közel harmada 16-25%-os bomlási kategóriába esett, míg az 50%-os vagy afeletti kategóriákba összesen az alsók egy tizede tartozik.

A tavalyi évben tapasztalt nagy érdeklődés miatt 2022-ben folytatja az intézet a közösségi tudományos programot.

A program további részletei elérhetők az ATK TAKI honlapján.

Forrás: ATK TAKI
Összeállította: Barna Ferenc