Mutasd a gatyád, van-e benne féreg – tudományos projekt

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 24.

Egy tudományos projektbe vonja be a magyar mezőgazdaság szereplőit, vagy csak egyszerűen a földhasználókat az ELKH ATK Talajtani Intézet a talajélet, ezáltal a talajegészség kutatása területén.

 

Mezőgazdaság, talajtan, vizsgálat
A Talajtani Intézet munkatársa is csatlakozott az „Alsóban az élet” programhoz (Fotó: ATK, Talajtani Intézet)

 

A kezdeményezés lényege a talaj minőségének a tesztelése

Amikor szerves anyag kerül a talajba, az ott található baktériumok, férgek és más élőlények elkezdik pusztítani, lebontani a matériát. Amennyiben egy pamut alsóneműt ásunk el a talajélet aktív időszakában, azt később megvizsgálva, a lebomlása jelzi a talaj biológiai aktivitását.

Minél nagyobb az élet a talajban, annál inkább az enyészeté lesz a ruhadarab, ami 2-3 hónap alatt akár teljesen elbomolhat, a műszálas pántok és gumik kivételével. Ha az alsónemű ennyi idő alatt nagyjából egyben marad, az azt jelenti, hogy az adott talaj rossz minőségű.

Az ásást csak 15-20 centire kell megejteni, a talajnak ugyanis a legfelső rétege a legaktívabb.

A fenti elmélet alapján indult a projekt, segítségével országos képet kaphatunk a talajok állapotáról.

 

Mezőgazdaság, talajtan, vizsgálat
A projekt népszerűségét bizonyítja, hogy már 400-at meghaladta a csatlakozók száma (Kép: ATK, Talajtani Intézet)

A kezdeményezés 2015 körül indult Kanadából

A Kanadai Talajvédelmi Tanács szervezte meg az első „soil your undies” versenyt ( szabad fordításban „talajba az alsóddal”). A kezdeményezés, a 100% pamutalsó-temetés hamar utat talált az Egyesült Államokba is. Az ott született média beszámolók pedig több európai ország gazdáit és agrárszervezeteit megihlették. A norvégok mellett brit és francia gazdák is hódolnak az alsók elásásának, de Izlandon és Svédországban is kezd terjedni a szokás.

 

Van tudományosabb módszer is

A talajminőséget ugyan lehet pontosabb módszerekkel is vizsgálni, de ezt a tesztet mindenki könnyen megcsinálhatja, és kellőképpen látványos eredményt is ad.

 

 

A hazai kezdeményezéshez az ATK TAKI oldalán lehet csatlakozni 2021. március 28-ig. Egy google űrlap kitöltésével kell megadni a szükséges adatokat, mely alapján a „kutatásban” részt vehetünk. Az űrlap kitöltése után visszajelzést nem kell várni, a kutatási eszköz elvileg postán érkezik.

 

Mezőgazdaság, talajtan, vizsgálat
A kutatás folyamatábrája (Kép: ATK, Talajtani Intézet)

 

Forrás: ELKH ATK Talajtani Intézet

Összeállította: Barna Ferenc