Bezárás

Digitális átállást tervez a gazdaságában? Segít az AEDIH projekt!

Írta: Kristóf Imre - 2022 december 22.

A projekt elsődleges célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akik képzéseken tudnak általa részt venni. A másodlagos célcsoport a mezőgazdasági szaktanácsadók és az innovációval foglalkozó vállalkozások, számukra a projekt lehetőséget nyújt az elkészült és kipróbált, digitális agrár-szaktanácsadási módszertanok elsajátítására.

hozamtérkép
Hozamtérkép alapú tápanyagutánpótlás Tímáron (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Elérhetőek lesznek a legújabb digitális technológiák

A program célja olyan – nem K+F+I jellegű tevékenységet ellátó – közvetítő, koordináló és tanácsadó szervezetek (EDIH-ek) létrehozása, amelyek a vállalkozások és az állami intézmények számára hozzáférhetővé teszik a legfrissebb digitális technológiákat.

A projekt indulását megelőzően az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH-ek) létrehozásáról szóló munkaanyagát. Ebben új finanszírozási programmal támogatja a 2021–2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését.

Sebesség és dózisvezérelt, precíziós műtrágyaszóró (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

A digitalizáció gyorsabb elterjedéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is részt vesz az Agrár EDIH (AEDIH) projektben, többek között a GAK Oktatási és Üzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, a Széchenyi István Egyetemmel, az Uni-Agro-Food Kft.-vel, illetve a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel közösen. A hazánkban októberben indult AEDIH elsődleges célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját, a digitális megoldások alkalmazásának elterjedését. Másodlagos cél az agrár szaktanácsadók módszertani és szakmai felkészítése az adatalapú agrár-szaktanácsadásra. Az AEDIH célkitűzése továbbá, hogy a már működő Digitális Agrárakadémia szolgáltatásaira épülve a meglévő digitális közszolgáltatásokat, nyílt adatokat tartalmazó adatbázisokat megismertesse a programba bekapcsolódó termelőkkel, agrár-szaktanácsadókkal és startup-vállalkozásokkal.

Az EDIH-projekt hozzájárul a helyi kkv-k, kis- és középvállalkozások, valamint a közszféra szervezeteinek digitális átalakulásához

Az EDIH olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a befektetés előtti tesztelés, képzés és készségfejlesztés, támogatás a befektetések megtalálásához, hálózatépítés és az innovációs ökoszisztémákhoz való hozzáférés. A projektek hozzájárulnak továbbá egy olyan EDIH-hálózat kiépítéséhez, amely Európa valamennyi régiójára kiterjed, és amely a köz- és a magánszektor igényeit elégíti ki, beleértve valamennyi gazdasági ágazatot, és a digitális átalakulással kapcsolatos szakosodott szolgáltatások széles skáláját kínálja.

Forrás: NAK