fbpx

Az import bioval is felveszi a versenyt a hazai burgonya

Írta: Kristóf Imre - 2022 december 22.

Nemcsak szermaradvány-mentes, de még a külföldi bio-burgonyákkal is simán felveszi a versenyt a magyar termesztésű krumpli – derült ki a Nébih legutóbb közzétett Szupermenta tesztjén. Minden kategóriában dobogóra kerültek a Haladás Mezőgazdasági Zrt. Dunaegyházán termesztett GoldenBurg burgonyái, ami egyértelműen jelzi, hogy a magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét. Mindezt úgy, hogy a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt!

burgonyamustra
Burgonyamustra a VIII. Kiskunhalasi Burgonya Napokon (Fotó: Horizont Média Kft./Barna Ferenc)

8000 mérés a teszten

A nyolc legnagyobb hazai kereskedelmi láncban kapható csomagolt burgonyák szerepeltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjának keretében elvégzett tesztjén. Az ellenőrzés rendkívül széleskörű és mély volt, hiszen 27 tételt vettek górcső alá, amelyeken összesen csaknem 8000 laboratóriumi mérést végeztek el. Egyebek mellett ellenőrizték a növényvédőszer-maradékok és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint penész- és GMO-vizsgálatot is tartottak. A teszt egyébként összességében igen megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent tételnél rendben találták a határértékeket az ellenőrök.

Dobogós a magyar burgonya

Mindhárom vizsgált kategóriában a legjobb három között végeztek a Haladás Mezőgazdasági Zrt. GoldenBurg burgonyái. A független teszt végeredményeként a GoldenBurg salátának való – „A” típusú – piros Cherie és a főzni való – „B” típusú – Red Fantasy burgonyája a harmadik helyen végzett. Fontos, hogy utóbbi kategóriában kizárólag bio termékeket soroltak előrébb a Nébih szakemberei, vagyis a Dunaegyházáról származó burgonyák ezekkel is felveszik a versenyt. A cég sütni való – „C” típusú –, sárga Wega burgonyája ezüstérmet kapott. E szerint tehát nem volt olyan kategória, ahol a GoldenBurg burgonya ne került volna dobogóra.

„Több szempontból is roppant nagy öröm számunkra, hogy ilyen előkelő helyezést értek el burgonyáink, amelyek a nemzetközi összevetést is kiállták, miután a vizsgált tételeknek több mint a fele importáru volt. Bio termékekkel szemben is kiválóan teljesítettünk. Ez pedig egyértelmű visszajelzés, hogy szakembereink nagyszerű munkát végeznek, termesztési folyamataink pedig a legmagasabb színvonalon állnak” – hangsúlyozta Kulich Éva, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketing vezetője.

Forrás: KNK PR&Média