fbpx

A mindentvető MONOSEM

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 08.

A Monosem a legnagyobb európai szemenkénti vetőgép márka, ezek a gépek a pontosságukról és megbízhatóságukról közismertek. Az alábbiakban összefoglaljuk az indokokat.

Szélsőséges körülmények között is biztonságos

A dupla tárcsás sornyitó rendszer garantálja a magárok megnyitását akár a hagyományos, akár a csökkentett menetszámú talajművelés esetén. Az NG Plus adagoló rendszer lehetővé teszi, hogy a vetőmagok széles skálája kivethető legyen a géppel, függetlenül a tőszámtól és a magok méretétől, így a rendszer alkalmas apró magok, akár repce vetésére is.

A minőségi vetés az adagolásnál dől el

Ez az, amivel a MONOSEM sokéves tapasztalattal maga mögött biztosítja a pontosságot, egyszerűséget és egy kiemelkedően megbízható magadagoló rendszert. A világhírű minőségű MONOSEM adagolórendszer jellemzői:

– Az adagolóház alumínium öntvényből készül, a hőmérséklet változásokra nem reagál, így pontos és megbízható.

– A cserélhető teflonos kopóbetét biztosítja az állandó tömítettséget, ezáltal a vákuumot a vetőtárcsán.

– A rozsdamentes vetőtárcsák 1,5 mm vastagok és könnyen, gyorsan cserélhetőek.

– Az adagolóház fedelén belül egy rugó gondoskodik a maglesodró optimális helyzetéről, hogy még az apró magoknál is elkerüljük a dupla vetést.

– A fedél egy speciális öntvényből készül, kialakítása a vetés minőségét szolgálja.

– Az adagoló rendszer könnyen hozzáférhető, mind a beállítás, mind az ellenőrzés tekintetében. A kémlelő ablak lehetővé teszi a maglesodró működésének ellenőrzését.

– Az új magleeresztő használata egyszerű. Csak hajtsuk fel az ajtót, és a magleeresztő csúszdán le tudjuk engedni a megmaradt vetőmagot. A leeresztő ajtó nyitva marad, így egyszerűbb és hatékonyabb a megmaradt vetőmag kiürítése a tartályból.

NG PLUS 4: Plusz a kényelem!

A vetőkocsik a legfőbb alkotóelemei a MONOSEM vetőgépeknek. A MONOSEM megtartotta az NG Plus vetőegységek előnyeit, erősségeit és hozzáadta a használattal kapcsolatos kényelmi funkciókat. A gép beállítása egyszerűbb, könnyebb a korábbiakhoz képest, így kevesebb időt kell tölteni a gép beállításával. A vetőkocsikat csavarokkal és kengyelekkel rögzítik a vázhoz, ami biztosítja, hogy a vetőkocsik a megfelelő pozícióban és stabilitással legyenek rögzítve. Ha szükséges a sortávolságok állítása, akkor a csavarok oldásával ez megvalósítható. A rögzítés kizárja a vetőkocsik oldal irányú elmozdulását, így a munkaműveletek biztonságosan végrehajthatóak anélkül, hogy a sortávolságok elállítódnának.

A vetőegység új „arca

A csövek és vezetékek tökéletes integrációjával a vetőegység első része úgy lett kialakítva, hogy abba tökéletesen illeszkedjen a vacuum tömlő és a vetésellenőrző szenzor vezetéke.

Sorelzáró rendszer

Kényelmesebb, komfortosabb megoldást kínál a gépek kezelőinek az elektromos sorelzáró rendszer, ami elektromágnesekkel szakaszolja az egyes vetőegységeket, melynek vezérlése a traktor kabinjából történhet. A sorelzáró rendszerrel a sorokat egyenként, egymástól függetlenül tudjuk lezárni, ehhez többféle megoldást és rendszert tudunk ajánalni. A sorelzárók a vetőelemek hajtását szakítják meg, a vákuumot nem zárják el, így a többi vetőelemet nem befolyásolja az egyes elemek ki-, bekapcsolása.

CFX 750, a legújabb sorvezető a Trimble kínálatában

Az új sorvezető legszembetűnőbb tulajdonsága a hatalmas, (8”) színes, érintőképernyő, amit egy igen masszív terepálló házba bújtattak. A könnyebb használat érdekében a Trimble sorvezetők elengedhetetlen LED sora természetesen itt is megtalálható.

A külső megjelenés is fontos egy ilyen készüléknél, de sokkal érdekesebb, hogy milyen új tulajdonságokkal és funkciókkal vértezték fel. Lássuk ezeket az „extrákat”.

Automatikus szakaszkezelés: akár 48 szakasz automatikus kezelése, amivel jelentős vetőmag és növényvédő-szer takarítható meg a munkavégzés során.

Kijuttatás vezérlés: Permetezés, vetés és műtrágyaszórás közben kontrollálja a kijuttatott mennyiséget. A CFX-750 könnyedén ellátja a permetezőgépek teljes vezérlését a Field-IQ rendszer segítségével, valamint szemenkénti vetőgépek tőszámszabályozását is rábízhatjuk a Rawson hidromotoros meghajtás segítségével.

Videokamera csatlakoztatás: A két video bemenet segítségével egyszerre követhetjük nyomon a sorvezetést illetve ellenőrizhetjük a munkagépünk azon részeit, amit a kabinból nem látunk.

GLONASS jelvétel: ha olyan területen szeretne dolgozni, ahol sok a GPS-t zavaró kitakarás, akkor csak aktiválni kell a GLONASS jelvételt, és máris 70%-al több műhold áll az Ön szolgálatába.

Terv szerinti kijuttatás: Egyszerűen beolvashatjuk a terveket az eszközbe az USB meghajtón keresztül. Biztosak lehetünk benne, hogy pont oda, és pont annyi műtrágya, vetőmag, növényvédő-szer kerül, mint amennyit szerettünk volna.

Napi riportkészítés: Egyszerűen kimenthetjük a munkavégzéssel kapcsolatos adatokat a beépített USB meghajtó segítésével, vagy teljesen egyedülálló módon GSM/GPRS adatátvitelen keresztül.

Rögterelő egy pillanat alatt

Az új rögterelő beállítása gyors a rugós biztosítású csapoknak köszönhetően, és precíz (12 pozíció). A csapos rögzítésnek köszönhetően a tartóvázra más opciók is gyorsan felszerelhetőek.

Könnyebb töltés és ürítés

Az új leeresztő ajtó könnyebb használatot biztosít. Csak nyissa ki a leeresztő fedelet, és az ürítő csigával minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb lesz az ürítés. A tartályfedelek reteszeltek, nem fognak lecsukódni töltés közben még szeles időben sem.

Új mélység jelző

Az új mélység jelző vízálló és a gép mögött állva jól olvasható, mindig tisztán látható.

Új nyitott hátsó tömörítőkerék

Az új nyitott hársó tömörítőkerék tartó sáros időben is biztosítja, hogy ne tömődjönek el a kerekek. Az új tartón a kerekek hézagolása és pozíciója biztosítja, hogy a körülményektől függetlenül (kavicsos, szármaradványos, kötött) lezárjuk a magárkot.

Talajkerekek

A MONOSEM vetőgépeken minden kerék hajtja a vetőegységeket. Ez a megoldás biztosítja az egyenletes hajtást és az egyenletes, pontos vetést a különböző talajkörülmények között. Minden keréknél be van építve egy biztonsági racsni, ami csökkenti a káros rezgéseket és a megakadályozza a visszahajtást.

Ventillátor

A MONOSEM ventillátorai csendesek, megbízhatóak és biztosítják az állandó vákuumot, amit a vetés technológiája megkövetel. A ventillátorok 12 vetőegységet képesek ellátni a sztenderd kivitelben, egy csapófedélen keresztül pedig egyszerűen ellenőrizhető a megfelelő működés.

Hajtómű

A kívánt tőszám beállításában fontos szerepe van a hajtóműnek, melyen 18 különböző áttételű variáció érhető el. Az áttétel változtatása gyors, a feszítő lazításával a kívánt lánckerekekre átrakható a lánc, majd megfeszítjük a láncot.

TRU COUNT kuplungrendszer

A szemenkénti vetőgépekre felszerelhető pneumatikus kuplungrendszer segítségével megszüntethetőek a felesleges rávetések, így nagy mennyiségű vetőmag takarítható meg. Ezen felül elkerülhető a hozamcsökkenés is a feleslegesen besűrített vetés megszüntetésével. Mivel a vetőgép minden egyes vetőkocsijához beépítésre kerül egy kuplung, így a vetőgépet tetszés szerinti szakaszokban kezelhetjük. Például egy 12 soros vetőgépet oszthatunk 12,6,4 vagy akár 3 külön kapcsolható szakaszra.A beépítést követően lehetőség van, szakaszonként a vetés indítást és megállítást teljesen automatizálni egy megfelelő GPS rendszer segítségével.

Használt gép érték

Tényezők a fenntartási költségek, a használt gép ár, a géphez kapcsolódó szolgáltatások is befolyásolják egy gép használati értékét. A használt gépek értéke nagyon jól tükrözi a termék minőségét és a piacra való alkalmasságát. Amikor Ön úgy dönt, hogy eladja a MONOSEM vetőgépét, biztos lehet benne, hogy a gép még használtan is nagy értéket fog képviselni.

MONOSEM minőség

A minőség mindig a legfontosabb a MONOSEM-nél, ezért a gyártás folyamán a legnagyobb gondossággal járunk el, ahol a minőségellenőrzés fontos állomás.

Liszt Péter

www.axial.hu