fbpx

A hortobágyi bárány is szereti a Bábolnát…

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 03.

Úgy ám, hogy szereti és milyen szépen fejlődik rajta. E szavakat Bessenyei József, hortobágyi juhászember mondja, akivel a „Nagy Pusztát” átszelő 33-as főút mellett a pedánsan rendben tartott juhtelepen beszélgetünk.

B: Mióta foglalkozik juhokkal?

BJ: Amióta az eszemet tudom állatokkal foglalkozom – természetesen juhokkal is – hiszen többgenerációs juhászcsalád a miénk. Az édesapám is juhász volt és a kisebbik fiam is az. Végzettségem szerint állattenyésztő-állategészségőr vagyok. 2004-ben lett kialakítva ez a juhtelep és a teljes családom – a nagyobbik fiam és a feleségem is – kiveszi részét annak működtetéséből.

B: Mekkora az állomány és milyen fajtákat használnak?

BJ: Mintegy 700 anyajuhot terelgetünk a nemzeti parktól bérelt legelőn. Az anyaállomány magyar merinó alapú, melyhez suffolk és német húsmerinó kosokat használunk. Az anyák utánpótlása saját állományból történik, ezért az anyai tulajdonságok javítására jelenleg brit tejelő kosokat szereztünk be.

B: Milyen gyakran elletik az anyákat?

BJ: Évente egyszer elletjük az anyákat. Az űzetési időszak július vége – szeptember eleje, így a bárányok december végétől – február elejéig születnek. Az ellési százalék 140 – 150 %. A húsvéti időszakra 70-80 naposan, 20-24 kg-os bárányokat értékesítünk.

B: Mióta eteti a Bábolna Lambex Báránytápokat?

BJ: 2005-ben ismerkedtem meg a Bábolna Lambex Báránytápokkal. Nagy előnyük ezen takarmányoknak a megbízhatóság, azaz a stabil minőség. Ezt bizonyítja, hogy már hatodik esztendeje ezeket a termékeket választjuk a takarmánygyártók nagy kínálatából. Kétfázisú báránynevelést alkalmazunk. A bárányiskolában már 10-14 napos korban kínáljuk a kis állatokat a Bábolna Lambex Starter táppal, melynek ízletessége biztosítja a korai takarmányfogyasztást és kiegyensúlyozott beltartalma a kezdeti gyors fejlődést támogatja. A nagyobb bárányoknak – amelyeknél a bendőműködés már stabil – a Bábolna Lambex Hízlaló tápot vásároljuk. Véleményem szerint ez az a táp, amelyen a nagyobb bárányok növekedési erélye jól kihasználható, igen formás, piacos bárányok nevelhetők.

B: Vannak-e állategészségügyi problémáik?

BJ: Jelentős állategészségügyi problémáink szerencsére sem az anyaállományban, sem pedig a bábolnás tápokat fogyasztó bárányoknál nincsenek.

B: A gazdálkodás terén milyen terveik vannak a Bessenyei családnak?

BJ: Nagy problémánk a megbízható munkaerő hiánya. Úgy látom, hogy a családom ekkora állományt tud maximális odaadással fenntartani. Célom az állomány nagyságának szinten tartása, valamint a gazdaságunk további folyamatos minőségi fejlesztése.

B: Munkájához jó egészséget és további szép eredményeket kívánunk.