fbpx

Ötéves visszaesés a mezőgazdasági külkereskedelemben tavaly

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 03.

Folyamatosan nő és sajnos egyre inkább közelíti egymást a behozatal és a kivitel értéke a mezőgazdasági-élelmiszeripari cikkek külpiacain. A tavalyi első 9 hónapban a 2019-es szint közelébe zuhant vissza a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelem teljesítménye.

Export-import: nem jó a helyzet

Tavaly októberig a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiviteli értéke picit meghaladta a 9,9 milliárd eurót, míg a behozatal értéke durván 7,4 milliárd eurót tett ki. Ez azt jelenti, hogy az agrár-külkereskedelem mérlege pozitív: bő 2,5 milliárd euróval többet adtunk el, mint amennyit vettünk – csakhogy ez a pozitívum 450 millió euróval kevesebb, mint 2022 első három negyedévében volt. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 0,4 százalékkal, importértéke 7,1 százalékkal nőtt 2023 első kilenc hónapjában, vagyis az egyenleg 15,1 százalékkal romlott a 2022. évi azonos adatokhoz képest. Egyébként a mennyiség egyaránt csökkent: a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 6, a behozatal majdnem 7 százalékkal visszaesett 2023 első kilenc hónapjában – adja hírül az Agrárközgazdasági Intézet.

agrár-külkereskedelem 2022 első 9 hónap

Dohány, hús-hal, cukor

A legnagyobb exportérték-csökkenés az ital, szesz, ecet árucsoportot érintette (-152 millió euró), főleg az etilalkohol (-193 millió euró) exportértékének esése miatt. A legnagyobb exportérték-növekedés a dohánytermékeknél jelentkezett (+158,3 millió euró), ezzel a 14. legfontosabb árucsoporttá lépett elő. Az állati takarmányok exportárbevétele 112 millió euróval, a húsfélék értéke 102,9 millió euróval emelkedett. A húsból és halból készült termékek, avagy az állati eredetű élelmiszerkészítmények importértéke 83,5 bővült, míg az ismert okok miatt a legnagyobb mértékű értékcsökkenést az olajos magvak kivitelében szenvedték el a gazdák és a kereskedők – elsősorban a napraforgómag importértékének 101,6 millió eurós visszaesése miatt.

Európából él a magyar mezőgazdaság, a keleti piac a fasorban sincs

Magyarország agrár-külkereskedelme a vizsgált időszakban is koncentrált és erősen Európa-centrikus volt: az exportforgalom 95,1 százalékát európai országokkal bonyolítottuk. Ázsia részesedése 3,1, Amerikáé 1 százalék volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig az 1 százalékot sem érte el. Természetesen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó, az agrár-külkereskedelmi exportból 84 százalékkal, az importértékből 87,3 százalékkal részesedett 2023 első kilenc hónapjában.