fbpx

EPSO Top-pal és ESTA Kieserit-tel több termés, jobb minőség érhető el a gabonatermesztésben

Írta: Agrárágazat-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 12. -Hirdetés

A tavasz beköszöntével a szántóföldön is megindul az élet. A hirtelen nagy tömegű lombozat kifejlesztése azonban a nitrogén mellett magnéziumot is igényel.

A magnézium ugyanis a fotoszintézis alapeleme. Nélküle a növények növekedése visszamaradhat. A fotoszintézis a klorofillban zajlik, melynek központjában egy magnézium 4 nitrogénnel kapcsolódik, ebből következik, hogy elősegítjük a növények növekedését, ha a tavaszi nitrogénadagok mellé magnéziumot is adunk. Ezt megtehetjük talajon keresztül, ESTA Kieserit formájában, melyben 25% Mg van magnézium-szulfát formájában (25% MgO-ban kifejezve).

Ennek adagját tekintve 100 kg/ha ideális, azonban az a kérdés, hogy mennyi magnézium kijuttatása a cél. 100 kg/ha ESTA Kieserit 25 kg magnéziumot tartalmaz, a növények számára azonnal felvehető, vízoldható formában. Levélen keresztül is juttathatunk ki magnéziumot, pl. EPSO Top formájában, melyben egy 10 kg/ha-os adagban 1,6 kg Mg található, szintén magnézium-szulfát formájában (16% MgO-ban kifejezve). Látható, hogy levélen keresztül nagyságrendekkel kevesebb tápanyag juttatható ki. Ezért a magnézium pótlását elsősorban talajon keresztül érdemes megalapozni ESTA Kieserit-tel (ejtsd: kízerit), és a búza, árpa számára a magnéziumellátás szempontjából csúcsidőszaknak számító bokrosodás idején, valamint a kalászok telítődésének időszakában, ha lehet annak az első harmadában, levélen keresztül EPSO Top-pal vagy az EPSO termékcsalád más tagjával, melyek mikroelemeket tartalmaznak, pluszban kiegészíteni. Különösen ajánljuk az EPSO Combitop-ot, annak mangán- és cinktartalma miatt (kukoricához is), valamint az EPSO Bortop-ot, magas bórtartalma (4%) miatt (repcéhez is). Egy új taggal bővült az EPSO termékcsalád: az EPSO Profitop-pal, mely újdonságként rezet is tartalmaz. Olyannyira szüksége van a gabonáknak az intenzív növekedés időszakában a magnéziumra, hogy ha külsőleg nem tud eleget felvenni, akkor képes lebontani saját klorofillját, hogy ezzel magnéziumhoz jusson. Ekkor mutatkozik a sárgulás, ami épp annak a jele, hogy a klorofill a levélerek közötti levélszövetben lebomlott. Mindezt azért mobilizálta a növény, hogy a szaporodásig, létfenntartásig el tudjon jutni, és teszi ezt azon az áron is, hogy belső tartalékait mozgósítja feláldozva a régebbi, idősebb levelekben lévő magnéziumot is.

Gabonaféléknél ezért találkozunk tavasszal gyakrabban magnéziumhiány tüneteivel. A látható hiánytünetek legtöbbször a szárba szökés idején figyelhetők meg, melynek következményei: a késleltetett növekedés, majd terméscsökkenés, minőségromlás. Magnézium levéltrágyázási kísérletekben beigazolódott, hogy az olyan gabonaállományok is, melyekben hiánytünetek nem észlelhetők, 5%-ig terjedő többlet szemterméssel reagálnak a keserűsó-oldat permetre, sőt, esetenként 8% terméstöbblet is elérhető volt. Gyakorló gazdák tapasztalata szerint a gabona kezelése keserűsópermettel, EPSO Top-pal, növeli a szárszilárdságot, nagyobb kalászokat eredményez, és a vadkár is kisebb.

Magnéziumhiány őszi búzán

A magnézium felvétele az egész tenyészidőszakban folyamatos

A magnézium nemcsak a klorofillban nélkülözhetetlen, hanem ezenkívül több mint háromszáz enzim aktiválásával vesz részt az anyagcserében, különösen az energia-, fehérje- és szénhidrát-anyagcserében. Éppen ezért lehet a meghatározott fejlődési szakaszban alkalmazott kiegészítő, gyorsan ható magnéziumellátás eredményes. A káliumtól eltérően, melynek felvétele a virágzással gyakorlatilag befejeződik, a magnézium felvétele a gabonanövényeknél egészen az érésig tart, mivel a magnézium nemcsak a növekedéshez, hanem az optimális szemképzéshez is szükséges. Ha a talaj magnézium-ellátottsága nem kielégítő, vagy kedvezőtlen körülmények, mint például a szárazság, akadályozzák a magnézium felvételét, az EPSO Top-pal történő permetezés termésmeghatározó szerephez jut! A levéltrágyázást tehát a kedvezőtlen felvételi viszonyok hatásának kiküszöbölésére is alkalmazhatjuk. Természetesen az ESTA Kieserit granulátummal a tavasz kezdetétől folyamatosan biztosíthatjuk a kellő magnéziumot a talajon keresztül.

Érdekes kísérleti megállapítás volt, amikor megvizsgálták betakarításkor a szemek összetételét, és azt tapasztalták, hogy az összesen felvett magnézium 50%-a a szemben található (1. táblázat).

 TermésMg-megoszlás Mg-felvétel a szembe 
 q/haszalmaszemtalajbólszár+levélből
tavaszi búza5143574951
őszi búza8442583862
őszi árpa5636646139
1. táblázat. A magnézium eloszlása a gabonanövényben

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a gabonanövény a szemben felhalmozott magnéziumnak csak kis részét veszi fel virágzás után a talajból. Legnagyobb részét a szárból és a levelekből transzlokálja, adja át a szemtermésbe. Tehát virágzást követően már nem jellemző a talajból történő tápanyagfelvétel. Fontos: A termesztőknek alapvetően a talaj magnéziumellátottságát kell szem előtt tartaniuk, azt kell pótolni, ha szükséges, és ha a vegetációs időszakban módjukban áll, akkor célzott EPSO Topos levéltrágyázással a szem magnéziumfelvételét elősegíteni. A levéltrágyázás semmi esetre sem helyettesítheti a talajtrágyázást. A talajvizsgálatok alapján gyengén ellátott talajokon elengedhetetlen a több termés és a jobb minőség érdekében talajtrágyázást végezni ESTA Kieserit-tel (27% MgO-tartalommal, magnézium-szulfát formájában).

A magnézium-levéltrágyázás módja és ideje

Az EPSO termékek permetezőgépekkel kijuttathatók. Mivel az EPSO termékek vízben maradék nélkül oldódnak, a fúvókák nem dugulnak el. Az EPSO termékekre jellemző, hogy a zsákokban összeállhatnak, ez azonban nem befolyásolja az oldhatóságukat. A permetezőtrágyázáshoz javasolt oldatkoncentráció 5%, vagyis 5 kg EPSO terméket oldjunk száz liter vízben. Amennyiben kis oldatmennyiségeket (200 l/ha) használunk, továbbá akut, látható magnéziumhiány esetén a permetezést 5–10 napos időközönként érdemes többször megismételni. Az EPSO levéltrágyák kijuttatása sok esetben összekapcsolható a növényvédelmi permetezésekkel. A legkedvezőbb alkalmazási időpontokat és a hatás helyét a 2. táblázat tartalmazza.

IdőpontHatás helye
bokrosodás, szárba szökés kezdetetenyészkúp: szemképződmények kialakulása
virágzás után az érésigszemekben: a szem növekedéséhez megfelelő magnéziumellátás szükséges
2. táblázat. Az EPSO levéltrágyák optimális kijuttatási időpontja

Alkalmazás virágzás és érés időszakában

A gabonák számára magnéziumellátottság terén kritikus időszak a virágzás utáni idő. Ekkor vándorol a levelekben képződött keményítő a magvakba. Minél tovább marad a zászlóslevél zölden (marad meg a klorofilltartalma), annál jobb lesz a szemtelítődés. Ezért nagyon szoros az ezerszemtömeg korrelációja a szem Mg-tartalmával. Kis Mg-tartalom kis ezerszemtömeget eredményez.

Ebben az összefüggésben EPSO levéltrágyákkal történő permetezéssel célzottan segíthetjük a termésképzést. Ez a művelet igen gazdaságos és hatékony beavatkozás. Az 5%-os EPSO levéltrágya alkalmazása abban a stádiumban a legeredményesebb, amikor a kalászok, illetve a bugák már teljesen láthatók. Ekkor a magnézium nagy részét a toklász és pelyvalevél, vagyis a szem környezete veszi fel.

Dr. Zsom Eszter
+36-30/232-0154
[email protected]