fbpx

„A Kieserit megvárja a tavaszt, de a tavasz nem várja meg a Kieseritet”

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 23.

A K+S KALI GmbH magyarországi képviselője, Dr. Zsom Eszter meghívásának köszönhetően volt szerencsénk részt venni a cég németországi sajtótájékoztatóján, valamint végignézni, hogyan lesz a 250 millió éves lerakódásból a magyar gazdák által is könnyen hasznosítható műtrágyagranulátum.

A K+S KALI GmbH magyarországi képviselője, Dr. Zsom Eszter meghívásának köszönhetően volt szerencsénk részt venni a cég németországi sajtótájékoztatóján, valamint végignézni, hogyan lesz a 250 millió éves lerakódásból a magyar gazdák által is könnyen hasznosítható műtrágyagranulátum.

A K+S KALI GmbH németországi 100 éves bányájában Neuhof-Ellers-ben 600 méter mélyből évi 4 millió tonna nyers sót termelnek ki. Ehhez 650 dolgozót foglalkoztatnak, és 200 gépet használnak. A bányában található kálium- és magnézium-szulfát lerakódások kb. 250 millió évvel ezelőtt alakultak ki.

A növényeknek a megfelelő fejlődéshez a napfényen és vízen kívül 15 féle ásványi anyagra van szüksége, 6 makro-(N, P, K, Ca, Mg, S) és 9 mikroelemre (Fe, Zn, Zu, B, Mn, Si, Mo, Na, Cl).

Vendéglátónkat, Esztert kérdezem az új termékkel kapcsolatban. Miben más az ESTA Kieserit, mint a korábbi K+S termékek?

Egyrészt a gyártási eljárás más, ennek teljesen gömbölyű, nagyon jól szórható szemcséi vannak, akár 48 m szélességben is kitűnő a szórásképe. Másrészt a K+S-nek ehhez egy saját szabadalmaztatott eljárása van: a sót elektrosztatikus eljárással választják szét kiezeritté (magnézium-szulfát) és kálisóvá. Az eljárás során nem használnak vizet, így nem szennyezik a környezetet; sem áramot, csupán magas feszültséget generálnak és az iontöltések szétválasztási elve alapján választják szét a kiezeritet a többi kísérő sótól.

A K+S KALI GmbH magyarországi képviselője, Dr. Zsom Eszter meghívásának köszönhetően volt szerencsénk részt venni a cég németországi sajtótájékoztatóján, valamint végignézni, hogyan lesz a 250 millió éves lerakódásból a magyar gazdák által is könnyen hasznosítható műtrágyagranulátum.

A termék mely előnyeit tudják a magyar gazdák leginkább kihasználni?

Azt gondolom, hogy ha összehasonlítjuk a Kieserit hatóanyagtartalmát az árával, azaz, hogy mennyiért tudunk 1 kg magnéziumot vagy ként venni, akkor ez az egyik legolcsóbb, természetes úton való magnézium- és kénpótlási lehetőség. Másfelől, minden évben előfordulnak 35 foknál melegebb, száraz időszakok, amikor szenvednek a növények, mert akár heteken keresztül sincs elegendő víz. Ezeket az időszakokat segíti a Kieserit átvészelni, mert használatával jobban meg tudja tartani a növény a vizet. A hosszabb gyökérzet segítségével pedig a mélyebb talajrétegekből is fel tudja venni a nővény a tápanyagokat és a vizet. Így száraz időszak esetén is magasabb hozam érhető el. Ezen kívül, ami talán még fontosabb, hogy a napégés a növényeknél is ugyanúgy jelentkezhet, mint az embereknél, és ennek a fokozott védelmében is segít a Kieserit. A Kieserit ősszel homokos talajra és kora tavasszal, akár a még fagyott felszínre is kijuttatható.

Milyen növényekhez ajánlott az ESTA Kieserit használata?

Minden olyan növényhez, ami magas kéntartalmat igényel, de a magnéziumtartalma miatt szinte az összes szántóföldi kultúrához ajánlott. Ha választani kellene, akkor elsősorban repcéhez és napraforgóhoz ajánlanám, mint olajnövényekhez, amiknek köztudottan magas a kénigénye, de kukoricához és búzához is, mert akkor a kijuttatott nitrogéntrágyából sokkal többet tud hasznosítani a növény. A kukoricánál a magnéziumhiány a csöveken hiányos szemképződést, ezáltal jelentős terméskiesést okoz, ami a Kieserittel megelőzhető. Az imént említett 4 növénynél 1 q/ha adagolást ajánlunk. El lehet menni 2 q-ig, ha a talajvizsgálati eredmények alapján több magnéziumra vagy több kénre van szükség. Ha 1 q-t juttatunk ki a Kieseritből, az 25 kg magnéziumot (magnézium-oxidban kifejezve) és 20 kg ként tartalmaz elemi kénben. Ez ma a piacon kapható legkoncentráltabb természetes eredetű kéntrágya. Azért is érdemes tavasszal adni a nitrogénnel együtt, mert közel azonos időszakban igényli a növény a nitrogént és a magnéziumot.

Ezenkívül, miután ebben az évben termést várunk a növényeinktől, a magnéziumnak hatalmas szerepe van a megtermelt asszimiláták elszállításában. Ha ez a szállítási folyamat nem történik meg, akkor a növény nem is vesz föl annyi nitrogént, hogy fehérjét képezzen belőle. Ez egy önszabályozó mechanizmus, melyben a növény a gyökéren keresztül felveszi a nitrátot, ami átalakul fehérjévé. Ennek a fehérjének az elszállításában van nagy szerepe a magnéziumnak. Ha ez az elszállítás nem történik meg, akkor a növény leállítja a nitrogén felvételét.

Mivel több a Kieserit, mint a magyar piacon lévő más műtrágyák?

Ha önmagában a magnéziumtartalmát nézzük, akkor a többi magnéziumtartalmú talajtrágyához képest a legnagyobb különbség az, hogy a tápanyagok benne azonnal vízoldható formában vannak, ezért amint víz éri a talajba juttatott granulátumszemcséket, azonnal elkezdi a növényeknek szolgáltatni a magnéziumot, és a másik fontos tápelemet, a ként is. A dolomit oldékonysága a talajban sokkal lassabb, mint a magnézium-szulfáté, azaz a kiezerité. A dolomit csak finomra őrölve és savanyú talajban tud igazán jól oldódni. Lúgos vagy semleges talajban évekbe is telhet az oldódása.

Kalászosokon, napraforgón, repcén és kukoricán kívül használható még a termék cukorrépához, burgonyához, almatermésű gyümölcsökhöz, szőlőhöz, hüvelyesekhez és zöldségfélékhez is.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az ESTA Kieserit biogazdálkodásban is engedélyezett!

A cég a növekvő népesség élelmezésére szeretne megoldást találni. A világ lakossága 50%-kal nőhet a század végére, miközben a mezőgazdasági célokra használt földterület csökken. A helyzetet a klímaváltozás is nehezíti. Megoldást a földek megfelelően gépesített használata, a hatékony műtrágya-, víz- és energiafelhasználás, a növénynemesítés, valamint növényvédőszer-felhasználás jelenthet. E területek egy részének a kutatására hozta létre a K+S KALI a göttingeni Georg-August Egyetemmel közösen az IAPN (Institute of Applied Plant Nutrition) kutatóintézetet, ami összekapcsolja a tudományt és a gyakorlatot. Az egyetem területén lévő laboratóriumokban és növényházban vizsgálják és elemzik a vízfelvételi hatékonyságot, a szárazságtűrést valamint az ásványianyag-felvételt. Az eredményeket világszerte megosztják a gazdákkal és beépítik a mezőgazdasági gyakorlatba, növelve ezzel a hozamot és a termésminőséget.

Mikortól rendelhető hazánkban az ESTA Kieserit?

A termék már rendelhető, de azt javaslom a gazdáknak, hogy ne várjanak vele tavaszig, hanem már a tél vége felé rendeljék meg, ugyanis, ha kint van a Kieserit a földön, az megvárja a tavaszt, de a tavasz nem várja meg a Kieseritet! Akkor is érdemes tavasszal megrendelni, ha valaki nitrogéntrágyát akar kijuttatni a földjére, mert a Kieserit magas kéntartalma miatt együtt kijuttatva sokkal több nitrogént tud hasznosítani a növény, mintha önmagában lenne a nitrogén.

Maradt kérdése?
Itt érdeklődjön: 06-30-232-0154