fbpx

Év végéig kifizetik a gazdáknak a gabona-kompenzációt

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 16.

…de közeleg a határidő az ukrán gabonaimport hatásait kompenzáló kártalanítás igénylésére!

500 hektáron legalább 100 hektár kukorica a feltétel

Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A jelképes összegű, 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételei úgy kerültek célzottan kialakításra, hogy értelmezhető mértékű lehessen a támogatás egy-egy igénylő gazdálkodó esetén – fogalmazott közösségimédiás adatlapján Feldman Zsolt AM-államtitkár.

A kompenzációra azok a gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. A támogatási kérelmet 2023. október 1. és 2023. október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján közzétett útmutató szerint. A kompenzáció kifizetésére még ez év végéig sor kerül.

Az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell, hogy a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A hektáronkénti kompenzációt a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként határozták meg.

A térség országaira tekintettel döntött az Európai Bizottság

A nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az Ukrajnával szomszédos tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a megnövekedett tárolási költségek miatt. Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni, jelképes léptékű kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok között a mezőgazdasági termőterületeik arányában osztotta el az Európai Bizottság.