fbpx

Spectrum® – biztos alap a sikeres gyomirtáshoz

Írta: Agrárágazat-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 12. -Hirdetés

A Spectrum® régóta egyik alappillére a BASF Hungária Kft. napraforgógyomirtószer-ajánlatának. Helyes használatáról rengeteg gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk. Tudjuk róla, hogy hatóanyagának kiváló vízoldékonysága révén az egyik olyan szer, amelyik a legkevesebb bemosó csapadékot igényli hatásának kifejtéséhez. Ismert, hogy az egyszikű gyomok elleni „főhatása” mellett jelentős mellékhatással bír a kétszikű gyomok ellen is. Preemergens szer létére erős olajos formulációval rendelkezik. Számtalanszor láttuk, hogy glifozáttartalmú szerek mellé keverve, azok levélen keresztüli hatását a „hivatásos tapadásfokozókat” megszégyenítő módon felerősíti. Eddig elsősorban a Clearfield® és a Clearfield® Plus technológiát alkalmazó gazdák használták, pedig sokoldalúsága miatt más gyomirtási rendszerekben is biztos alapot jelenthet egy sikeres gyomirtáshoz.

Napjainkban elsősorban olyan napraforgóhibrideket termesztünk, melyeket lehet posztemergensen gyomirtani. Az itt alkalmazott levélen keresztül ható szerek kedveltek, mivel hatásuk csapadéktól független. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a siker a csapadéktól és nem az időjárástól független! Jó példa erre a 2023-as év! Az ország sok területén a tavaszi munkákat a csapadék hátráltatta, a gyomok pedig egyszerre keltek ki a napraforgóval! Olyan hibridekben, ahol két külön menetben kell irtani az egy- és kétszikű gyomokat, nehéz volt a két kezelés optimális időzítése a sok eső miatt. Még nehezebb, ha a kétszikű gyomok nem egyöntetű kelése miatt szükség volt egy harmadik, kiegészítő gyomirtásra. 2023-ban egy posztemergens kezelést is nehéz volt időben elvégezni, nemhogy hármat! Hiába lesz végül az állomány gyommentes, ha a korai gyomkonkurencia miatt már termésveszteségünk van, mire a napraforgó eléri a 4-6 leveles állapotot. Ahol Spectrum®ot használtak, ott könnyebb volt az időzítés. Megázott, így az egyszikűek ki sem keltek (megspóroltunk egy kezelést). A kétszikűek – kiemelten a parlagfű – elleni 90%-os mellékhatásának köszönhetően ezek sem fejlődtek kedvük szerint, így egy jól irányzott posztemergens kezeléssel végezhettünk a gyomirtással, mielőtt a napraforgó elérte a 4 leveles állapotot (egy újabb kezelést spóroltunk meg).

A Spectrum® jó választás azoknak a gazdálkodóknak is, akik komplett preemergens gyomirtást terveznek. A már említett kiváló vízoldékonyságnak köszönhetően az egyik legbiztosabb, kevesebb csapadék esetén is kialakuló egyszikűirtó hatás a Spectrum®é. Emellett besegít a kétszikű gyomok irtásába is, a már említett mellékhatásának köszönhetően. Ha egy kevésbé vízoldékony partnerrel kombináljuk, akkor a Spectrum® lassítja a kétszikűek csírázását, így lehetőséget adva, hogy az újabb esők megérkeztével a „lomhább” partner kifejtse hatását.

2023-ban gyakori volt az is, hogy a napraforgó vetésének idejére már kikeltek a gyomok. Ekkor a Spectrum® „adjuváns mellékhatását” tudtuk kihasználni. A vetés után-kelés előtt engedélyezett glifozáttartalmú szerekből alacsonyabb dózis is elegendő volt az évelő gyomok elleni gyors és markáns hatáshoz, de a komplett preemergens technológiában alkalmazott kétszikűirtó partnerek levélen keresztüli mellékhatását is közel tökéletesre tudtuk növelni.

A Spectrum®ot jól ismerik a Clearfield® és Clearfield® Plus napraforgóhibrideket termelő gazdálkodók. Sokoldalúsága okán azonban más gyomirtási technológiáknak is ugyanolyan alappillére lehet. Ajánlott dózisa 1,0 l/ha, amellyel 10 mm bemosó csapadék esetén nemcsak tökéletes preemergens egyszikűirtást kapunk, de nagy segítségünkre van a kétszikűek, kiemelten a parlagfű elleni védekezésben is!

Hangyel Attila
fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.

Basf Partner