fbpx

Az ökológiai gazdálkodás és a klímaválság

Írta: Czékus Mihály - 2023 december 30.

Az ökológiai gazdálkodást is érinti a klímaválság. Bár ellenállóbbnak bizonyul, mint a hagyományos termesztési módszerek, az ökológiai gazdálkodási ágazatban is nő a szélsőséges időjárási események miatti terméskiesések száma.

klímavédelem, ökogazdálkodás, biogazdaság, természet
Az ökológiai gazdálkodás ellenállóbb rendszernek bizonyul

Az ökológiai gazdálkodás az aktív klímavédelem egyik formája, és gyakorlatai segíthetnek a gazdálkodóknak jobban megbirkózni az éghajlatváltozás hatásaival. Általában az ökológiai gazdaságokban a termésveszteség extrém időjárási körülmények között alacsonyabb, mint a hagyományos gazdaságokban. Ennek oka egyrészt a régóta fennálló biogazdaságok talajának magasabb humusztartalma, másrészt a többszörös vetésforgó, valamint az a tény, hogy a gazdálkodási gyakorlat az adott körülményekhez igazodik, mivel nedves körülmények között nem lehetségesek olyan agresszív folyamatok, mint a talajművelés.

A kevés csapadék, az enyhe és nedves tél, valamint a nyár előtti szárazság kihívást jelent mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodók számára. Ezt tetézik az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események, mint például az intenzív esőzés és a hőhullámok. Természetesen az ökológiai gazdálkodást is érinti a klímaválság. Néhol nekünk is meg kell küzdenünk a forró nyarak száraz talajával, a heves esőzésekkel és általában a túlzottan nedves időszakokkal, amelyek megnehezítik a betakarítást. Mindazonáltal az ökológiai gazdálkodás ellenállóbb rendszernek bizonyul, és ezért fontos része az éghajlatváltozás hatásaira és a klímaválság enyhítésére adott válaszlépéseknek.