fbpx

Újabb baljóslat az agrárgéppiacon

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 23.

A koronavírus-járvány második hulláma azzal fenyeget, hogy visszaesésbe taszítja a mezőgazdasági gépek piacát. Miért?

 

gépek

 

Fel és le

Noha az év elején bekövetkezett első kitörés után a fellendülés jelei voltak tapasztalhatóak Európában, a második hullám kiszámíthatatlan, de aggasztó helyzetet teremt – véli az Olasz Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (FederUnacoma). Mint nemrég megírtuk: az EU-ban a mezőgazdasági traktorok regisztrációjának csökkenése pontosan lekövette a járvány terjedésének statisztikáit. A visszaesés márciusban -7,11 százalék volt (a tavalyihoz képst), áprilisban már csaknem -26, májusban mérséklődni kezdett -23, és júniusban folytatódóan javult -12 százalékkal. A sokk után az európai mezőgazdasági gépgyártás általános üzleti klímamutatója fokozatosan visszaállt a járvány előtti szintre, de még várat magára, hogy a traktorok regisztrációja megerősíti-e a trendfordulót.

 

Újra lassíthat

Alessandro Malavolti, a FederUnacoma elnöke szerint aligha. A napokban az olasz EIMA mezőgazdasági gépkiállítás virtuális kiadásának sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járvány újjáéledése lelassíthatja a piacokat, így Európát is. Úgy véli, „az új korlátozó intézkedések hatásai kevésbé kiszámíthatók, ami lelassíthatja a termelést, a logisztikát és a szállítást, és károsíthatja az exportot”.

 

gépek

 

Borús és pozitív trendek

Vannak ugyanakkor a komor prognózist árnyaló adatai a FederUnacoma-nak. Az idei év első kilenc hónapjára összegyűjtött traktor-nyilvántartási információk 14,7 százalékos növekedést mutatnak az Egyesült Államokban (220 ezer egység), Indiában 4,7 százalékkal (544 ezer traktor), és a német traktorpiac is 7,7 százalékkal nőtt (24 ezer egység). Pozitív trendeket érvényesülnek Kanadában (+ 8,9 százalék / 19 ezer darab) is. Ugyanebben a szegmensben idén januártól júniusig Olaszországban 20,7, októberben pedig 7,5 százalékkal nőtt a regisztráció a 2019-es azonos hónapokhoz képest, ami végül is összességében 10 százalékosra mérsékelte olasz traktorpiac szűkülését az év első 10 hónapjában.

A képek csak illusztrációk: Horizont Média/archív