fbpx

Nem vagyunk túl a veszélyen

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 23.

Elsősorban a vadonélő, vándorló vízimadarak a felelősek Európa területén felbukkanó madárinfluenzás esetekért. Továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy az őszi vándorlás során fertőződhetnek a nálunk vadon élő madarak, vagy a házi-, illetve nagyüzemi tartású baromfiállományok.

 

Tudni kell, hogy a vonuló madárfajok közül vannak, melyek nálunk telelnek

Az utóbbi időkben vadmadár esetében a vándorló életmódot folytató vízi madaraknál volt kimutatható a madárinfluenza fertőzése:

 

madárinfluenza fertőzése

 

A vándor madaraknak egy részük tőlünk északra költenek, majd nálunk töltik a telet, ilyen a kékes rétihéja, a gatyásölyv, a nagy lilik vagy a vörösnyakú lúd.

Késő ősszel, mikor az északi országokban már havazik, megjelennek nálunk a nagy csapatokba tömörülő vadludak, hogy be nem fagyott tavakat, illetve be nem havazott őszi búzavetéseket találjanak. Itt esznek és isznak, valamint pihennek, éjszakáznak.

A vonulások még tartanak, hiába állt be a hideg. Nem elhanyagolható, hogy most érkeznek majd a nálunk telelő, vadonélő vándormadarak. Ezek, hazánkon belüli mozgásával is számolni kell, mire megtalálják maguknak a megfelelő telelő helyet.

 

Közben további jelentések érkeznek

Németországban november 18-án jelentették be az állat-egészségügyi hatóságok, hogy magas patogenitású madárinfluenza altípusait (H5N5 és H5N8) találták meg elhullott, vadon élő madarakban (összesen 212 db elhullott fertőzött állatról szól a jelentés).

Ezt követően az illetékes hatóságok megerősítették a H5N8 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza fertőzést észleltek házi baromfiknál. Az érintett vegyes gazdaságban 661 baromfit (tojótyúk és libák) semmisítettek meg. A telep Schleswig-Holsteinben található.

Hollandiában 72 db elhullott, fertőzött vadmadarat találtak az ország különböző területein. A vizsgálatok magas patogenitású madárinfluenza altípusait (H5N1, H5N5 és H5N8) mutatták ki.

 

lúd

 

2020. november 16-án a svéd állatorvosi hatóságok jelentettek H5N8 altípusú, magas patogenitású madárinfluenzát házi baromfi állományban. A járvány egy pulykafarmot érintett, ahol kettő istállóban összesen 5.100 baromfi volt. A telep Svédország legdélibb pontján, Skane megyében, Kåsebergában van. A gazdaságban november 14-én és 15-én a hirtelen megugró halálozási arányra figyeltek fel, majd a vírus azonosítása után a teljes állományt haladéktalanul felszámolták.

A múlt héten számoltunk be a horvátországi esetről, mikor az illetékes hatóságok megerősítették a H5N8 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza kitörését egy nagylétszámú baromfitartó telepen. Azóta megtudtuk, hogy 65.000 db pulykát kellett megsemmisíteni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

 

libák

 

Továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat

A baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

forrás: EFSA, madárinfluenza jelentések