fbpx

Hálós csomagológépek

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 11.

Szellőzést igénylő, mechanikai hatásokra nem túl érzékeny mezőgazdasági termékek – burgonya, hagyma, narancs, virághagyma – egységbe fogására költséghatékony és alacsony környezetterhelésű megoldást kínál a hálós csomagolás.

Emellett kedvelt egyes élelmiszerek, például sajtok, vagy az ipari termékek közül játékok csomagolására is.

Karácsonyfa vásárlásakor is tapasztalhatjuk, hogy a háló mennyire megkönnyíti a hazaszállítást, a terebélyes fa kezelését, otthoni tárolását.

 

Műanyag hálók

Műanyagból alapvetően kétféle technológiával készülhet háló:

  • első lépésben műanyag szálat húznak és ezt textilipari műveletekkel hálóvá alakítják vagy
  • műanyag granulátumból kiindulva, speciális szerszámmal háló-alakzatot extrudálnak.

Az első esetben az úgynevezett Raschel hálóról van szó, amit speciális hurkológéppel hoznak létre, és ahol a háló egymásba kapcsolódó hurokszemekből áll.

Szálgyártás közben a műanyagot orientálják, így annak szilárdsági jellemzői hosszirányban lényegesen javulnak.

Ennek következtében a hurkolt háló – azonos szálátmérőt feltételezve – jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az alacsonyabb költséggel előállítható extrudált változat.

Csomagolószerként alkalmazva a hurkolt hálókat, a textíliákra jellemző két kedvező tulajdonságot: a rendkívüli hajlékonyságot, illetve a nagy rugalmasságot használhatjuk ki.

A hálók anyaga mindkét esetben polietilén, polipropilén, ritkábban poliamid vagy poliészter.

Az utóbbi időben megjelentek a biológiailag lebomló műanyagból – elsősorban keményítő alapú típusokból – készült hálók is.

Alkalmazásuk legfontosabb előnye az, hogy a termékből származó hulladékkal (krumpli héja, gyümölcsmagház) együtt kezelhetők.

A különböző tömlőátmérővel, lyukmérettel és változatos színekben készülő hálókat jellemzően tekercsben forgalmazzák.

A felhasználás során a csomagológép töltőcsövére raffolva kell felhúzni a tömlőt (1. ábra).

 

 

Hálós csomagológépek

A technológia lényege az, hogy a csomagolási művelet során – kézzel vagy géppel – a hálót megfelelő hosszra vágják és a két végét csomózással, de gyakrabban kapcsozással zárják.

A folyamat három alapművelete, melyek gépesítettsége az elvárt csomagolási teljesítmény függvényében eltérő is lehet:

  • a termék csomagológépbe vezetése,
  • a termék adagolása és töltése valamint
  • a háló zárása.

A csomagolás befejező műveleteként, a zárást követően rendszerint címkézésre vagy más módon történő jelölésre is sor kerül.

A hálós csomagológépek készülhetnek kézi, félautomata vagy automata kivitelben, a működtetésük lehet mechanikus, elektromos vagy pneumatikus.

Ha kisebb teljesítményigényről van szó, akkor a mechanikus működtetésű, általában pedálos gépek jöhetnek szóba.

Ezeknél mind a termék csomagológéphez vezetése, mind az adagolás kézzel történik darabszámra vagy mérlegek segítségével.

A hálónak a töltőcsőre raffolása, illetve maga a töltés is kézi munkát igényel. A záráshoz előre gyártott acél vagy alumínium kapcsot alkalmaznak.

 

A záróelem rögzítését mechanikus vagy elektromos működtetésű gépekkel végzik.

Az ipari teljesítményű hálós csomagológépeken a termék bevezetését célszerűen kialakított, a termék fajtáját, érzékenységét, méreteit figyelembe vevő szállítópálya végzi, az adagolás tömegellenőrző mérlegek, illetve darabra adagolás esetén automatikus számláló segítségével a hálóba töltés előtt történik.

Ha tömegre adagolnak, akkor lehet olyan elrendezés is, hogy a mérlegelés a termék csomagolóeszközbe töltését követi.

A háló zárását automatikus kapcsozó egység végzi úgy, hogy a megállapított tömeg alapján az árazó-címkéző gép által elkészített címkét – általában úgynevezett függőcímkét – is hozzáerősíti a hálóhoz.

A zárás kész kapoccsal vagy a záróegységben megfelelő méretre levágott fémhuzallal történik.

Egy műveletben két kapcsozást végez a gép, azaz lezárja a már megtöltött csomagolóeszközt és a következő töltéshez a hálótömlő alsó végét, majd a két klipszelés között elvágja a hálót.

Reklámhatása miatt kedvelt megoldás a stancolt megfogó füllel ellátott, a hálótömlő egész hosszán végigfutó, annak két végén rögzített széles szalag.

A több színnel nyomtatott műanyag szalagon nagy mennyiségű informatív szöveg és grafika helyezhető el.

A hálós csomagológép teljesítménye automatizálásának szintjén túl jelentős mértékben függ a termék érzékenységétől is, a berendezések átlagos teljesítőképessége 40-55 fogyasztói csomagolás percenként.

A 2. ábrán látható hálózáró automata burgonya, hagyma, illetve egyéb, nem érzékeny darabos termék csomagolására alkalmas.

 

 

A gépet előre programozható címkenyomtatással egészítették ki, az etiketten vonalkód is megjeleníthető.

Érzékeny zöldségekhez, gyümölcsökhöz, például almához, paradicsomhoz is alkalmazható csomagológép látható 3. ábrán.

Ennél a típusnál a termék hálóba juttatása nem gravitációs úton, hanem szállítószalaggal történik, így lényegesen kíméletesebb az áruhoz.

Kiegészíthető mérlegelő vagy számláló egységgel, teljesítménye percenként 40 csomag.

 

 

Mechanikai hatásokra érzékenyebb, kisebb méretű zöldségek-gyümölcsök kínáló jellegű fogyasztói csomagolása tálca és háló együttes alkalmazásával oldható meg.

A nagy mélységű, átlátszó tálca – inkább doboz – megfelelő védelmet nyújt a kényes terméknek, a háló feladata az összefogás és az információhordozó címke rögzítése.

Ennél a megoldásnál a két rövid oldalon klipszelt háló jellemzően polietilén anyagú és extrudált stuktúrájú.

Mivel a termék tömegét alapvetően a tálca viseli, így a háló egészen vékony szálú is lehet.

A hálós csomagolást végző gépet ebben az esetben célszerűen egy tálcamegrakó gépegységgel egészítik ki (4. ábra), amelynek a teljesítménye igazodik a hálós csomagolás üteméhez.

 

Nálunk elsősorban fokhagyma csomagolására terjedt el az a csomagolási mód, ahol a viszonylag nagyobb és közel azonos méretű termékeket egy sorba rendezve kis átmérőjű hálóba töltik.

Az eljárás előnye, hogy kínálja, láttatja az árut, ugyanakkor a mozgásmentes rögzítés miatt fokozott védelmet is nyújt a terméknek.

Ilyenkor jellemzően vastagabb, merevebb extrudált hálót alkalmaznak, a töltés mindig függőleges csövön keresztül történik (5. ábra).

 

 

Nagyüzemi szinten a hálós csomagolást minden esetben megelőzi a termékek osztályozása, válogatása, esetleg tisztítása, így a nagy teljesítményű csomagológépeket csomagolóvonalba építve alkalmazzák.

A vonalak a fogyasztói csomagoláson túl a nagyobb egységek – gyűjtő- illetve szállítási csomagolások – kialakítását is magukba foglalják.

Gyakori megoldás a hullámpapírlemez dobozos gyűjtőcsomagolás.

A színes, reklámgrafikával ellátott dobozok kínáló jellegűek, megrakásuk inkább kézzel, mint gépesítve történik.

 

Irodalom:

Reményi Antal: Csomagolásgépesítés II. Gyűjtő- és szállítási csomagolás, Papír-Press Egyesülés, Bp., 2001.

Koltai László: Zöldség- és gyümölcsfélék burkoló – és gyűjtőcsomagolása, Agrárágazat, 2007. szeptember

Koltai László: Gondolatok az élelmiszerek csomagolásáról, Transpack, 2007. február

 

Trifbrunner Anna
adjunktus