fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

Hírek:

Műtrágya:

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a műtrágya szezon egyelőre nem indult be. Vannak ugyan értékesítések, de a kereskedők gyenge forgalomról panaszkodnak.

Ennek fő oka a szárazság, az aszály, illetve a rossz termésátlagoknak köszönhető finanszírozási nehézségek.

Az eső, a csapadék most már nagyon hiányzik az ország teljes területén.

Szeptemberben ugyan voltak esőzések, de még mindig nem kielégítő a csapadék mennyisége és ennek megfelelően a talaj nedvességtartalma.

A becslések szerint a repce vetésterülete csökkenhetett, mivel a magágyakat nem tudták elkészíteni.

Az őszi búzában bizakodhat a műtrágyapiac, amit elméletileg akár október végéig is vethetnek.

A keresletben egyértelműen megmutatkozik az árérzékenység. A komplex, granulált műtrágyákkal szemben a kevert műtrágyák után nőtt meg az igény.

 

A nitrogén árak a nemzetközi piacokon erősödtek, szeptemberben 15 eurós emelkedéseket élt meg a piac.

A német piacon a Kalcium ammónium nitrát (a hazai pétisó, vagy a szlovák MAS vegyipari neve) ára 270 eurót ért el bárkába rakva 1000 tonnás tétel vásárlása esetén.

Ezzel ellentétben a hazai árszintek nem nőttek.

Ez egyrészről a kereskedők által betárolt tételeknek köszönhető, akik szeretnék a raktáraikban felhalmozott árumennyiségektől megszabadulni, másrészről a gyártók is keresik a magyar vevők kegyeit.

A román gyártó a nemzetközi trenddel ellentétben a hazai piacra szánt arculat apjának értékesítési árait csökkentette, de ez sem hozta meg a várva várt eredményt, nem indult meg a kereslet.

A hazai nitrogéngyártó cég egyelőre nem publikálta új árait, erre is vár még a piac.

A foszforok árai szintén stagnáltak a hazai piacon.

A forgalom gyenge szintet mutat, a termelők nem vásárolják a MAP/DAP termékeket.

Az orosz MAP-on kívül a bulgár MAP is forgalomban van, szeptemberben enyhe forgalmat produkált.

A kálisóra van némi kereslet, de az ellátásban akadtak problémák a hónap folyamán.

Piaci információk szerint több uszály is a Duna deltában vesztegel az alacsony vízállás miatt.

Az magyarországi árszintek ezen árutermék esetében sem mutattak változást augusztushoz képest.

 

Termény

A szeptember 12-én közzétett havi USDA riport gyakorlatilag semleges színezetben tüntette fel a kereslet kínálati adatokat.

(http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf).

Gabonafronton ugyan további terméskieséseket jósoltak, de a magas árszintek miatt csökkentették a felhasználást is, így az átmenő készleteket gyakorlatilag változatlanul hagyták.

A piac előtte ennél rosszab helyzetet árazott be, így a Chicagó-i árutőzsdén a már amúgy is korrekciónak indult piac további árcsökkenést mutatott többek között kukorica fronton is (1. ábra).

 

1. ábra: A decemberi lejáratú, új termésű kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

 

 

 

 

 

 

1. ábra: A decemberi lejáratú, új termésű kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Az EU kukorica termését tovább csökkentette az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal 4,5 millió tonnával, de a kiesett termésmennyiséget kompenzálta a takarmányipari felhasználás, illetve az export várható csökkentése.

Ennek alapjai valósak, hiszen a magas takarmányárak magukkal hozzák az állatállomány csökkenését.

A húsárak emelkedése rendszeresen több hónapos csúszással követi a takarmányok árainak növekedését, ami a nyereségesség elmaradása miatt ez idő alatt veszteségeket eredményezhet az állattartóknak.

A piac törvényei szerint így csökken az állatlétszám, ami csökkenti a takarmányok felhasználását is.

A hazai termelők továbbra is 70.000 forintos árakat fogalmaznak meg, azonban az elmúlt hetekben ez hosszú távon egyre inkább megkérdőjeleződik.

Persze nem lehet tudni merre halad majd a nemzetközi árszint, hiszen akár erősödésnek is indulhat az amerikai betakarított mennyiségek függvényében, de szeptember vége felé a magyar árak lényegesen magasabbak voltak az export elvárásoknál.

Megjelentek lengyel kereskedők ajánlatokkal és lengyel kukoricát kínáltak 66-68.000 forintos leszállított árakkal.

 

Igaz jelentős mennyiségek egyelőre nem álltak ezek mögött, de az aratás még nem kezdődött el Lengyelországban.

Ott nem volt szárazság, így rekord nagyságú kukoricamennyiségre mutató számítások vannak.

Ezek a kezdeti ajánlatok arra engednek következtetni, hogy esetleg az aratás befejeztével akár alacsonyabb árszinteken is eladnák majd az árujukat, hiszen búzatermésük is kielégítő volt, szintén exportálható mennyiséggel.

Az ukrán kukorica 220 eurós szinten mozgott az ukrán-magyar határnál, ami határátlépés után, a Dunáig leszállítva 240 eurós szinteket jelent.

A dunai export vásárlói elvárások 232-235 euró között mozogtak a cikk leadásának idején, de mozgás gyakorlatilag nem volt, üzlet nem köttetett.

Hazánkban a várható gyenge termés ellenére is előreláthatóan 1 millió tonna exportálható felesleg lesz, ami azt mutatja, hogy egy idő után a magyar árszinteknek el kell fogadni az export árszinteket.

Persze van még arra is eshetőség, hogy a nemzetközi árak újból erősödésnek indulnak az amerikai terméseredmények függvényében. Az USA kukorica kondícióit folyamatosan mérik.

 

A szeptember 16-i eredmény alapján a jó, nagyon jó kategóriába 24%-ot soroltak.

Az eddigi történelmi adatok alapján a legrosszabb adat ugyanezen a napon 2002-ben volt, amikor 42% volt a jó, nagyon jó kategória aránya.

A gyenge, nagyon gyenge kategóriába idén szeptember 16-án a teljes termőterület 50%-át sorolták, míg az eddigi legrosszabb adat szintén 2002-ben volt 31%-kal.

Az Európai Unió búza termésnagyságát és a várható zárókészleteket is enyhén csökkentette az USDA szeptemberi jelentésében.

A zárókészleteket 10,93 millió tonnáról 9,4 millióra csökkentették a várható export növekedés, illetve import csökkenés hatására.

A párizsi székhelyű irányadó európai árutőzsde az elmúlt hetekben 260 és 270 euró között mozgott (2. ábra). Ebből a sávból egyelőre nem mutatkozik elmozdulási lehetőség.

A hazai árszintek 66-67000 forintos telephelyi árakon mozogtak szeptemberben, persze a jobb minőségű javító búzával ennél magasabb szinteken is kereskedtek.

 

2. ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

 

Takarmány:

A szója, illetve ennek hatására a fehérjenövények ára augusztus végére rekordokat döntött.

A magas áraknak azonban a darák piacán meglett a hatása, a kereslet beszűkült.

A nagy kereskedő cégek szójadara készletei egyre növekedtek a tengeri kikötőkben.

Tulajdonképpen prognosztizálható volt az árkorrekció. Ez szeptemberben be is következett. A 3. ábrán látható a Chicago-i Árutőzsde árszintjének alakulása.

 

3. ábra: Az októberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

 

 

 

 

 

 

 

3. ábra: Az októberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Az elmúlt hetekben 80 dollárt esett a szójadara short tonnájának ára (ezt 1,10231-gyel kell szorozni ahhoz, hogy a világban használt metrikus tonna árát ki tudjuk számolni).

A dél-amerikai terméssel kapcsolatban egyelőre pozitív hírek láttak napvilágot.

Argentínában rekord terméssel számolnak, Brazíliában lehetne nagyobb csapadékmennyiség, de az időjárás jelentések alapján nem várható szárazság.

A piac várja az Európai Unió döntését a húslisztek használatával kapcsolatban, de ez egyelőre késik.

A hírek pozitívak, de kézzel fogható eredmények a döntéshozatal folyamatában még nem láthatóak, így hónapokig, akár évekig is elhúzódhat még a végleges tilalmi feloldás.

 

Igaz Európán kívül a húslisztek felhasználása a takarmányokban engedélyezett.

A magas szójadara árak miatt nagyfokú európai exportot, illetve európai áremelkedést lehetett tapasztalni ezen a piacion is.

A hazai árszinteken is érzékelhető volt az áresés, a közel 170 ezer forintos árakhoz képest már 150 ezer forint környékén is lehetett 46%-os brazil szójadarát vásárolni a dunai kikötőkben.

Ettől függetlenül a Kárpát-medence környékén az olajnövények átlagtermései nem mutatnak kedvező képet.

Példának okáért Szerbia export tilalmat vezetett be, és előreláthatólag olajat fog importálni, ami szokatlan piaci körülménynek számít.

A hazai pogácsa szintek enyhén csökkentek, a repcedara ára 82-83000 forint közelébe esett, míg a repce pogácsával 110 ezer forint környékén kereskedtek.

A Nemzetközi piacokon több vitamin, illetve aminosavak árai is tovább erősödtek, ami a premixek áraiban tükröződtek.

 

Végtermék:

Rövid idő alatt megfordult a kormányzat véleménye a sertéságazatban bevezetendő fordított ÁFA ügyében.

Amíg egy hónapja még arról lehetett tájékoztatást nyújtani, hogy a termelőkkel és szakmai érdekeltségekkel folytatott egyeztetések hatására eláll a kormány a fordított ÁFA bevezetésétől a sertés ágazatban, addig az elmúlt időszakban ennek pont az ellenkezője valósult meg és bevezették ennek intézményét.

A minisztérium cserében azt kommunikálta, hogy a likviditási problémákra megoldást keres, ami egyébként most duplán is sújtja az ágazatot a magas input árak miatt.

Az Európai Unió kimutatta a húsipari ágazatok első féléves export és import adatait.

Ezek alapján elmondható, hogy a szarvasmarha ágazatban mind az export, mind az import jelentős csökkenést mutatott 2011-hez képest.

Az Unióból a kivitel nagysága két év erőteljes növekedés után 21,7 %-kal maradt alul azt elmúlt év hasonló időszakához képest.

A behozatal is csökkenést mutatott, igaz ott nem történt trendváltozás, hiszen a csökkenés három éve folyamatos.

Idén az első fél éves adatok -8,3%-os változást mutatnak 2011 első hat hónapjához képest.

A sertés ágazatban az export 2010 és 2011 után tovább növekedett, de míg az előző években ez a növekedés 131, illetve 19%-os volt éves szinten, addig most csupán 2,6%-os erősödésről lehet beszélni a kivitel területén.

Az import csökkenést mutat.

 

Itt is az Unió számára kedvező trend folytatódott, hiszen 2009 óta folyamatosan csökken a behozatal nagysága.

2009-ben -13%-os, 2010-ben -16%-os, 2011-ben -13%-os volt a változás nagysága.

Idén januártól júniusig 5,7%-os csökkenést lehetett az importban megfigyelni az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Kissé visszaesett az export erősödése a baromfi ágazatban is.

A kivitel nagysága évek óta folyamatosan növekszik, a tavalyi évben ennek a növekménynek a nagysága 12%-os volt a 2010-es 25%-os növekményhez képest.

Most az első hat hónapban kissé lemaradva 3,7%-os erősödést mutatott az export mennyisége.

Az import a tavalyi 3%-os erősödés után újból csökkenést mutat, hiszen az első félévben 2,1%-kal kevesebb tonnát hoztak be az EU-ba.

Érdekes képet mutat sajnos a tojásbehozatal nagysága az első félév folyamán.

Az ismert okok miatt az import 99,4%-kal nőtt. Az export ennek megfelelően csökkent az előző két évvel ellentétben.

A kivitel nagyságának változási -16,8% volt.

 

Valuta:

Augusztus 29-én meglépte a jegybank a hazai környezetben hosszú időnek számító 7%-os alapkamat megtartása utáni első kamatcsökkentését.

A hazai gazdasági környezetnek igen jót tenne további kamatvágás, de ezt csak lépésenként, a gazdasági mutatók és eredmények javításával lehet megtenni, hiszen ellenkező esetben a forint könnyen leértékelődhet.

A kamatcsökkentés hatására gyengülésnek is indult a hazai fizetőeszköz, de nem tudta tartósan áttörni a 285-ös szintet, így stabilizálódni látszódott a 280 és 285v közötti szinteken.

Az államadósság az elmúlt időszakban megfigyelhető csökkenése elsősorban az erősödő forintnak volt köszönhető, így nem lenne egészséges egy újabb gyengülési hullám a GDP arányos adósság számára.

A jegybanknak tulajdonképpen ezeket a részleteket is figyelembe kell venni, irányítania kell a hazai gazdaság élénkítését, többek között akár alacsonyabb kamatokkal, illetve figyelnie kell arra is, hogy az infláció se szabaduljon el.

Hozzátartozik, hogy az exportnak mindig jót tesz egy gyengébb nemzeti valuta, mert akkor az ország által gyártott termékek versenyképesebbek lesznek a nemzetközi piacokon.

Egyes elemzők az elkövetkező hónapokban újabb kamatcsökkentéseket is el tudnak képzelni, igaz mellette újra 300 forint közelébe vetítik euró elleni értékét.

 

A forint a cikk leadásának időpontjáig nagyjából a 280 és 285 közötti sávban mozgott 3 hétig.

A várható irány annak függvényében mondható majd meg, hogy innen tovább erősödik-e, vagy áttöri a 285 forint felett található úgynevezett ellenállását.

A dollár az elmúlt időszakban gyengélkedett az euróval szemben, és újfent az 1,3-as szintig csökkent értéke.

Ez segítette a dollár forint árfolyamát is, a dollárt a cikk leadásának időpontjáig már 220-as érték alatt is lehetett vásárolni.

Az, hogy ez csak egy korrekció-e, vagy fellélegezhet az euró az amerikai valuta támadásától még nem lehet megmondani.

Sajnos továbbra is gyengélkedik az eurózóna és piaci hírek szerint titokban már egy spanyol mentőcsomagot készítenek elő, ami kirobbanása esetén újabb támadási felületet ad majd az eurónak.

 

Időszaki áttekintés:

A tavaszi kiugró tojásárak után az árszint három hónap alatt visszacsökkent a tavaly decemberi 20 forint feletti szintekre (1. grafikon).

Mi várható az elkövetkező hónapokban a hazai árszintek alakulásával az inputanyagok árrobbanásának tükrében?

Ugyan enyhe emelkedés zajlott le, de a magas gabonaárak, illetve takarmányárak egyértelműen előrevetítik-e a tojás árának emelkedését?

 

1. grafikon: Tojás havi csomagolóhelyi átlagára, Forrás: Szerző saját munkája AKI adatai alapján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. grafikon: Tojás havi csomagolóhelyi átlagára, Forrás: Szerző saját munkája AKI adatai alapján

A 2. grafikon megmutatja az Európai Unióban a tojás árának, a takarmány árának, és az árrésnek az alakulását a 2000 óta eltelt időszakra vetítve.

Az első felében ezen adatok 2000 és 2011 közötti alakulását, míg a második felében 2012 január és június között végbement változásokat lehet megfigyelni.

Az elmúlt évtizedben gabonatermés kieséssel és ebből adódó magas árakkal találkozhattunk a 2000/01-es, 2003/04-es, 2007/08-as, illetve a 2010/11-es években.

Ezekben az években a grafikonból kiolvasható, hogy a takarmányok árai mindig a tavaszi szezonra erősödtek meg.

Kiolvasható a grafikonból, hogy ezekben az években a tojások áremelkedése nem követte azonos mértékben a takarmányárak emelkedését.

Egy biztos, minden ilyen évben az árrés csökkenést mutatott, és a 11 éves átlag árrés alatt volt.

A tojások árai pedig a 4 vizsgált évet figyelembe véve 3 évben csökkenést mutattak az emelkedő takarmányárak mellett.

Egyedül a 2007/08-as szezonban lehetett megfigyelni a tojás árának emelkedését.

 

2. grafikon: Forrás: Európai Bizottság

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. grafikon: Forrás: Európai Bizottság

Amennyiben az idei, 2012-es évet vizsgáljuk látható, hogy az árrések igen kedvezően alakultak az év első félévében.

Itt még nem mutatkozik az erősödő gabonaárak hatása, bár a fehérjék, mint a szójadara ára júniusra már 25%-os emelkedést mutatott az év elejéhez képest.

A nagyobb takarmányár emelkedések azonban csak július után jönnek majd.

Amennyiben az elmúlt éveket vesszük figyelembe, akkor nem igazolható vissza, hogy ez a tojás árának emelkedésével is együtt járna majd, inkább az várható, hogy az árrés az elmúlt 11 év átlagárrése alá esik majd vissza.

 

 

 

Tömösi Attila