fbpx

Terményeladás csak erős idegzetűeknek: totális a káosz

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 14.

Nem elég, hogy dől ránk az orosz és ukrán gabona, kukorica, olajnövény, az árak napról napra észvesztő változékonysággal bizonytalanítják el a gazdákat: mit értékesítsenek, mivel várjanak még.

kukorica tároló

Gyenge árak, kockázatos tárolás

Október végén, november elején durván átlag 10-15 ezer forintos árkülönbség volt az ukrán és magyar takarmánykukorica között. Az ukrán áruért csak 130 dollárt (46 ezer Ft) várnak a kereskedők, míg az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet szerint átlagosan 56-57 ezer forint/tonnás termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica október legvégén. Itthon ez azt jelenti, hogy a tavalyinak még a felét sem fizeti a piac a terményért, amit az magyaráz, hogy itthon és világszerte – például az IGC szerint a 2022/2023. gazdasági évit 5 százalékkal meghaladó, 1219 millió tonna globális kukoricatermést várnak. Laptársunk kalkulációja szerint miután egyelőre nagyon gyengén muzsikálnak az árak, most az a döntő, kinek, hol, mennyi tárolókapacitása van. A legnagyobb volumenben learatott termény itthon 47-55 ezer forint, vagyis nő az érdeklődés az import áru iránt. A kukorica tárolása ráadásul rendkívül kockázatos: csak erős idegzetűeknek ajánlott. Az élénkülő orosz, ukrán és európai külkereskedelem is aggodalomra adhat okot, amin a piacvédelmi, importkorlátozó intézkedések sem segítenek, sőt, a regionális-globális piacokra tör mindenki. A hazai árak gyengeségében egyébként nem is az ukrán áruk – különben is vitatható – olcsósága „ludas”, hanem az említett kínálati volumen – írtuk nemrég.

Skizofrén világ

Ugyancsak hektikus, vagy inkább teljesen skizofrén a búza, a szója és különösen a napraforgó piaca. Az ukrán búza most minőségtől függően 135-150 dolláros (48-53 ezer Ft) tonnánkénti áron érkezik Ukrajna nyugati határára, a szójababért 380 dollárt kérnek (135 ezer Ft), de egyik sem igazán piacképes jelenleg. A MezőHír szerint a búza, árpa és kukorica helyett az ukrán gazdák a napraforgón és a szóján akarnak keresni. Ez viszont még inkább szeszélyes világ: Európában jobb, Dél-Amerikában kedvezőtlenebb időjárás kísérte-kíséri a termést, de a kereslet is bizonytalan. Kína vásárlásai kiszámíthatatlanok, akárcsak a háborúk és politikai feszültségek piacra gyakorolt hatásai. A szója ára nem rossz, az előbbiek miatt viszont kiszámíthatatlan, hogy merre fog változni, ezért érdemes megfontolni a mielőbbi értékesítést. Messze nem ilyen „egyértelmű” a napraforgót illető értékesítési döntés. A kaotikus ármozgásokra jellemző, hogy múlt hét végén még 110 ezer forintnak megfelelő összeget fizettek az ukrán gyárak a beszállított napraforgómagért, hétfőn (november 13.) viszont már csak 84 ezret. Magyarországon az utóbbi héten 110-122 ezer forint között ingadozott a linolsavas mag alapára, és emelkedő tendenciát mutatott, ezért érdemes mielőbb túladni rajta, és nem várni a bizonytalan jobb árakra…