fbpx

Súlyosan visszaesik az ukrán gabona exportja

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 14.

A hónap elejétől 35-45, tavalytól jó 10 százalékkal marad el a gabona kivitelének mennyisége.

Pénteki kormányzati adatok szerint Ukrajna heti gabonaexportjának üteme 35 százalékkal esett vissza az előző héthez képest, és nem érte el a félmillió tonnát. A heti exportra bejelentett kukorica mennyisége 385 ezer tonna volt, ami ugyancsak elmaradás (10 százalékos) az előző heti ütemtől. Ezzel együtt, a július 1-je óta exportált kukorica teljes mennyisége alig haladja meg a 4 millió tonnát – ez csak az igazán súlyos visszaesés, mivel majdnem fele annyi, mint a tavaly ilyenkori mennyiség.

gazda

Spanyolország volt az ukrán kukorica vezető célországa november első tíz napjában, 317 ezer tonnával, őket Portugália követi bő 100 ezer tonnával.

Az ukrán búzaexportőrök a novemberi eleji időszakban durván 95 ezer tonnát búzát regisztráltak külföldi piacokra, míg a teljes búzaexport a 2023/24-es gazdasági év kezdete óta 4,8 millió tonna volt. Ebben szerényebb a csökkenés, mint a kukoricában, csupán 10 százalékos. Az ukrán búza legfőbb célpiacai egyébként Spanyolország és Vietnam: előbbibe167, utóbbiba 88 ezer tonnát vittek.