fbpx

McCormick TTX 210M – Jól bizonyít

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

Szeptember hónap derekán kerestük fel Szász Károly családi gazdálkodót a Pest megyei Százhalombattán, hogy megkérdezzük véleményét, tapasztalatait, az általa nemrég vásárolt McCormick TTX 210M traktorról.

A gazdaság

Gazdaságunk családi gazdaságként üzemel.

A földterületünk jelenleg 150 ha, melyen szántóföldi növénytermesztést folytatunk.

Fő profilunk a repce, búza, kukorica és napraforgó termesztés, amit néha kiegészítünk egy kis mustárral.

A gépi bérmunka is meghatározó gazdaságunk életében.

Kb. 400 ha-on végzünk gépi talajmunkát, valamint 2 kombájnnal kb. 1.000 ha aratást vállalunk.

Milyen felszereltséggel vásárolták a traktort?

A McCormick TTX 210M alapfelszereltsége eleve gazdag, tartalmazza a 6,7 literes, 6 hengeres, 24 szelepes 199 LE-s (TLT hajtás esetén 214 LE-s) Beta-Power motort, melyet kiegészíti a 32 sebességes hajtómű, mely 4 csoportot és csoportonként 8 powershift fokozat tartalmaz.

Az irányváltó elektrohidraulikus.

A TTX hidraulikája 130 liter/perc teljesítményű, emelési képessége pedig csaknem 11.000 kg.

Ezen kívül az elektromos függesztőkar- vezérlés, a sárvédőről való emelésvezérlés, a TLT kapcsolás, az összkerékhajtás kapcsolás, az differenciálzár-kapcsolás.

A csúszásszabályozás radaros sebességmeghatározó rendszer, a min. 3 pár kihelyezett hidraulika kör, a teleszkópos tükrök, 16 x 45 kg első pótsúly vonócsappal, a 2+1 vezetékes légfék, stb. mind-mind az alapfelszereltség részei.

A mi traktorunk továbbá rugózott fülkével is rendelkezik.

A gumiméretek elől 480/70R30, hátul 520/85R42. A tágas fülke légrugós vezetőüléssel, minden irányban állítható kormányoszloppal, légkondicionálóval, stb. rendelkezik, nálunk minden igényt kielégít.

 

Miért épp McCormick?

Alap felállásként egy Landini Legend 165 TDI-t szerettünk volna lecserélni egy valamivel nagyobb teljesítményű, kb. 200 LE-s traktorra.

Természetesen körbenéztünk a lehetséges márkák között ebben a teljesítmény kategóriában, s végül a McCormick TTX 210M mellett döntöttünk.

Először a gép rendkívül kedvező ár/érték aránya fogott meg bennünket, de mikor személyesen is megtekintettük a traktort, a 6 hengeres Beta-Power motor, a 8 Powershift-es váltó, a kényelmes, tágas fülke, a traktor külleme, stb., mind azt támasztották alá, hogy jó döntést hozunk, ha a McCormick-ot választunk.

Döntésünket segítette az a tény is, hogy nem ez volt az első vásárlásunk a forgalmazó SZEGÁNA Kft-től, akikkel régóta jó kapcsolatot ápolunk.

 

Szász Károly, Százhalombatta - Új büszkeségével a McCormick TTX 210 traktorral

 

Szász Károly, Százhalombatta – Új büszkeségével a McCormick TTX 210 traktorral

 

Tapasztalatok?

Hosszú távú tapasztalataink még nincsenek a traktorral, mivel 2012 augusztusában került hozzánk, s még csak összesen 170 üzemórát dolgozott.

Az eddigi tapasztalataink azonban nagyon kedvezőek.

A traktor jól és megbízhatóan üzemel, üzemanyag-fogyasztása pedig határozottan pozitív meglepetés volt számunkra.

  • 103 ha-t szántott a traktor 5 fejes IH ekével. A kedvezőtlen talajadottságok ellenére 17-20 literes fogyasztást mértünk vele szántásban hektáronként.
  • 50 ha-t tárcsázott a gép egy 3 tonnás önsúlyú 5 méteres függesztett rövidtárcsával, 7 liter/ha-os fogyasztás mellett.
  • 15 ha repcét vetettünk még el a McCormickkal egy 3 méteres függesztett forgóboronára szerelt vetőgép kombinációval, ahol a mért fogyasztás 13 km/h-s sebesség mellett 8 l/ha volt.

Ezen kívül szállításban volt még kipróbálva a traktor, kb. 800 km-es pótkocsis szállítás van mögötte.

Itt nem mértünk pontos fogyasztást, de az elődjéhez, valamint a Renault traktorunkhoz képest a nagyobb teljesítmény ellenére kedvezőbb fogyasztást mutatott.

Országúton nagyon jól működik, nem pattog az úton, kezelhető, kényelmes, fordulékony.

A fülke ergonómiája szinte tökéletes, az ülés kényelmes, könnyen kormányozható, a kezelő szervek elhelyezése optimális, jó a kilátás belőle, s belül is minden átlátható.

A traktor hidraulika szabályozása és az elektromos kapcsolók kifejezetten jók.

 

Kapcsolat a forgalmazóval?

Mint már említettem nem ez az első gépünk, amit a SZEGÁNA Kft-től vásároltunk.

Bogballe műtrágyaszórót és Caffini szántóföldi permetezőt is vettünk már a cégtől, sőt a McCormick TTX 210M-el egy időben vásároltunk egy használt LAVERDA kombájnt is, ami szintén egy nagyon pozitív meglepetés volt számunkra.

Karbantartás, szerviz?

A napi karbantartást mindig elvégezzük, ez nem jelent különösebb nehézséget, mivel mindenhez jól hozzá lehet férni, minden könnyen megtalálható a traktoron.

110 üzemóránál lecseréltük a szűrőket és az olajat.

Odafigyelünk arra, hogy időben cseréljük az olajakat és a szűrőket a gépeinken, megelőzve ezzel egy későbbi probléma kialakulását.

A későbbi nagyobb szervizeket természetesen majd a forgalmazó SZEGÁNA Kft. fogja elvégezni.

Eddigi tapasztalataink alapján meg vagyunk elégedve a forgalmazó cég szerviz-tevékenységével.

Vásárolna-e újra McCormick-ot?

Minden a gazdasági helyzetünk függvénye, de már szó van egy 160-180 LE közötti McCormick közel jövőben történő vásárlásáról.

Úgy érezzük, hogy jól döntünk, ha maradunk a márkánál.