fbpx

Nagy Talajművelő Show

Írta: Sándor Ildikó - 2012 szeptember 10.

Már harmadik alkalommal rendezte meg gyakorlati gépbemutatóját a 6 „összeszokott” hazai forgalmazó. Ebben az évben Cegléden és Devecserben mutatkoztak be együtt a Väderstad, Lemken, Vogel&Noot, Kverneland és Amazone munkagépek, melyekhez a vonóerőt minden esetben Massey Ferguson traktorok biztosították.

A 25 gépkapcsolatból ebben a hónapban a munkagép kínálatból adunk ízelítőt Olvasóinknak, a teljes Austro Diesel traktorpalettát és a rendhagyó permetezőgép tesztet pedig következő lapszámunkban mutatjuk be.

 

Ekék

Kverneland LD 300 függesztett, 5 fejes, Packomattal felszerelt váltvaforgató eke

A Kverneland egyedülállóságát anyaga adja: a 12 órás karbonos hőkezelési technológia eredményeként a 6,3 mm falvastagságú váz rugalmasságot és szilárdságot ad, mégis súlya alacsonyabb a versenytársak ekéihez képest.

Paraméterei: max. 35-37 cm mélységű szántás, 100 cm-es ekefejosztás, 80 cm gerendelymagasság.

A piacon egyedülálló hajlított ekevas elősegíti száraz évjáratokban is az eke talajba húzását.

Az eke több mint 10 fajta különböző kormánylemezzel és kiegészítők széles választékával (szárleforgató, gyep és kukorica előhántók, kormánylemez toldat, lazítótüske) szerelhető fel.

 

Lemken Diamant 11 V 6 L 120 félig-függesztett váltvaforgató eke

A bemutatott eke fogásszélessége 30-55 cm-es intervallumban menet közben, hidraulikusan fokozatmentesen állítható a traktor kabinjából.

Az eke különlegességei a DuraMaxx CS 50 ekefejek, mivel a kormánylemezek és a kormánylemez pálcák nem csavarral kerülnek rögzítésre, hanem horgokkal, amiket ipari ragasztóval sütnek rá a kormánylemezekre, így a kopásállóság 75%-kal jobb.

Opcionálisan Packer húzókar és vontatott VarioPack szántás-elmunkáló henger kapható minden típushoz, amikkel egy-menetben elvégezhetjük a barázdaszeletek aprítását és a szántott felület lezárását, így azt követően egy munkaműveletet meg tudunk spórolni és megőrizzük a nedvességet a talajban.

 

Lemken Diamant váltvaforgató eke

 

Nagy teljesítményű kukorica és napraforgó szemenkénti vetőgépek

Amazone EDX 6000-2C szemenkénti vetőgép

Akár 15 km/h sebességű vetésre is alkalmas a 8 soros, elektronikus meghajtású, központi adagolódobos, szívó-nyomólevegővel dolgozó szemenkénti vető gép.

Munkaszélessége 6 m, 400 literes a magtartálya, beépített műtrágyatartálya 1100 literes, 37,5-80 cm-ig 8 féle sortávolság állítható be rajta.

A direktvetésbe, mulcsvetésbe is kiváló vetőcsoroszlyák Xpress szemelosztó- és vetőrendszerűek, fedélzeti elektronikával gyakorlatilag távműködésre is alkalmas.

Väderstad Tempo F6 vontatott szemenkénti vetőgép

A nyomott levegős, ún. Power-shoot technológiával működő, 6 soros vetőgép 28 vetőmagot képes kilőni 1 másodperc alatt, 12-17 km/h-s sebességnél, még nagy dőlésszögű lejtőkön is.

A vetőmag útja egy rövid és keskeny vetőmagcsőben folytatódik a nyomókerék alá, így nem gurul el a magárokban.

A soronkénti megadagoló egységeket elektromos motorok hajtják meg.

A vetőkocsik több mint 300 kg súllyal terhelhetők, így a legkötöttebb talajokon is biztosított az egyenletes vetési mélység, magágyba, mulcsba, direktvetésbe egyaránt.

 

Kverneland Accord Optima PH HD e-drive szemenkénti vetőgép

Egyedülálló vetőház kialakítás, a vetőtárcsa együtt forog a vákuumházzal, így nem szükséges tömítés, nincs súrlódás, nincs kopás, ami jelentősen megnöveli a vetőház élettartamát.

A vetőelemeket Accord elektromotor hajtja meg bordás szíjjal.

A beállított tőszám ellenőrzését, opto-elektronikus szenzor végzi, a beállított értéktől való eltérést pedig monitoron jelzi a kezelőnek. A vetőgép pontos mélységhatárolását a vágótárcsák mellett lévő, egymástól függetlenül mozgó mélységhatároló kerekek végzik.

A mélységállítás egy csavarorsóval, fokozatmentesen beállítható.

 

Massey Ferguson 555 TSG szemenkénti vető gép

A robosztus felépítésű, 6 soros, nyomólevegővel dolgozó pneumatikus vetőgép nagy pontosságú adagolásra képes, automatikus működésű nyomjelzővel, 70 literes vetőmagtartállyal, 32 literes granulátum tartállyal, 250 kg-os műtrágyatartállyal, opcióként radaros sebességellenőrzővel van felszerelve, csoroszlyái 208 kg-mal terhelhetőek, így magágyba és direkt vetésbe is használható.

 

Sűrű soros gabonavetőgépek

VOGEL-NOOT MasterDrill APRO 300 forgóboronával kombinált gabonavetőgép

Elsősorban közepes és kisebb gazdaságoknak ajánlott a 3 m munkaszélességű és 1400 literes magtartályú gép.

Gazdag felszereltségéhez hozzátartozik a hidraulikus hajtású ventillátor, a hátsó fellépő lépcső, duplatárcsás vetőcsoroszlyák, a vetés utáni egyengető pálcasor és a lezáró görgősor.

A kompakt felépítésű vetőgép a Arterra Grip lazító forgóboronával kombinálva felhasználható a szántás nélküli vetésben is.

A vetőgép kombináció erőgép igénye 140-150LE, területteljesítménye meghaladja a 2 hektárt óránként.

 

Lemken Saphir 7/300 mechanikus gabonavetőgép Zirkon 7/300 forgóboronával

A 3 méter munkaszélességű, aktív kardánhajtású forgóborona és gabonavetőgép kombináció szántott, könnyű és közép-kötött talajokra ajánlott, elsősorban kisebb gazdaságok részére, szántásos, vagy lazításos, nehézkultivátoros technológián alapuló növénytermesztésben.

A forgóboronára ráépített mechanikus gabonavetőgép traktorhoz közeli súlypontot eredményez, így kisebb erőgéppel is üzemeltethető.

A 24 soros gép magtartálya 800 literes, a kettős tárcsás Optidisc vetőcsoroszlyák gumi mélységhatároló és tömörítő kerékkel két sorban vannak elhelyezve, 125 mm sortávolságot biztosítva.

 

Väderstad Spirit 600S Nex gabonavető gép

A távirányítással is vezérelhető, 6 méteres munkaszélességű vetőgép egyik legnagyobb előnye a pontos maglehelyezés.

A 3900 literes magtartályból az elektronikusan vezérelt főnix magadagoló rendszerű pneumatikus vetőszerkezettel kerül a mag 12,5 cm-es sortávolságra a talajba.

A V-tárcsás vetőcsoroszlyák 40-80 kg-os terhelhetőségűek, a munka végén 820 mm átmérőjű OffSet tömörítő hengerek zárják le a magbarázdát.

A Spirit a klasszikus 125 mm-es gabona sortáv mellett 167 mm-es sortávú kivitelben is rendelhető.

 

Amazone Cirrus 6 m-es mulcsvetőgép

A 48 soros, 6 m munkaszélességű pneumatikus gép tartálytérfogata 3000 l.

A két mellső csipkés tárcsasor mélysége hidraulikusan állítható.

A tárcsasorokat követő 800 mm átmérőjű sávosan tömörítő gumikerekek visszatömörítik a magágyat.

A RoTech tárcsás csoroszlyák a kemény, visszatömörített sávokban vetik ki a vetőmagot.

A pontos mélységről a Control 25 mélységhatároló és tisztító tárcsák gondoskodnak.

A vetőcsoroszlya után a tömörítőkerekek által képzett kis bakhátakat a ferde magtakaró pálcasor ráhúzza a magárokra, így lesz kemény a magárok alja és puha a teteje, 12-20 km/h sebesség mellett is.

 

Tárcsák

Kverneland Qualidisc T függesztett rövidtárcsa

A 2-15 cm munkamélységű, 5 m munkaszélességű tárcsával tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés, szántáselmunkálás, száraprítás-bekeverés is végezhető.

Paraméterei: 6 mm vastag, 573 mm átmérőjű 55-58 HRC keménységű hőkezelt tárcsalevelek, 800 mm-es sortávolság, agresszív talajba hatolási szög. Mélységállítása kézzel történik, de hidraulikusan is rendelhető.

A gép opcionálisan egyengető boronával, rögterelő lemezekkel és aprómag vetőegységgel is felszerelhető, szállítási szélessége 2.75 m, vonóerő igénye 200-240 LE.

 

VOGEL-NOOT TerraDiscpro 600 Hydro rövidtárcsa

A 510 mm-es, agresszív szögállású és csipkézettségű tárcsalapok jól boldogulnak az agresszív gyomokkal és a nagyobb szármaradványokkal.

A gumibakos felfüggesztésű tárcsatagok és a teljesen zárt SKF csapágyazás garancia a hosszútávú, meghibásodás mentes munkavégzésre.

A 600 mm-es átmérőjű ékgyűrűs henger a középkötött-kötött talajokon alkalmazható optimálisan.

A tiszta felszínről és bakhátmentes munkáról az oldalsó terelőlemezek gondoskodnak, amelyek paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoznak a vázhoz.

Súlya 750 kg/m, vonóerő igénye 200-240 LE.

 

Väderstad Carrier rövidtárcsa

Legfőbb ismérve a 450 mm átmérőjű, kúpos tárcsa, így nem rögöli fel a kiszáradt talajt, hanem kímélően porhanyítja azt.

A szármaradvány aprításban is előny a kisebb tárcsaátmérő, hiszen intenzíven aprít és kever, mivel nagyobb a kerületi sebessége és a kopás ellenére is megtartja eredeti vágószögét.

Tarlómunkák, magágykészítés, hengerezés, szántáselmunkálás és lazított talajok elmunkálása során használják.

A tarlóhántás során a szármaradvány 30-35%-át a felszínen hagyja, mely védi a talajt a klímaszélsőségek ellen.

Az egy tárcsára eső tömege 115-125 kg, vonóerő igénye 35-40 LE/m.

 

Amazone Catros+ rövidtárcsa

Az új Catros+ 5 m széles rövidtárcsa hidraulikusan felhajtható két sorban elhelyezett gerendellyel szerelt.

Újdonság hogy a „+”-os változaton 510 mm átmérőjű csipkés tárcsaleveleket találunk, melyek még hatékonyabb vágást és forgatást tesznek lehetővé.

A talajviszonyokhoz, a sebességhez és a munkamélységhez való igazodás megkönnyítése érdekében az első tárcsasor mintegy 200 mm-rel oldalra tolható.

Az eltolást egy excentercsap elforgatásával vagy másik furatba történő helyezésével lehet elérni, így a 200 mm állítási lehetőség 24 fokozatban érhető el.

A szélső tárcsatagok szárának hossza állítható, így hatékonyan csökkenthető a bakhátképződés.

 

Lemken Rubin 9/600 KUA félig-függesztett rövidtárcsa

Paraméterei: a 6 mm-es tárcsalevelei 620 mm átmérőjűek, a tárcsalevélre eső súlya 145 kg, a 6 méteres gép tömege 7.000 kg.

Az MSW 600 ékgyűrűs henger 600 mm átmérőjű, 125 mm gyűrűosztású, a gyűrűk között elhelyezkedő sárkaparókkal kiváló visszatömörítést és rögtörést végez.

A henger nagy előnye, hogy abszolút nem hajlamos a beragadásra, így mind száraz mind pedig nedves körülmények között is kiválóan dolgozik.

Kombinációs alvázzal is rendelhetők, ebben az esetben a LEMKEN SOLITAIR pneumatikus gabonavetőgépet rákapcsolva, egymenetes magágykészítést és vetést tudunk megvalósítani.

 

Kultivátorok

Väderstad TopDown multikultivátor

A mellső tárcsasor sekélyen megvágja a talajt, aprítja és bekeveri a szármaradványt, a 3 sorban, 270 mm osztással rendezett kapák lazítanak, utánuk pedig rögrendező tárcsasor, majd lezáró henger dolgozik.

A gép tarlómunkákra, magágykészítésre és forgatás nélküli alapművelésre is használható 30-35 cm-ig. A négy munkavégző egység (tárcsa-kapa-rögrendező-henger) egymástól függetlenül szabályozható.

A kapákra eső nyomás növelhető egészen 160 bar-ig (700 kg), 1400 kg/m-rel az egyik legnagyobb súlyú kultivátor a piacon, vonóerő igénye 70-80 LE/m.

 

VOGEL-NOOT Terratop vontatott szántóföldi kultivátor

A 4 méteres munkaszélességű gép rugós szárú kapái 83 cm keretmagasságon, 23 cm-es osztással, 5 sorban vannak elhelyezve.

A kapatestekre több fajta csúcs szerelhető, amelyek maximális munkamélysége eléri a 30 cm-t.

A kapákat fokozat mentesen állítható egyengető tárcsasor követi.

A legyező alakú tárcsakialakítás kevésbé hajlamos a szármaradvány és nedves talaj okozta beragadásokra.

Vonóerő szükséglete 250-300 LE, méterenkénti súlya mintegy 1500 kg.

 

Kverneland CTC szántóföldi vontatott nehézkultivátor

Mind tarlóhántásra és ápolásra, mind pedig kalászosok és repce alá történő 22-25 cm-es alapművelésre is kiválóan alkalmas a gép, sőt szántás-nélküli technológiában (30 cm) is jól alkalmazható.

A 4 m munkaszélességű gép hidraulikusan csukható, így szállítási szélessége 2,7 m, tömege 6400 kg, vonóerő igénye 250-300 LE. Alkotórészei: vágó és keverő tárcsasor, 3 sorban elhelyezett CLC kapák 270 mm-es osztással, csavarkötéssel, gumibakra szerelt visszarendező csipkés tárcsasor, Actipack tárcsás rögtörő és visszatömörítő henger.

 

Lemken Karat 9/400 KUA félig-függesztett szántóföldi nehézkultivátor

A 3 sorban, 28 cm-es osztástávolságban elhelyezett kettős (nyírócsapos és rugós) biztosítású kapákkal szerelt kultivátor talajba-húzási szöge két fokozatban állítható.

A kapák 120 mm széles páncélozott orrbetéttel és 100 mm széles terelőlemezzel szereltek alapkivitelben, a 310 mm-es szárnyak opcióként kaphatók.

A gyorscserélős kaparendszerrel a kapatestek szerszám nélkül egy rugós biztosítású ék segítségével percek alatt kicserélhetők.

A visszarendező tárcsasor elegyengeti a kapák nyomait, a packer dupla késes henger pedig rögtörést, felszíni és mélytömörítést végez.

 

Amazone Centaur szántóföldi nehézkultivátor

A 5-35 cm tartományban dolgozó, 4 m munkaszélességű gép teljesítménye 4,5 ha/h.

A kapaszárakat 2 db vízszintesen elhelyezett, 500 kg terhelésű acélrugó biztosítja, különleges felfogatásuknak köszönhetően nemcsak menetiránynak megfelelően, hanem oldalra is kitérhetnek.

A kapatestek után két sorban elhelyezett fix szögben álló 460 mm-es tárcsalapok, majd 800 mm-es visszatömörítő kerekek vannak.

A tárcsalapok mélységét szerszám nélkül, egy csavarorsóval egyszerűen megváltoztathatjuk.

A megfelelő munkaminőség eléréséhez minimum 8 km/h munkasebesség szükséges.

 

Väderstad Cultus nehéz szántóföldi kultivátor

Nagysúlyú, robusztus kialakítású gép sekély tarlómunkákra éppúgy használható, mint magágykészítésre vagy 30-35 cm mélységű alapművelésre ill. szántáskiváltásra.

A kb. 1300 kg/m súlyú gép kapái négy sorban, 20-22 cm-es osztásban találhatóak.

Kisebb lóerő kapacitású traktor mögé felhajtható kapákkal is rendelhető. Munkamélysége a traktorfülkéből állítható.

A vízszintet a mellső mankós keréken és a hátsó hengeren szabályozza Master & Slave rendszeren keresztül.

A kapák 450 kg terhelésnél nyitnak csak, kettős rúgóval feszítettek. A gép vonóerő igénye 70-90 LE/m.

 

VOGEL-NOOT TERRADIG XXS 7 késes lazító

Az XXS lazítónál a keretmagasság 110 cm, így elérhető akár a 70 cm munkamélység is.

Ezek a lazítók 5, 7, 9 és 11 késsel érhetők el, a két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak különösen alkalmasak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására.

A késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva, a munka intenzitás és az élettartam növelése érdekében.

A fordítható lazító betét 120 mm-rel nyúlik túl a késszáron.

A megfelelő végső talajállapotot kétsoros tüskés henger és oldalsó terelőlemez biztosítja.