fbpx

JOHN DEERE bálázógépek, a tökéletes minőségű takarmány és a termelékenység garanciája!

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 19.

Fixkamrás bálázógépek:

A fixkamrás bálázógépek piacán a JOHN DEERE F440M Multicrop bálázógép egy univerzális megoldás. A bálakamra ajtóban a tömörítő görgők helyett egy rúdláncos kivitelű anyagtömörítő szerkezet található. A rudak körbeölelik a bálát így az anyagmegcsúszás veszélye csökken, a hagyományos fixkamrás, pusztán görgős kivitelű bálázógépekhez képest. Ez garantálja az F440M fixkamrás bálázógép univerzalitását, legyen szó nedvesebb szilázs- szenázsbálák vagy éppen száraz szalmabálák készítéséről. Biztos lehet benne, hogy száraz körülmények között is bálázhat. A nagy haladási sebességet, így több elkészített bálaszámot a robosztus galvanizált rendfelszedő és a rotoros anyagtovábbító szerkezet biztosítja. Elődarabolás szükséges? Kapcsolja be egyszerűen egy hidraulikus munkahenger segítségével az elődaraboló késeket. A kések mindegyike rugós biztosítású. Akadály esetén egyszerűen ki tud térni minden egyes ellenkés, ezzel megakadályozva a gép sérülését vagy a késtörést. Eltömődés esetén pedig engedje le a hidraulikusan működő terménytovábbító fenéklemezt, és már bálázhat is tovább. Mindez a megállásoktól mentes munkanapot biztosítja. A tökéletes hengeres bálaalak biztosításához pedig alapfelszereltség a JOHN DEERE által szabadalmaztatott CoverEdge bálaszél kötözési technológia. Egyediségét az adja, hogy a bálaháló szélesebb, mint a bála, így a bálaszéleket is bekötözi 6-7 cm szélességben. Tökéletes bálaszél eredménye a kisebb beázás, és a csomagolt bálák esetén nincs kitüremkedő bálaszél, nincs a fólia alatti „légbuborék”, a tökéletes erjedés jegyében.

A JOHN DEERE F440R bálázógép az F440M bálázógéphez hasonlóan fixkamrás gép, de a kamrában végig görgők helyezkednek el. Tökéletes megoldás magas nedvességtartalmú bálakészítéshez, a legerősebb görgőkkel ellátva, megfelelően a nagy tömörségű és tömegű bálák magabiztos kezeléséhez, hosszú élettartamot biztosítva.

Változó kamrás bálázógépek:

A JOHN DEERE 800-as sorozatú bálázógépek a tartósság és megbízhatóság jegyében születtek. Tökéletes megoldás a száraz széna, vagy szalmabálák készítéséhez. A SoftCore lágy bálamag készítő rendszerrel egy laza átszellőző bálamag készíthető. Így ha szükséges korábban kezdhető a bálázás nedvesebb időszakban is, hiszen a bála közepe is ki tud száradni. A laza mag átmérője a monitorról tetszőlegesen beállítható. A 852-es típus villás anyagtovábbítója biztosítja a lágy továbbítást a kamra felé. Eredmény: kisebb levélpergési veszteség. A készített legnagyobb bálaátmérő a 852-es típusnál 1,55 m, míg a 862-es típus esetén 1,8 m. A 854-es és 864-es bálázógépek rotoros anyagtovábbító rendszerrel rendelkeznek, így nagyobb haladási sebességet és napi bálaszámot lehető téve. Rendelhető ellenkésekkel vagy anélkül. A kések ez esetben is rugós biztosításúak. A korábbiakban már említett leengedhető fenéklemez az elődarabolós és rotoros gépeknél alapfelszereltség, csak úgy, mint a CoverEdge bálaszél kötözési technológia. Az eredmény tökéletes minőségű és alakú, tömör bálák. Hosszú élettartam elérése érdekében az automata láncolajzás, és a központosított zsírzórendszer alapfelszereltség minden 800-as sorozatú bálázógépen.

A JOHN DEERE 900-as sorozatú bálázógépei 2012 nyarán kerültek bemutatásra nagy sikert aratva. Két modell érhető el. A 960-as típus 1,6m maximális átmérő készítésére, míg a 990-es típus 1,85 m átmérő elérésére ad lehetőséget. Ez a konstrukció új kategóriát teremtett a bálázás világában. Miért? Új műszaki megoldások sorozata nyújt lehetőséget a nagyobb teljesítményre és tömörségre, a nagyobb haladási sebességre, vagy éppen a tökéletes bálaalak és kis veszteségszint elérésére. Melyek ezek az újdonságok, amelyek a gép egyediségét adják? Rozsdamentes rendfelszedő növelt felszedési kapacitással. Nincs csúszó alkatrész a rendfelszedőben, a nagy sebességű haladásra tervezve. Az integrált csigás rotor megbirkózik a nagy méretű rendekkel is, nagyobb sebesség mellett. A középre hordó csigák egy elemként a rotor szélein kerültek kialakításra („integrált csigás” rotor). A piacon létező legnagyobb átmérő, egyedülálló merevség és tökéletes anyagáram az, ami jellemzi ezt a továbbítót. Ez a nagyobb bálázási sebesség kulcsa. A kamrában 2 db széles végtelenített heveder található, nincsenek kapcsok. Ez teszi lehetővé a legnagyobb bálatömörséget és a hosszú élettartamot. A bálázás során értékes másodpercek telnek el minden egyes bála kidobásnál. A JOHN DEERE ezért megalkotta a gyors bálakidobó rendszert. Ennek feltétele a teljes alváz, mely csak a 900-as sorozatú gépeken található meg. A bálaürítést 5 másodperc alatt képes a gép elvégezni. Ez bálánként 10-15 másodperc időmegtakarítást eredményez, más konkurens gépekhez képest. Ez naponta akár 1-1,5 óra megtakarítást jelent.

A nagy tömörség és gyors bálakidobás másik feltétele a mozgó oldalfal. Az elkészült tökéletes henger alakú és óriási tömörségű bála nem tud beleszorulni a kamrába, hiszen az oldalfalak szétnyílnak bálaürítés során, majd bezáródnak. A felsorolt megoldások teszik lehetővé, hogy a világ legnagyobb teljesítményű hengeres bálázójáról beszélhetünk. A gép természetesen minden már említett JOHN DEERE jellemzővel rendelkezik. CoverEdge kötözési technológia, SoftCore lágy bálamag készítő rendszer, automata láncolajzás, vagy a leengedhető padló, mindez a fülkéből vezérelve. A gépek felszerelhetőek Traktor-Munkaeszköz Automatikával (TIA). A bálázó automatikusan rendelkezik a traktor megállításáról, miután a bála eléri a kívánt méretet. A bálázó nyitja majd zárja a bálakamra ajtót. A kezelőnek csupán (biztonsági okokból) el kell majd indulnia, és a vezetésre figyelnie.

Az automatikus működtetés következtében:

  • kevesebb a fizikai fáradás, hosszabb munkanap biztosítható,
  • kevesebb a hibalehetőség, pl.: kötözés nélküli bálakamra ajtó nyitás, kamraajtó záródás előtti elindulás,
  • állandó a bálaméret, mivel minden bálaméretet befolyásoló művelet automatizált, ezért jobb bálaszállítási és tárolási feltételek adódnak.

Ismerje meg a jövő technológiáját és fordítsa a saját hasznára!

Kiss Sándor marketing menedzser – KITE Zrt.