Väderstad munkagépek

A Väderstad munkagépek megfelelnek a korszerű talajművelési technológiák kihívásainak, kompromisszumok nélkül – vallja Szabó Ferenc a HART-AGROSZOLG Kft. műszaki vezetője

Bács-Kiskun megyében, Harta községben és környékén, 2300 hektár bérelt szántóterületen gazdálkodunk, és emellett még 500 hektáron szolgáltatást is végzünk. Főbb termelt növényeink: őszi búza, őszi árpa, napraforgó, őszi káposztarepce és kukorica. Öntéstalajaink középkötött, heterogén összetételűek, néhol nehezen művelhetőek, és nyomokban homokos könnyűszerkezetes foltok is tarkítják – mutatta be Szabó Ferenc a gazdaságot.

A Väderstad munkagépek megfelelnek a korszerű talajművelési technológiák kihívásainak, kompromisszumok nélkül

– Ha jól tudom, több Väderstad munkagéppel is rendelkeznek. Hogyan és minek köszönhetően alakult ki a szakmai kapcsolat önök között?

– Igen, széles a palettánk… Úgy véljük, hogy tevékenységünk eredményes munkavégzésének alappillére a talaj hatékony, időbeni, lehetőleg az adott időjárási viszonyoknak legmegfelelőbb művelése. 2002-ben hoztunk egy döntést: talajaink nem nélkülözhetik a különböző műveletek utáni talaj lezárást. Többek között e gondolatnak köszönhetően kerültünk közelebbi kapcsolatba a márkával, mivel a Väderstad már akkoriban hatékony felszínegyengető és porhanyító hatással rendelkező hengereket kínált. Két 620-as Rollexet vásároltunk tárcsáink után, melyekből az egyik CrossBoard simítós kivitel volt. Véleményem szerint 15 éve a piac egyik legkompaktabb hengere volt. Kitűnő munkát végez azóta is.

A következő vásárlásunk 2006-ban egy Rapid 600 A típusú vetőgép volt. Akkortájt zöldborsót is termeltünk egy konzervgyárnak, ám a korábban alkalmazott vetőgépeink nem igazán tudtak megfelelni a keresztirányú vetésmélység egyenletesség jelentette elvárásának. Az új Rapid a következő tavaszon már bizonyította, hogy jól döntöttünk, ugyanis kitűnő minőségben, egyöntetűn kelt ki a zöldborsónk, ugyanúgy, mint a többi vetett növényünk. Ráadásul egy menetben megoldotta a talaj-előkészítést, megfelelő volt a mélységtartása, az egyszerű kalibrálásról nem is beszélve, ami 10 éve nagy segítség volt!

A jól bevált Rapidot 7 évig használtuk, mikor úgy döntöttünk, hogy lecseréljük. A csere szinte szó szerint értendő, hiszen 2013-ban újra egy Rapid mellett voksoltunk. A vetőgép tömörítőkerekei által végzett mélységvezérlés a kötöttebb talajaink esetén is minden esetben pontos mag-lehelyezést jelent. A mai napig egy kitűnő vetőgép van a birtokunkban, ami a mi változó, szélsőséges talaj adottságaink mellett is tökéletes vetésminőséget produkál. Természetesen a két Rapid vásárlása között egyéb gépeket is beszereztünk: 2008-ban egy 4 méteres TopDown kultivátort, 2012-ben egy 820-as Carrier tárcsát, majd rá egy évre jött az NZ Aggressive magágykészítő és egy Rexius hengerkapcsoltan.

– Miért volt szükség ez utóbbi négy munkagépre?

– Természetesen gépberuházásaink előtt alaposan szétnéztünk a munkagépek piacán, s bár úgy láttuk, nem épp ezek a legolcsóbbak, összességében mégis mellettük döntöttünk. Nálunk első helyen a munka minősége áll, ráadásul kitűnő anyagminőségű gépekről beszélünk, melyek fenntartási igénye ár-érték arányban nagyon jó. A kidolgozott technológiai megfelelés, a menetszám-csökkentés, a talajtaposási kár csökkentése, szóval sorolhatnám az érveket, összegezve: a Väderstad munkagépek megfelelnek a korszerű talajművelési technológiák kihívásainak, kompromisszumok nélkül.

– Terveznek még egyéb vásárlást a márkától?

– A nekünk megfelelő gabonavetőgéppel már rendelkezünk, ám egy korszerű szemenkénti vetőgépet még szeretnénk. Repcében a pontos vetésimélység-tartás miatt kísérletképpen elvetettünk 42 hektárt a Tempó V 12 soros függesztett vetőgéppel. A kelési tapasztalataink jók lettek, igaz a kelés körülményei is ideálisak voltak. Bízom abban, hogy ha hozzánk kerül, tudja azt a műszaki színvonalat biztosítani, amit a korábbi Väderstad termékek képviselnek.

– Márkahű lett ön?

– Nem mondanám magam márkahűnek. Igyekeztünk jól kiválasztani a saját gazdasági adottságainkra a számunkra legmegfelelőbb munkaeszközöket. Eddig – valószínűleg nem véletlenül – még csak nyertünk a márkával.


káposztarepce kukorica munkagép napraforgó őszi árpa őszi búza talajművelés vaderstad