fbpx

Modernizálás és fenntarthatóság kell a versenyképességhez

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 15.

Oroszlánrészt vállal a szójatermesztéssel kapcsolatos tudásátadásban a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület. Az ágazat modernizálása és hosszú távon fenntarthatóvá tétele azonban szükséges a versenyképesség erősítéséhez – mutatott a követendő útra Nagy István agrárminiszter az öt helyszínes Magyar Szója Roadshow hédervári állomásán.

Magyar Szója Roadshow, Hédervár
Az ágazatban megvan a megfelelő tudás a szándék és a lehetőség (fotó: Bánhegyi István)

Megvan a fejlődési potenciál a szójaágazatban

Ezekben a bizonytalan időkben, az elhúzódó orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és a történelmi léptékű aszály ellenére a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület azon dolgozik, hogy a szójával kapcsolatos tudást a gyakorlatba is átültesse – mondta a miniszter.

A középtávú és a hosszú távú kilátásokat tekintve is megvan a fejlődési potenciál az ágazatban, megvan hozzá a megfelelő tudás, valamint a szándék és a lehetőség is, fűzte hozzá a miniszter. A versenyképesség folyamatos erősítéséhez nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása és hosszú távon fenntarthatóvá tétele, amire az eddigi együttműködések erősítésével és kiterjesztésével jó esély van.

A szójatermesztés továbbra is támogatott

Továbbra is megmaradnak a termeléshez kötött támogatások. A fehérjenövények termelői számára rendelkezésre álló, a közvetlen támogatási keret 2 százalékát kitevő összegből az eddiginél nagyobb mértékben részesülnek a szemes fehérjenövények. Ennek következtében várhatóan 13 millió euróról 15,9 millió euróra emelkedik az éves keret. A szemes fehérjenövények esetében a tervezett fajlagos érték 2023-tól hektáronként 237 euró, minimumértéke hektáronként 163 euró, maximumértéke pedig hektáronként 302 euró.

A támogatások forintban kifejezett értékét a jövőben is évről évre a mértékrendelet rögzíti majd.

Forrás: Sajtóközlemény