fbpx

Röviden a tavaszi magágykészítésről…

A megfelelő magágy készítése az egyik legfontosabb növénytermesztési, talajművelési munkaművelet. Ezen túlmenően a magágykészítés a talajművelés legigényesebb művelete! A tavaszi vetésű növények esetében ez még jelentősebb, mivel aránylag rövid idő alatt (áprilistól május közepéig) több növény vetőmagjai „elé” kell megfelelő minőségű magágyat kialakítani, illetve a vetőágykészítést elvégezni.

Habi magágykészítés

A tavaszi vetésű kalászosok és kapásnövények vetőágyának kialakítására elsősorban a kombinált (lazító + aprító + keverő + egyengető + simító + tömörítő, lezáró) művelőszerszám-összeállítású („variációjú”) talajművelő gépek a legalkalmasabbak.

A kombinált magágykészítő gépek – a szakzsargonban: kombinátorok –művelőszerszám-összetételének választéka a következő:

– 3-5 sorban elhelyezett, lazítást-porhanyítást-keverést végző merev vagy rugós szárú fogasboronák, rugós fogú kultivátorok, kapatagok;

– simítást és egyengetést végző, rugóterhelésű simítólemezek – sima vagy fogazott éllel –, fésűs simítók a talajfelszín mikrodomborzatának elmunkálására;

– a különböző alakú, porhanyító-, tömörítőszerszámokból álló hengerboronák vagy hengerek a magágy lezárására.

Agrotechnikai követelmények és szempontok

A tavaszi talaj-előkészítés célja az aprómorzsás, jól megérett, kellőképpen ülepedett vetőágy létrehozása, ami a vetőmagvaknak gyors és egyenletes kelést biztosít, illetve ahol a bedolgozott vegyszerek és műtrágyák hatásukat teljes mértékben kifejthetik. Az optimálisan elvégzett őszi talajművelés – mélyszántás, elmunkálás, esetleg egyengetés – után a talaj tavaszi előkészítése már aránylag könnyen megoldható feladat. A tavaszi talaj-előkészítési munkák közé a talajegyengetést, vegyszerbemunkálást és vetőágykészítést sorolhatjuk. Mindezek a műveletek egy célt, a vetőmagvak számára optimális kelési feltételek biztosítását szolgálják.

Keresse a tavaszi magágykészítés gépeit és azok alkatrészeit a HABI webáruházában:

webaruhaz.habi.hu vagy telefonáljon: +36-77/426-335, illetve látogasson el szaküzleteink valamelyikébe!

Egyedi igényeivel is forduljon hozzánk bizalommal! Gépek és alkatrészek készletről vagy rövid határidővel!

 

Habi logó