fbpx

Hogyan készül – a talajoltó baktériumkészítmény?

Írta: Agrárágazat-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 07.

A talajoltó baktériumkészítményekről egyre több információ jelenik meg hazánkban. Sok gazda alkalmaz mikrobiológiai termékeket a növénytermesztésében. 2023-ban várhatóan tovább növekedik a felhasználás, mivel az új támogatási rendszerben (AÖP) a mikrobiológiai termékek használata támogatott lesz.

Sokan idegenkednek a technológia alkalmazásától, mert kevés az információjuk. Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők bátrabban forduljanak a legújabb biotechnológiai kutatások eredményeként létrejött termékek felé, szeretnénk bemutatni azt a technikai hátteret, amely előállítja a kiváló hatékonysággal működő talajoltó készítményeket.

A talajoltó baktériumok területén nagyon intenzív kutatás zajlik világszerte. Ebben kiemelkedik Magyarország, amely több területen is vezető szerepet tölt be. Részben ennek is köszönhető, hogy hazánkban lényegesen elterjedtebb a talajoltás használata (kb. 10%), mint például Európa más országaiban (3–5%). Egyetlen kivétel a szója baktériumos oltása, amely világszerte a 90–100% felé közelít.

Hol és hogyan készülnek?

A különféle baktériumokat tartalmazó készítmények akkor tudják teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat, ha a kijuttatáskor még életben van az engedélyokiratban feltüntetett sejtszám, illetve csak az engedélyben szereplő baktériumok találhatók a termékekben. A baktériumkészítmények minőségét a törzsek képességei (tulajdonságai) mellett a gyártás minősége határozza meg. A baktériumkészítmények „előállítási helye” a fermentációs üzem, ahol nagyon szigorú, mondhatni gyógyszergyári protokoll mellett, a célbaktériumokkal beoltott zárt, rozsdamentes acéltartályokban (fermentor), folyamatos keverés közben, adott hőmérsékleten, tápanyag, víz, levegő adagolásával szaporítják fel a baktériumokat. Mindez steril körülmények között történik, ami azt jelenti, hogy a gyártás előtt mindent sterilizálnak, és a steril állapotokat a termék kiszereléséig végig fenntartják. A minőség-ellenőrzés is folyamatos, ezért ha a fermentorból vett minta nem éri el az előírt sejtszámot, vagy a termék fertőzött, akkor az adott terméket megsemmisítik.

30 literes fermentor

Amennyiben a minőség-ellenőrzés megfelelőnek tartja a végterméket, akkor megtörténik annak kiszerelése, a kannák, flakonok felcímkézése, felhasználhatósági dátummal és sorozatszámmal történő megjelölése. A címke alapján pontosan ellenőrizhető a termékek gyártója, gyártási helye és a termék felhasználhatósága.

A gyártási információk és a technológia alapján a Magyarországon gyártott termékek megbízhatóak

A hazánkban kapható baktérium talajoltó készítmények döntő többsége a tárolás során hűtést kíván, mert az eltarthatóság érdekében az élő sejtek életfunkcióit le kell lassítani. A piaci igényekre tekintettel hazánkban is elindultak azok a fejlesztések, amelyek hosszabb ideig és hűtés nélkül eltartható készítményeket állítanak elő. A magyar talajoltó készítményeket forgalmazó cégek világszínvonalú termékeket forgalmaznak. Az új fejlesztések azért folynak, hogy minél jobban kiszolgálják az igényeket, és a magyar gazdák versenyképessége, illetve környezettudatossága erősödjön.

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége