fbpx

Új mérföldkő a biológiai növényvédelemben

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 19.

Ha Kwizda Agro, akkor sokaknak növényvédelmi megoldásokat és speciális tápanyag-ellátási technológiákat kínáló gyártó és forgalmazó vállalat jut eszébe. Technológiáink a fenntarthatóságot, a talaj védelmét, a tápanyagok és vízhasznosítás hatékonyságának növelését szolgálják, összhangban az Európai Bizottság Zöld irányelveivel.

A biológiai növényvédő szerek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet a családi tulajdonban levő cég. Az elmúlt évtizedekben számos új megoldást adtunk a magyar gazdatársadalomnak – gondoljunk csak az Öko-ni, Trifender, Pannon Starter Perfect Pro innovatív termékekre, melyek ma is működő, elfogadott megoldások. 2020-ban egy új mérföldkőhöz érkeztünk: Magyarországon is elismerésre került egy biológiai fungicid, a Xilon. Ez az első, Trichoderma törzset tartalmazó készítmény Európában, mely napraforgóban és szójában a szklerotínia ellen bevethető.

Fungicid kezelések hatása

 

Mikrogranulált formulációja megkönnyíti a szántóföldi növények széles körében történő alkalmazását, mivel vetéssel egymenetben kijuttatható. Az idei évben a Xilon biológiai talajfungicid elnyerte a Crop Science Awards 2020 legjobb biológiai készítmény termékdíját, számos nagy multinacionális cég fejlesztését megelőzve.

 

Mi is a Xilon?

A Xilon biológiai talajfungicid, amely a vetéstől kezdve védi a növényeket a szklerotínia primer fertőzésétől, sőt kedvező hatása van a talajéletre, és serkenti a növények növekedését. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum T34-es törzse, mikrogranulált formulációban.

 

Szklerotíniamfertőzés idén

Felméréseink alapján a szklerotínia tőfertőzése 5-35%-ban jelen volt a napraforgó- és szójatáblákban. Június elejétől az esőzések következtében folyamatosan nőtt a fertőzött tövek aránya. Szinte mindenhol a primer fertőzés tüneteit lehetett látni, szekunder fertőzést csak észlelési szinten. Hogyan fertőz a szklerotínia? A talajból indul a fertőzés, a gomba eltömíti a növény szállítóedény-nyalábjait, és hervadását, pusztulását idézi elő. A fungicides állománykezelésekkel nem tudjuk a talajból induló fertőzést megakadályozni.

 

Miért több, mint egy fungicid?

Fungicid hatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények korai fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására. Egészségesebb, robusztusabb, az abiotikus stresszhatásokat jobban tűrő lesz az állomány.

 

A Xilon hatásmechanizmusa

A Xilon a kórokozókra és a növényre egyaránt hat: a gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, így jobb lesz annak tápanyag- és vízhasznosítása is. A Trichoderma enzimeket is termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják. Parazitálja a kórokozók gombafonalait és kitartóképleteit. Indukált rezisztenciát vált ki a növényben, melynek hatására a lombleveleken történő fertőzésekkel szemben ellenállóbbakká teszi a növényt.

Milyen eredményeket értünk el a Xilonnal?

A Xilont az elmúlt években különböző mértékű Sclerotinia fertőzöttség és különböző időjárási körülmények között teszteltük számos szántóföldi kultúrában. Napraforgóban a GEP-es kísérletekben az állományban használható kémiai fungicidekkel összevetve, a Sclerotinia primer fertőzése elleni hatékonysága emelhető ki, illetve a termésre gyakorolt pozitív hatása. A szklerotínia magas szintű szekunder fertőzés fellépése esetén a legjobb hatékonyságot a Xilon + kémiai fungicid technológiája adta, és termésben is ez hozta a legjobb eredményt. A magyarországi GEP-kísérletekben, alacsony fertőzési nyomás mellett a kombinált (Xilon + fungicid állományban) kezelések adták a legjobb eredményt.

 

Fungicides kezelések

 

A fejlesztési kísérleteinkben 22 termőhely átlagában +6,2%-kal növelte a napraforgó termését (3. diagram). Több helyszínen tapasztaltuk a növények jobb korai fejlődési erélyét, zöldebbek, robusztusabbak voltak a növények. A magasabb Sclerotinia fertőzöttségű (14-16%) termőhelyeken a Xilon szignifikánsan csökkentette a primer Sclerotinia fertőzés mértékét (hatékonyság 40-65% volt).

Xilon hatása a napraorgó termésre

 

A Xilon használatának lehetőségei

Vetéssel egymenetben lehet kijuttatni, mikrogranulátum-szóró adapterrel felszerelt vetőgéppel, 10 kg/ha dózisban, napraforgóban és szójában a szklerotíniás betegség, kukoricában a fuzáriumos betegség ellen.

Összefoglalva, a Xilon használata növeli a termésbiztonságot és a termést, a szklerotínia primer fertőzése ellen pedig megoldás nyújt. A kórtani problémák csökkentése mellett egészségesebb, a szélsőséges időjárási tényezők okozta stresszhatásokat jobban viselő növényeket eredményez. Vitathatatlanul helye van a napraforgó integrált növényvédelmében!

 

Klein Róbert
biotermék-menedzser
Kwizda Agro