fbpx

LEVADÁSSZUK A GYOMOKAT!!! A CHEMINOVA KUKORICA GYOMIRTÁSI TECHNOLÓGIÁI

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

i kiiktatása és hatástalanítása. Természetesen termőhelyi adottságoktól függően a kukorica gyomirtási technológiájának helyes kiválasztása nem könnyű feladat! Figyelembe kell vennünk, hogy a területen milyen gyomfajok jellemzőek, melyek okoznak kiemelkedő fertőzési nyomást, kiemelt figyelemmel az egyszikűek okozta fertőzésre!? Ennek függvényében, valamint a munkaszervezési és időjárási tényezők figyelembe vételével tudjuk kiválasztani a megfelelő technológiát (preemergens, korai posztemergens, posztemergens, késői posztemergens). A készítmény kiválasztásánál fontos szempont az ár, de azt is el kell ismernünk, hogy nem minden esetben az olcsó kategória jelenti a biztonságos és eredményes megoldást!

2011-től a Cheminova a kukorica gyomirtásábangyomproblémától függetlenül teljes lefedettséget tud biztosítani, amelyben kiemelt hangsúlyt fektetett a cég az egyszikűek okozta fertőzési problémák megoldására. Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés eredményei is bizonyítják, hogy a kukorica gyomosodásában akakaslábfű (Echinochloa crus-galli), muhar- és köles fajok (Setariaspp., Panicum spp.) kiemelt jelentőséggel bírnak, de nem szabad elfeledkeznünk az egyre nagyobb teret hódító fenyércirokról (Sorghum halepense) sem. Mivel a 2010-es év rendkívül csapadékos időjárása komoly meglepetéseket eredményezett a kukorica gyomirtási technológiákban (folyamatos újrakelések), valójában ismét bizonyosodott az alapkezelések kiemelkedő szerepe.

Preemergens (vetés után kelés előtt) lehetőség

A Successor T 4 l/ha-os dózisával preemergensen kiváló hatékonyságot és hosszan tartó hatást tudunk biztosítani a magról kelő egy- és kétszikűek által erősen fertőzött területen. Az eredményesség feltétele a kezelést követően a 20-30 mm bemosó csapadék, amely már a kukorica csírakori indulásakor gyommentes területet biztosít.

Posztemergens (állománykezelési) lehetőségek

hogy a kukorica kelése után is alkalmazható.Kölessel, kakaslábfűvel, muharfélékkel erősen fertőzött területen kiváló kombinációs partnere a szulkotrion (klórmezulon) hatóanyagú Shado. A készítmények virtuális csomagként kereskedelmi forgalomban Successor Top Pack (20 ha) és Shado Gold (13,3 ha) néven is elérhetők. A kombinációk tökéletes hatást biztosítanak a magról kelő egy-és kétszikű gyomnövények ellen. Korai kijuttatás esetén(kukorica 2-4 leveles állapotáig) hosszabb talajon keresztüli tartamhatásra van szükségünk, ezért a Shado 1 l/ha-os dózisát a Successor T 3 l/ha-os alkalmazásával kombináljuk (Successor Top Pack) (1. ábra). A kezelés későbbi időpontra tolódása esetén (időjárás, munkaszervezési okok) posztemergensen (kukorica 5-7 leveles állapota) a Shado és a Successor T dózisát is egyaránt 1,5 l/ha-ra változtatjuk (Shado Gold) (2. ábra). Ebben az esetben meg kell említenünk azt a tényt, hogy a Shado egyedülállóan szelektív kukorica gyomirtó szer, amely az áru és silókukoricán kívül csemege és hibridkukoricában is felhasználható. Utóbbi esetekben azonban mérvadó a fajtafenntaró véleményének kikérése a szer használatára vonatkozóan! Aszályosabb gyomirtási körülmények között ne hagyjuk figyelmen kívül a Hyspray 0,5 l/ha-os alkalmazásának lehetőségét, amely nagymértékben segíti a készítmények tökéletesebb felszívódását és hatásfokozását (3. ábra)!

A fenyércirokkal erősen fertőzött területeken a Cheminova egyedien magas hatóanyagtartalommal ellátott Nic-It (240 g/l nikoszulfuron) készítménye kínál 0,2 l/ha dózisban megoldást (4. ábra). ANic-It a kukorica 7 leveles állapotáig kijuttatható, szükség szerint osztott kezelés formájában is, rugalmassá téve a gyomirtási technológiát. Abban az esetben ha a magról kelő gyomok mellett az évelő kétszikűek is erős fertőzést okoznak a Nic-It Turbo (5 ha) (Nic-It 0,2 l/ha + Imperial (6,25 g/l floraszulam+452 g/l 2,4 D) 0,8 l/ha + Hyspray 0,5 l/ha) alkalmazása jelenti a komplex megoldási lehetőséget.

Dr. Varga Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.

CÍMKÉK