fbpx

Tovább zuhant a műtrágya- és növényvédőszer-piac idén

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 17.

Hiába csökkennek folyamatosan az árak, műtrágyát és növényvédő szereket is majdnem 40 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyar gazdák, mint tavaly év elején.

Enyhültek, de így is magasak az árak

Súlyos helyzetképet mutat az Agrárközgazdasági Intézet első negyedévi jelentése. A műtrágya-értékesítés az első 3 hónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 39 százalékkal csökkent. Bár az értékesítési átlagárak 2023 első negyedévében folyamatosan mérséklődtek, még így is 10-40 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly év elején. A növényvédő szerek esetében a 2023. I-III. havi adatok szerint a megfigyelt termékekből 37 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Mélyponton

A növényvédő szerek terén az áremelések már 2021-ben megkezdődtek, de az akkori 10-15 százalékos növekedés sem volt olyan hatással, mint a tavalyi, további 20-25 százalékos drágulás. Ez átlag, amiben nagyobb szerepe volt a glifozátalapú termékek 2,5-szeres áremelkedésének, mint például a „csak” 15-25 százalékkal dráguló gomba- és rovarölőké. Az összkép így is afelé vitte a trendet, hogy végül majdnem tízéves, történelmi mélypontra esett vissza a növényvédő szerek felhasználása. Könnyű kitalálni, milyen hatással volt-lehet ez a terméshozamokra.