fbpx

A vakcinás csalétkeket kisrepülőgépekkel juttatják ki

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 27.

Szokás szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lesz a rókavakcinázással érintett területeken – 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben a rókák veszettség elleni őszi immunizálása.

Vakcinázásra figyelmeztető plakát
Az érintett területeken plakátokkal hívják fel a figyelmet a vakcinázásra (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg

A vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekkel juttatják ki az érintett déli és keleti vármegyékben. A művelet a sűrűn beépített és lakott övezeteket nem érinti. A vakcinázási kampány során az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot az ebzárlatól és a legeltetési tilalomról, valamint az adott területekre vonatkozó időpontokról. A külterületeken kirándulók figyelmét pedig plakátokkal hívják fel a rókavakcinázással kapcsolatos tudnivalókra.

Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri fel. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Legveszélyeztetettebb terület az ukrán határ mentén van

A veszettség a keleti szomszédjainknál (Ukrajnában és Romániában) máig rendszeresen előfordul, de a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent. Tavaly Magyarországon is megváltozott a korábban kedvező veszettséghelyzet: 2022. szeptembere óta hat rókánál és egy kóbor kutya esetében mutatták ki a fertőzést. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Az ukrán hatóságok a háború miatt nem tudják a megelőző intézkedéseket végrehajtani, így ott előfordulnak fertőzött állatok.

A fenti adatok rámutatnak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések (vadon élő rókák vakcinázása, ebek kötelező vakcinázása, veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé) fenntartásának fontosságára. A veszettség gyanújának bejelentése az állategészségügyi hatóság felé jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

Immunizálással érintett területek, térképvázlat
Az immunizálással érintett területek, útvonalak és a szórás ütemezése (kép: Nébih)

A veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka

A hazai vörös róka állomány megközelítőleg ötvenkilencezer egyedből áll. A veszettség nemcsak a vadon élő és a házi emlősállatokra, hanem az emberi egészségre is veszélyes, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A téma iránt érdeklődők a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján további részleteket olvashatnak a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről.

Repülőgépes vakcinázás – A rókák veszettség elleni immunizálása (videó: Nébih)

Forrás: Nébih