fbpx

Egyszerűbb naplóvezetés, adminisztráció csökkentése

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 27.

Frissült az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) kitöltési útmutatója, valamint bővült a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteménye: többek között az őszi vetésű főnövény rögzítésével és a tápanyag gazdálkodási terv beküldésével kapcsolatos hasznos információk találhatók meg az újdonságok között – tájékoztat Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A Nébih több olyan kérdést is kapott a gazdálkodóktól, melyek egy-egy azonos téma köré csoportosíthatóak. A hivatal ezek alapján ‒ a naplóvezetés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében ‒ módosította az eGN kitöltési útmutatóját, és bővítette a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét is.

A mezőgazdasági munka
Módosult az eGN kitöltési útmutatója (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Időszerű téma az őszi vetés és a tápanyag-gazdálkodási terv

Az évszakra való tekintettel kifejezetten időszerű az őszi vetésű növények kapcsán az a kérdés, hogy melyik évhez kell felvezetni azokat. A Nébih struktúrája szerint, jóllehet a támogatási év igazodik a naptári évhez, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrák esetében a kincstári támogatást a termelők valójában az előző évben elvetett növényekre kapják. Ezt figyelembe véve az őszi vetésű kultúrákat mindig a következő évi ‒ jelen esetben a 2024-es ‒ gazdálkodási évre kell rögzíteni.

A tápanyag-gazdálkodási terv vezetésének gyakoriságára vonatkozóan is több kérdés érkezett a hivatalhoz, melyek alapján az útmutató ‒ a módosításnak köszönhetően ‒ még pontosabb válaszokat tud nyújtani.

Amikor haláleset történik

Több esetben kértek tájékoztatást a napló vezetésére kötelezett halála esetén felmerülő teendőkről is. A GYIK bővítésével a gyűjtemény most már ennek megválaszolására is kitér.

Eszerint az örökösnek az örökhagyó naplójában nem kell semmilyen változtatást elvégeznie, ugyanakkor a saját naplójában tovább kell vezetnie az örökhagyó azon területeit, amelyek az örököshöz kerültek.

Az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) módosított kitöltési útmutatója és a bővített GYIK gyűjtemény elérhető a Nébih portálján.

A hivatal várja a további kérdéseket és javaslatokat, ezeket az [email protected] email címre lehet megküldeni.

Forrás: Nébih