fbpx

Budapesten tovább terjeszkedik a Continental

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Egyszerre 2800 raklap befogadására alkalmas, 13 méter hasznos belmagasságú, összesen 1600 négyzetméter alapterületű raktárközpontot nyitott a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyára. A nemzetközi autóipari beszállító világcég a megnövekedett gyártókapacitásának jobb kiszolgálása érdekében költött csaknem 1, 6 milliárd forintot új magas raktár építésre, amelyhez 305 millió forint uniós támogatástis elnyert.

Az elmúlt hét évben 250 millió eurót fektetett be Magyarországon a világ negyedik legnagyobb autóipari beszállító vállalkozása, a Continental AG.

Az eddigi fejlesztéseket még idén további 60 millió eurós beruházás követi Magyarországon.

A fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és rendszerek, műszerezés, infotainment-megoldások, jármű elektronikai és műszaki elasztomer-termékek gyártójaként és szállítójaként neves konszern a világ 45 országában tevékenykedik, közte hazánkban, ahol öt vállalattal, 7 telephelyen képviselteti magát: Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán és végez gyártó- és szoftverfejlesztési tevékenységet.

 

A gumiabroncs üzletága 1991. óta működik Magyarországon értékesítési irodával és disztribúciós raktárral.

 

 

Luc Quisthoudt ügyvezető igazgató elmondta a január végi raktár avatáson, hogy a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyára több mint 305 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „Telephelyfejlesztés a megnövekedett gyártó kapacitás érdekében” címen az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program keretében.

Az elnyert támogatás segítségével készült el a csaknem 1, 6 milliárd forint költségvetésű beruházás első része.

A gyár innovatív technológiai gyártósorainak igényeihez alakított magas raktár felépítésével a nemzetközi autóipari beszállító világcég hazai vállalkozása mostantól több termék korszerű tárolását tudja megoldani, így az elkövetkezendő években a felfutó gyártást az új raktárépület teljes mértékben ki tudja szolgálni.

Luc Quisthoudt felidézte: Még a jogelőd Temic Hungary Kft. pályázott az uniós forrásra, de mivel a budapesti telephelyidőközben (2011. november) egyesült a veszprémi gyáregységgel, jelenleg a közös cég, a Continental Automotive Hungary Kft. jegyzi a fővárosi telephely fejlesztését.

 

A beruházás első szakasza teremtett keretet a 13 méter hasznos belmagasságú, 1600 m2 alapterületű raktár megépítéséhez.

A budapesti létesítmény a legmagasabb logisztikai elvárásokat teljesíti, vetekszik a Continental AG regensburgi és nürnbergi telephelyeinek színvonalával.

 

 

  • A korábbi raktárakhoz képest jelentős előrelépés az indukciós technológia alkalmazása, amely lehetővé teszi a keskenyebb közlekedési folyosók használatát, így helyet biztosítva plusz állványsorok építésére.
  • Az emelőgépek megvezetése indukciós technológiával történik, működésük félautomata.
  • A gépkezelő munkáját egy automatikus pozíciókereső rendszer teszi könnyebbé. Az áruk sokfélesége miatt (jelenleg 3500 alkatrésszel dolgoznak) és a raktár rugalmassága érdekében toló oszlopos sorokat is telepítettek.
  • Az emelő targoncákat kamerákkal szerelték fel, biztosítva ezzel a paletták 10, 5 méteres magasságba történőbiztonságos elhelyezését.
  • Összességében az új raktár jelenleg 2800 darab EU-raklap befogadására alkalmas a 8 szintes állványrendszeren.
  • A tárolásra érkező nyersanyagokat és alkatrészeket a fogadó területen egy speciális, vonalkód rendszerre támaszkodómatricával látják el.

A raktárcsarnokban szakképzett technikusok dolgoznak, akik egy összetett, számítástechnológiával támogatott logisztikai munkafolyamatban előkészítik agyártáshoz szükséges alkatrészeket, illetve a készterméket befogadják, valamint igény szerint kiszállítják.

Az új raktár a korábbiaknál több autóipari termékgyártását teszi lehetővé, és a jelenleg mintegy 1290 főt foglalkoztató (közte 300 mérnök) budapesti gyáregység további szakembereknek tud majd munkát ajánlani a jövőben.

Ennek további előfeltétele egy újabb fejlesztés, amire ígéretet tettek a Continental Hungary vezetői. A Napmátka utcai korszerűsítés a „kezdet? – mondták, hiszen most februárban egy további, 1500 négyzetméretnyi alapterületű raktár építését is megkezdik.

 

Bálint Tóth János