fbpx

Megerősítették: tovább tart a sertéshúsexport szárnyalása

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 23.

Jelentősen nőtt a sertéshús kivitele az idei év első negyedében a tavalyihoz képest – pedig az az időszak sem teljesített rosszul…

 

sertes export

 

Az Európai Unió sertéshús-exportja tavaly rekordmagasságot ért el, és az export-fellendülés 2021 elején is folytatódik – erősítette meg nemrég az Európai Bizottság. Az előzetes információk szerint a 27 tagállam januárban és februárban összesen bő 1 millió tonna sertéshúst adott el melléktermékekkel együtt. Ez utóbbi 210 ezer tonna körül alakult, vagyis bő negyedévvel több, mint az előző év azonos időszakában. Az EU exportmennyiségének növekedése elsősorban a növekvő kínai importnak köszönhető. A tavalyi év első két hónapjához képest ez 134 ezer tonnával, azaz bő 27 százalékkal 622 000 tonnára nőtt. A kínai kereskedelem ezzel az EU teljes exportjának jó 60 százalékát tette ki. Az EU harmadik országokba irányuló sertéshús-exportjának viszonylag legerőteljesebb növekedése a Fülöp-szigetekre történő szállítással történt – arrafelé 133 százalékkal 56 ezer tonnára nőtt a kivitel. Az ottani importbővülés mögött az áll, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) következtében az országban bekövetkezett áremelkedést importadó-csökkentéssel ellensúlyozza az állam. Az ASP egyébként Vietnámot is érinti: ők 20 ezer tonnával több árut rendeltek Európától. Ugyancsak nőtt a Hongkongba irányuló export, méghozzá csaknem a duplájára, 48 000 tonnára. Mindeközben csökkent a Japánba, Dél-Koreába és Ausztráliába irányuló kivitel.

Európával párhuzamosan, mint már beszámoltunk róla, Brazília is növelni tudta a nemzetközi sertéshús-értékesítését. A hivatalos adatok szerint a friss és fagyasztott sertéshús exportja 2021 első negyedévében 24 százalékkal 224 100 tonnára nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a Kínába irányuló szállítások exportja 35 százalékkal, 128 ezer tonnára bővült. A várakozásokkal ellentétben ugyanakkor a friss és fagyasztott sertéshús exportja Oroszországba teljesen leállt.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán