fbpx

A német hatóság engedélyezte a glifozátot 2024-re is

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 11.

A glifozát hatóanyagot magyar kutatások is vizsgálták. A német élelmiszerbiztonság zöld jelzést adott az engedélyeztetéseknek.

permetezés növényvédelem
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Németországban jövőre a glifozát hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerek is használhatók lesznek. A Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (BVL) 2024. december 15-ig meghosszabbította a megfelelő termékek engedélyezését. Mint a hatóság a napokban bejelentette, a gyártók három hónapon belül kérhetik az engedély megújítását is, ha a jövőben is forgalmazni kívánják a növényvédő szereket. Az Európai Bizottság november végén döntött arról, hogy december 16-án tíz évre jóváhagyja a vitatott hatóanyagot. Miután a tagállamok korábban nem tudtak elegendő többséget találni a megújított jóváhagyás mellett vagy ellen, a döntés a brüsszeli hatóságokra hárult.

A glifozát-viták magyar vonatkozású híre volt 2020-ban, hogy a Szent István Egyetemen (azóta MATE) már több mint egy évtizede zajlott kutatás, majd az annak alapján a világszerte kimagasló tudományos elismertséggel rendelkező Environmental Pollution szaklapban megjelent eredmények szerint a glifozát hatóanyag önmagában nem volt káros befolyással egyik, a kutatások során érintett tesztszervezetre sem.