fbpx

Sertés: még pár hónap, és jöhet a fellendülés

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 06.

Visszatérhet a mosoly a sertéspiacon érdekeltek arcára az év második felében. Jelentősen magasabb árakat jósolnak a mezőgazdaságban a sertéstenyésztők és exportőrök számára.

 

sertés

 

USA és Európa

A porkinfo.com szakértője szerint már az év eleje is kínált meglepetéseket: az árak az USA-ban és Európában a vártnál jóval gyorsabban emelkedtek, és Kínában meglehetősen gyorsabban estek. Dr. John Strak szerint ez a fellendülés január végén kezdődött az USA-ban, márciusra átterjedt Európára. Kínában nőtt a vágások száma, részben emiatt az árak zuhantak. Közben az USA-ban a sertésárak terén februárban és márciusban az ármozgás szokatlanul nagy – felfelé. A szakértő úgy véli, ebben megjelennek az európai sertésszám-csökkentések hatásai is. (A holland mezőgazdaságban például a tenyészkoca-állomány 12 százalékkal csökkent, a nagy német tenyészállomány pedig 5,6 százalékkal(!). Részben ebből eredően – illetve a Covid- és a sertéspestis-járvány miatt – is a sertés ára viszonylag alacsony volt Európában a tavalyi év végén, és idén sincs még jele a fellendülésnek. Igaz, közben a másik sertés-nagyhatalom, Spanyolország számai alig változtak. Ismert, hogy két éve a kínai sertésállományt sújtó hatalmas sertéspestis-járvány (ASP) az állomány körülbelül 40 százalékát elpusztította.

 

Kína és a világpiac

A kevéssé megbízható kínai mezőgazdasági információk miatt nehéz megítélni, hol tartanak a helyreállításban. Mindenesetre a megfigyelők úgy vélik, a teljes állomány- és kocaszám idén elérheti a normál szint körülbelül 90 százalékát. Ugyanakkor az ASP-s esetek előfordulása még mindig magas, sőt, új változatai jelennek meg. Strak szerint továbbá míg a tavalyi év végén a sertés globális ára hétről hétre esett, idén a második negyedévben a globális árak emelkedni fognak az exportáló országokban. A pozitív árrések visszatérésével a globális sertéstenyésztők és exportőrök számára jelentősen magasabb árak várhatóak.