fbpx

Termőföldön használható innovatív hordozható készülék

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 07.

Szemes termények minőségének ellenőrzésére

A GrainSense innovatív szemestermény-minőségellenőrző készülék forradalmasítja a gazdálkodási gyakorlatot és a gabonaáruk kereskedelmét.

 

A GrainSense alkalmazás az összes mérési eredményt eltárolja, így a készülék használója bárhol és bármikor hozzáférhet a terményadatokhoz

 

A hagyományos gabonaanalizátorokkal ellentétben, a GrainSense készülék elemekkel működő, kis méretű kézi készülék. Lehetővé teszi a szemes termények minőségének a termőföldön, fel- vagy lerakodás alatt, a tárolókban végrehajtható néhány másodpercen belüli ellenőrzését. A készülék Bluetooth-kapcsolattal működő mobilalkalmazás használatával az összes mérési eredményt azonnal biztonságos felhőadatbázisba menti. A GrainSense felhőfiókjában lévő adatok bárhonnan, bármikor elérhetők. A GrainSense kézi készülék megméri a gabonafélék és más termények fehérje-, nedvesség-, olaj- és szénhidráttartalmát. A készülék lehetővé teszi a gazdák, vetőmagtermesztők és növénytermesztők számára terményeik kulcsfontosságú paramétereinek szántóföldön történő megmérését, valamint a termelékenységgel és jövedelmezőséggel kapcsolatos döntések meghozását. A GrainSense használata elősegíti az élelmiszer-ellátási lánc jelentős javítását is.

A GrainSense megoldást a tervezők a gazdákkal és gazdálkodó szervezetekkel együttműködve dolgozták ki. A gazdák visszajelzései megerősítették, hogy mindezidáig nem volt számukra is rendelkezésre álló eszköz a terményeik fehérjetartalmának megismerése és optimalizálása érdekében meghozandó gazdaságszintű döntéseik támogatására.

A GrainSense megfizethető és tartósan használható, így a gabonatermesztők és állattenyésztők egyaránt nagy érdeklődést mutatnak az egy évnél is rövidebbre becsült megtérülési időt biztosító termék iránt.

A GrainSense segít a farmereknek abban, hogy választ kaphassanak a terményeik minőségét, előállítási költségeit és áruk meghatározását közvetlenül érintő kérdésekre, és lehetővé teszi számukra egyéni gazdálkodási teljesítményük és gyakorlatuk értékelését.

 

GrainSense

 

Versenyképességet biztosító előnyök

A GrainSense készülék:

  • szükségtelenné teszi a terményminták vizsgálatra küldését és az eredményre várakozást.
  • Lehetővé teszi a betakarítás időbeni megtervezését, a terményminőség ismeretében.
  • Lehetővé teszi a tárolóknál végrehajtható válogatást.
  • A nedvességtartalom pontos mérésével tervezheti a szárításienergia-felhasználást.
  • A gyakrabban végrehajtható fehérje-/olajtartalom-mérésekkel optimalizálja a termesztési tevékenységeket.
  • Lehetővé teszi a gazdák számára állataik takarmányozásához és a takarmányozás beállításához szükséges optimális fehérje tartalmú termények beszerzését.
  • A fehérje-, a nedvesség- és az olajtartalom a terményárakban és az igényelhető támogatások meghatározásában betöltött elsődleges szerepe miatt előnyös tárgyalási pozíciót biztosít a gazdák számára a termények értékesítése során.
  • Lehetővé teszi a gazdálkodási gyakorlat valós adatok alapján végrehajtható fokozatos javítását.

 

30 másodperc alatti mérés

A mérés elvégzése előtt először egy alapértéket adó üres referenciagömb mérése szükséges. A magvakat (60–80 szem, 3–5 g) ezt követően lehet az üvegtálcára helyezni, majd a minta mérését 4 másodpercen belül végrehajtani. Ezzel a két méréssel a magvak abszorpciós keresztmetszete (ACS) határozható meg. A fehérje-, nedvesség-, szénhidrát- és olajtartalom meghatározása többváltozós kalibrálási algoritmus alkalmazásával történik.

A mintamérettől (pl. a termőföld nagyságától és a szállítógépjármű befogadóképességétől) függően pár perc alatt több mérés is végrehajtható, melyek eredményei az alkalmazás segítségével átlagolhatók.

Az évenkénti offsetként (eltolódásként) ismert jelenség kompenzálása érdekében évente újra kell kalibrálni. A GrainSense a felhőszolgáltatáson keresztül minden évben kalibrálásfrissítési adatokat biztosít a felhasználóknak.

 

GrainSense

Bárhová is megy, a készülékmérete és hordtáskája megkönnyíti a GrainSense szállítását és használatát

 

Új megközelítésmód a NIR alkalmazásában

A GrainSense a készülék terveinek kidolgozása és megvalósítása során új megközelítési módot alkalmazott. Az alkalmazott technika az úgynevezett harmadik felharmonikus hullámhossz-tartományú közeli infravörös (NIR) spektroszkópia. Ezt a technikát évek óta alkalmazzák a laboratóriumi műszerek esetében, de a GrainSense az első, amely cég egy ilyen műszert hordozható formában készített el.

A szabadalmaztatott mintavételi technológiának (egy „beépített gömbben” lévő szemeknek) köszönhetően a detektorra érkező fény intenzitása több százszor nagyobb az egyébként lehetséges intenzitásnál. Ez tette lehetővé egy elemmel működtethető, kis méretű készülék megépítését. A GrainSense megoldás kulcsfontosságú alkotóeleme a GrainSense készülék, a mobilalkalmazás és a felhőalapú adatbázis.

Julia Azureal nyomán (GrainSense, Finnország)

 

Magyarországi forgalmazó:

Konzum Trade Kft.
4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári út 1.
www.konzumtrade.hu
[email protected]
mobil: +3630 2182210