fbpx

Lamardor Active Csomag – megújult összetétellel a biztos kezdéshez

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 14.

A Bayer egy évtizede vezette be Magyarországon a Lamardor®-t, ami a kalászosok vetőmagvédelmében minőségi változást hozott.

Ez a készítmény a Bayer két kiváló azol fungicid-hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő maggal és talajból terjedő gabona betegség ellen, így a búza-kőüszög, a búza-porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa-porüszög, az árpa-levélcsíkoltság és az árpa-fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.

 

 

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény öt élettani hatással rendelkezik:

  • Erősebb, vastagabb hajtások, amelyekből erősebb csíranövények fejlődnek.
  • Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének köszönhetően. A mezokotil a kelő növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik.
  • Jobb szárazságtűrés. A Lamardor®-os csávázás hatására a növények hosszabb gyökereket fejlesztenek, javítva ezáltal a vízfelvételt és a szárazságtűrést.
  • Gyorsabb fejlődés, robusztusabb növények. A Lamardor®-os kezelés következtében fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, következésképpen erősebb állományt eredményez.
  • Kitűnő, egészséges állomány.

 

 

2020-ban megújul a Lamardor® csávázószercsomag

Az új összetételű Lamardor® Active Csomag továbbra is 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor® 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam Active 109 csávázási adalékanyag található. Az új Peridiam Active 109 funkcióját tekintve ugyan azt a szerepet tölti be, mint elődje: a hatóanyagok jobb tapadását, a leporlás minimalizálását, a színintenzitás növelését és a kezelt vetőmag felületének egyenletesebbé tételével – a magok boltozódásának megelőzésével – a vetés egyöntetűségét segíti. Ezen felül mikroelem- (mangán-, cink- és molibdén-) tartalmának köszönhetően hozzájárul a gyors, erőteljes és egyenletes keléshez. A koncentrált, két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászos vetőmag kezelésére felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.