fbpx

Traktor, kombájn, munkagép: meglepő részletek

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 05.

Nagyon komoly visszaesés és két kategóriában szolid növekedés: ez jellemezte a traktor-, a kombájn- és általában a mezőgéppiac idei számait. Csökkent a kereslet bálázókból és rakodókból, de nagyot nőtt az öntözőgép-forgalom.

 

Mit és mit nem vettek a gazdák?

Mint tegnap megírtuk, a járvány ellenére ismét rekordgyanús eredményeket hozhat a magyarországi mezőgazdaságigép-kereskedelem. Mind a gép-, mind az alkatrészpiac növekedett, és szeptemberig 5 milliárddal, azaz durván 3 százalékkal sikerült felülmúlni a tavalyi azonos időszak forgalmát. No de mit és mit nem vettek a gazdálkodók idén?

 

mezogazdasagi gep

 

Kis forgalom, nagy teljesítmény

A legtöbb pénzt idén is az erőgépek piacán költöttük el, ami az agrárgépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. A traktorok 33, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Ám még ez is csaknem ötödével kevesebb, mint tavaly: idén ugyanis csak 1836 új kerekes traktorral frissült a hazai géppark a KSH adatai szerint. A legtöbb eladott traki az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategóriából került ki – annak ellenére, hogy 42 százalékkal kevesebbet (470 darabot) vettek a gazdaságok, mint tavaly. Ugyancsak nagy – majdnem 30 százalékos – a visszaesés a 101-140 LE-s traktorok piacán. Csak a nehéz univerzális kategória 141-190 LE-s erőgépeiből kelt el több (13 százalékkal, ami 314 darabot jelent), és szintén nőtt a forgalom a 320 LE feletti, nagy teljesítményű traktorok piacán: 9 százalékkal többet, 116 szuper nehéz univerzális erőgépet adtak el.

 

mezogazdasagi gep
Kerekedik a változás: nagyobb gépek – nagyobb forgalom (Forrás: AKI)

 

Több kombájn és adapter

Szintén növekedni tudott a gabonakombájn-piac is, még ha szerény, 4 százalékos mértékben is. Az idei őszig 228 új arató-cséplőgépet vettek meg. A kombájnokhoz a tavalyihoz képest 66 százalékkal több napraforgó- és 22 százalékkal több kukoricabetakarító adaptert vásároltak a gazdálkodók, főleg 6 és 8 soros kialakításúakat – írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése.

 

mezogazdasagi gep
Jól arattak a kombájnpiacon (Illusztrációk: Horizont Média/archív)

 

Kevesebb gép

Bálázógépekből és bálacsomagolóból is 22-23 százalékkal csökkent a kereslet (347 és 137 darab), és 17 százalékkal csökkent az önjáró rakodók eladása is (383). E szegmensben továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés (az értékesített 285-ből 195 a 7-9 m rakodási magasságúakból került ki; törzscsuklós homlokrakodóból 46, a csúszókormányosból 14 százalékkal esett vissza a kereslet). Pótkocsikból viszont az első 9 hónapban a tavalyitól kicsivel többet: 687 darabot adtak el.

 

mezogazdasagi gep

 

Több eke, henger és lazító

A mezőgazdasági munkagéppiac ismét hullámzó képet mutatott. Legnagyobb mennyiségben (3420 darab) különböző talajművelő gépeket vásároltak, de első 9 havi összértékesítésük 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A talajművelő gépeken belül 28 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, 17-19 százalékkal a tárcsás talajművelők és talajmarók forgalma, a magágykészítőkből 9 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor hengerekből 12, talajlazítókból és ekékből 8-3 százalékkal több talált gazdára, mint 2019 első kilenc hónapjában.

 

Vető- és növényvédőgépek

Tápanyag-kijuttató gépekből 15, vetőgépekből 10 százalékkal csökkent a forgalom. A tavalyinál 109-cel kevesebb szilárdműtrágya-szórót vásároltak a mezőgazdasági termelők (-15 százalék). A vetőgépek közül a legnagyobb mennyiségben szemenkénti vetőgépeket értékesítettek, 6 százalékkal többet (323 darab), mint egy évvel korábban. A növényvédőgépek iránti kereslet 4 százalékkal maradt el a tavalyitól. A piacra került 868 növényvédőgépből 616 függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgép, 128 pedig ültetvénypermetező volt, viszont az 59 önjáró kétszerese a tavalyinak.

 

mezogazdasagi gep

 

Másfélszer több öntözőgép

A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 19 százalékkal maradt el a tavaly őszig tartó időszakitól, míg a rendkezelők piaca 24 százalékkal zsugorodott. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény ugyanakkor 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést, és az öntözőgépek piaca is közel másfélszeresére növekedett (4,1 milliárd).