A tömegtakarmányokhoz használt adalékanyagok szerepe és jelentősége

Nagyon fontos, hogy mindenki szem előtt tartsa: a tartósítószerek használata nem javítja a rossz minőségű tömegtakarmányok beltartalmát, de segíti a jó minőségű tömegtakarmányok táplálóanyagainak feltáródását és hasznosulását.

A tejsavtermelő baktériumok szerepe

Vannak növényspecifikus adalékok, melyek külön-külön alkalmasak pillangósok, gabona- és fűfélék, illetve silókukorica tartósítására. De olyan készítmények is széles körben elterjedtek, melyek a baktériumtörzsek kombinációját tartalmazzák (Lactobacillus plantarum és Pediococcus acidilactici), így alkalmasak a különböző tömegtakarmányok hatékony tartósítására.

Vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek bár nem tartoznak a tejsavbaktériumok családjába, de fontos szerepük van a tömegtakarmányok tartósítására során. Ebbe a csoportba tartozik a Propionibacterium acidipropionici, amely képes a glükózt propionsavvá alakítani, ezzel segítve a penész- és élesztőgombák visszaszorítását, a mikotoxin-termelődés csökkentését. A baktériumtörzs használata javítja az aerob stabilitását a bontást követően is, a szenázs/szilázs fal és a TMR kevésbé melegszik, nem indulnak el a káros utóerjedési folyamatok.

A jó minőségű, magas beltartalmú tömegtakarmányoknak nemcsak az étrendi hatása kiváló, de jelentősen tudják csökkenteni a vásárolt takarmányok mennyiségét, ezáltal a takarmányozási költséget is. A biológiai adalékok használata pedig az erjedési folyamatok szabályozásán keresztül növeli az állati termelés hatékonyságát.

Kürthy-Molnár Zoltán

Timac AGRO Hungária Kft.

erjedés szárazanyag Timac AGRO tömegtakarmány