fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2023/08. lapszám cikke - 2023 július 31.

Júniusban az időjárás alakulása vezette az árakat a nemzetközi gabonapiacokon: különösen az Egyesült Államok kukoricatermesztő övezetében tapasztalható csapadékhiány és az aszály miatt kiábrándító argentin termés került az elemzői fókuszba. Végül július elején megérkezett a várt csapadék, továbbá megkezdődött a kalászosok betakarítása, az árak pedig irányt váltottak.

kukorica

Kukorica

Rég tapasztalhatunk olyan rövid idő alatt bekövetkező intenzív mozgásokat a tőzsdei jegyzésekben, mint amit a május közepe és július eleje közötti periódus mutatott. Pár hét leforgása alatt a chicagói árutőzsde (CBOT) fronthavi és későbbi lejáratú határidők árai egyaránt közel 25%-kal emelkedtek, majd június 3. dekádjával kezdődően hasonló dinamikával estek, visszatérve a májusi szintekhez. A volatilitás hátterében az USA meghatározó kukoricatermesztő övezetében (Corn Belt) tapasztalható időjárási körülmények álltak: a vetést követően nem érkezett csapadék, így a piaci szereplők fokozódó aggodalma „kilőtte” az árakat, majd a június végén érkező eső lehűtötte a piacokat, így az árak visszatértek a hosszú távú trend által kijelölt átlagokhoz.

A fenti, hirtelen fordulathoz a június utolsó napján megjelent, USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) által publikált vetésterület- (Acreage) riport is hozzájárult, ugyanis a jelentés 6%-os vetésterület-emelkedést jelzett a 2022-es évhez képest, amely 1944 óta a legnagyobb vetésterület (38 millió hektár) az USA-ban.

CBOT, kukorica, 2023. július
CBOT, kukorica, 2023. július

Brazíliában folyik a másodvetésű kukorica betakarítása, az eddigi eredmények megerősítik a rekord termésmennyiséggel kalkuláló előrejelzéseket. A várakozások szerinti 130 millió tonna körüli brazil termés bőségesen kompenzálja az aszály okozta argentin export részleges kiesését a piacról.

MATIF, kukorica, 2023. augusztus
MATIF, kukorica, 2023. augusztus

Az Európai Unióban az idei kukoricaterméssel kapcsolatos kilátások alapján eddig kedvező képet láthatunk: a vetések jól sikerültek, az állományok általánosságban jól fejlődnek. Kivételt képeznek ez alól a dél-európai országok, különösen Spanyolország és Portugália, hozzátéve, ezeknek az országoknak a kukoricatermesztő potenciálja évről évre csökken. A DG Agri legfrissebb prognózisa szerint közel 64 millió tonnányi termés várható, ez az adat 11 millió tonnát meghaladó mértékű növekedést mutat az előző évvel összehasonlítva.

Összegezve, a kukorica globális termésmennyisége várhatóan az idei évben újból meghaladja a felhasználás mértékét, úgy fest, a piaci szereplők kiegyensúlyozottabb kereslet-kínálati viszonyokkal találkozhatnak az aktuális szezonban.

Hazánkban is kifejezetten szép állományokat láthatunk, az időjárás eddig optimális körülményeket teremtett a vetések fejlődéséhez. Július közepén-második felében lép be a kukorica a termesztés szempontjából kritikusnak tekinthető virágzási periódusba. Amennyiben a növények ebben a szakaszban nem találkoznak extrém időjárási körülményekkel, és a megtermékenyülés jól sikerül, akár jó-kiváló termésmennyiséggel is kalkulálhatnak a termelők. Természetesen ehhez még további csapadékra is szükség lesz.

A tavalyi tételek iránti kereslet marginálisnak tekinthető, jellemzően az aflatoxinproblémák miatt a takarmánypiaci vevők a szükségletüket más helyettesítő terményekkel (búza, árpa) próbálják pótolni-kiegészíteni. Az exportpiac áll, az ó termés a minőségi problémák miatt nem versenyképes, bár az eladók sem tolonganak. Új termésben hasonlóan nincs érdemi mozgás, sem a vevők, sem az eladók nem aktívak.

búza

Búza

Közeleg a fekete-tengeri gabonakorridor-megállapodás újabb lejárata. Több piaci szereplő nyilatkozott úgy, hogy a július 18-ai határidő után egyre kevesebb esély mutatkozik az egyezmény további meghosszabbítására.

CBOT, búza, 2023. szeptember
CBOT, búza, 2023. szeptember

Legkevésbé az orosz fél érdekelt a folyosó működtetésében, hiszen az új termés érkezésével egyre kényelmetlenebbé válik a fenntartása, hozzájárulása ahhoz, hogy az egyik legnagyobb konkurense, Ukrajna áruja korlátozások nélkül a piacra jusson. Nem mellesleg, a két ország másfél éve háborúban áll egymással.

A fentieket alátámasztja az a tény is, hogy az orosz búzaexport díjai az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentek, jelenlegi árazása kedvezőbben alakul, mint az ukrán tételeké, melyekre kifejezetten magas biztosítási díjak mellett köthetők üzletek.

MATIF, búza, 2023. szeptember
MATIF, búza, 2023. szeptember

A globális terméssel kapcsolatos prognózisok változatlanul magas volumeneket mutatnak, a legtöbb előrejelzés szerint 800 millió tonna körüli termésmennyiség várható az előttünk álló gazdasági évben, ami azt jelenti, tekintélyes árualap fog rendelkezésre állni a világ keresletének kielégítésére.

Jól halad a búza betakarítása Európában, és bár az eredmények némileg elmaradnak a korábbi várakozásoktól, jelentős terméskiesésről nem érkeztek hírek.

Magyarországon is megkezdődött a betakarítás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara végleges termésbecslése alapján mind a várható mennyiség (6,13 millió t), mind a termésátlag (6,08 t/ha) rekordközeli lehet. Az első adatok, illetve az árpánál tapasztalt eredmények némileg elmaradnak a várakozásoktól, összességében mégis kifejezetten jó termésre van kilátás.

Az árak követik a 9 hónapja csökkenő nemzetközi trendeket. A jelentősen megemelkedett termelési költségek tükrében – az előző évekkel összehasonlítva – a fedezeti pont eléréséhez magasabb termésátlag szükséges. Erre a jobb termőterületeken meglehet az esély, bízzunk abban, hogy a mennyiségi várakozások mellett a minőség kapcsán sem szembesülünk említésre méltó problémákkal.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató