fbpx

Reményteljes agrárágazat: a strucctenyésztés

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 30.

Természetéből és méretéből adódóan nem egyszerű ennek a futómadárnak a tartása, de tenyésztése kimondottan jövedelmező, gyorsan megtérülő vállalkozás. Az állat alkalmazkodókészsége és betegségekkel szembeni ellenálló-képessége egyaránt figyelemre méltó. Nem csupán tojása, de húsa, bőre, csontja és tolla is jól hasznosítható, igen magas áron eladható (a strucchús a 16.000 Ft/kg árat is elérheti). Az iránta való kereslet pedig különösen az éttermek, étteremláncok részéről magas. Tartása azért is előnyös, mivel hazánkban ezen kialakulófélben lévő baromfiágazatban meglehetősen kevés a konkurencia.

A tenyészteni kívánt fajt érdemes annak alapján kiválasztani, mire szeretnénk helyezni vállalkozásunkban a hangsúlyt. A kéknyakú strucc rövidebb fejlődési idejéből kifolyólag hamarabb kezd el a tenyésztő számára jövedelmet termelni. A vörös-, és fekete, vagy szürkenyakú strucc viszont átlagosan harmadával nagyobb húshozamot képes biztosítani (30-35%-kal). Ez utóbbi vérmérséklete viszont a legnyugodtabb. A struccok jó tartási viszonyok mellett akár a 70 évet is megérhetik.

A strucc tojása és életciklusai

Az ivarérett tojók szokásainak tekintetében reggel vagy késő délután esedékes a tojás lerakása. Szeptember és október között azonban a tojásrakó időszak többnyire szünetelni szokott, de a februártól augusztusig terjedő időszakban 2-3 naponként lehet tojásra számítani (ami éves szinten 60-100 darabot is jelent). Íze tekintetében enyhén édeskés, sárgadinnye méretű. Mennyiségileg hozzávetőlegesen 2 tucatnyi tyúktojásnak felel meg, tehát egy öttagú család kellemesen jóllakhat belőle. A tojásrakás időszakában a kakas ingerlékenyebb, ennek tekintetében pedig érdemes olyan fészkelő helyet kialakítani, hogy a tojások kívülről is egyszerűen begyűjthetők legyenek. Ivarérettségüket a tojók 2, a kakasok 3 éves korra érik el.

Az állatok vágósúlya 95-120 kg, amit 12-14 hónapos korukra érnek el. De akár a 2, 5 métert és a 170 kilogrammot is elérhetik. Húsának íze leginkább a zsenge borjúhúst idézi.

A tenyésztés 14-16 hónap alatt térül meg, optimalizált jövedelmezősége pedig akár meg is haladhatja a 100%-ot.

Nánás Struccfarm
Nánás Struccfarm

Tartási,- és takarmányozási javaslatok

Ideális kezdésnek egy kakas tartása ajánlott egy, esetleg két tyúk társaságában. Egy ilyen méretű állomány számára legalább egy 10×50 méteres kifutó ajánlott, mivel nagy mozgásigényű állatokról beszélünk. A számukra elkerített terület talaja legyen sík és lehetőleg mentes a gödröktől (és a szeméttől is). A madarak számára fontos területük áttekinthetősége, ezért lehetőségeinkhez mérten kevés fa helyezkedjen el benne. Amit még tartsunk szem előtt, hogy nyugalom vegye őket körbe: a mezőgazdasági gépek hangos zajától könnyen megrémülnek és előtörő menekülési ösztönük következtében akár egymást is halálra taposhatják. Emellett arra is ügyelnünk kell, hogy lehetőség szerint más állatoktól jól el legyen különítve a struccok területe (a hím időnként elég agresszívan léphet fel a betolakodókkal szemben).

1 éves korukig jól körülhatárolt és fedett, télen fűthető ólat igényelnek, mivel ilyenkor a megbetegedésekkel szembeni ellenálló-képességük még fejlődés alatt áll (könnyen megfázhatnak): az épület homokos talaját pedig szalmával fedjük le. Az ideális hőmérséklet 20 °C körüli. A továbbiakban elegendő, ha az etetőjük és itatójuk van fedél alatt.

A struccok érzékenyek az általuk megszokottól eltérő ruházatra, esetenként agresszívan is viselkedhetnek.

Napi szinten ügyelni kell ivó és etető edényeik tisztaságára: az etetőkben ne maradjon ételmaradék, mert az erjedésnek indulhat, a többnapos, állott vizet nem szívesen, vagy egyáltalán nem is fogyasztják el.

Étrendjük fontos részét képezik a zöldtakarmányok, leginkább a zöld lucerna ajánlatos. A kb 1-2 cm-esre felszecskázott szálas növények mellett adhatók zöldségek és gyümölcsök is. Ennek viszont lényeges tudni, hogy petrezselyem és zeller adása, valamint a csonthéjas gyümölcsök magozatlan adagolása TILOS, ugyanis a madár az említettek megemésztésére képtelen, könnyen el is pusztulhat miattuk. Télen a szárított takarmányt szintén felaprózva adjuk madarainknak. Ezen kívül, ami még fontos számukra, az a sok apró kavics.

Egyéb, fontos tudnivalók

Önálló, egyhónapos körüli növendéket már 10 eFt körüli áron kaphatunk. A Nánás Struccfarm (Hajdúnánás) leginkább az élő példányok értékesítésével foglalkozik, de feldolgozóüzemük révén másra is kínálnak szakszerű lehetőséget. Valamint a tiszasülyi struccfarm is igen nagy állománnyal rendelkezik. Ezenkívül tartásra példányok beszerezhetőek még a bócsai, a sopronnémeti, illetve a domaszéki struccfarmok valamelyikéről is.

FONTOS!

  • A strucc veszélyes madárnak minősül, tartása táblával jelzendő, birtoklása, szaporítása, vásárlása bejelentésköteles.
  • Részletes, vonatkozó jogi szabályzás tekintetében a www.njt.hu honlapon tájékozódhat.
  • Hasznos segítséget nyújthat számunkra Mucsi Imre-Komlósi István: Strucctenyésztés kézikönyve

A cikk forrásai és egyéb hasznos strucctartási tudnivalók az alábbi linkeken érhetőek el:

Ha ön baromfitenyésztő, ez a cikkünk is érdekelheti: Madártetű atka invázió fenyegeti a baromfiágazatot.

Görög Diána