fbpx

Emelkedtek az önköltségek, drágul a hús

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 20.

A forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok, a takarmánygabonák drágulása emelik a húsipar termelési költségeit. Ez mellett a koronavírus elleni védekezés költségei is tovább emelik az ágazat kiadási oldalán szereplő számokat. Ennyit már nem tudnak elviselni a termelők, drágulni fog a hús.

A húságazat teljesítménye 5,8%-kal csökkent 2020-ban, a visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA szektor időszakos kiesésének is – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke online sajtótájékoztatón.

 

Hús és mezőgazdaság
A húságazat teljesítménye csökkent, a mezőgazdaságot érintő a madárinfluenza, sertéspestis, pandémia kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések miatt (Fotó: MCS Vágóhíd)

 

A húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot

A húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki.

Az előző évhez képest minden területen visszaesés volt tapasztalható:

  • húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítménye -1,9%;
  • hús-, baromfihús készítmények gyártása -10,3%;
  • baromfihús feldolgozása, tartósítása -6,7%.

A tavalyi húsipari értékesítés visszaesett

A húsipar export értékesítése 10,7%-kal mérséklődött éves összehasonlításban. Ennek fő tényezője a madárinfluenza miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások, eredményeként a feldolgozott és tartósított baromfihús exportja 18,7%-kal kevesebb, mint korábban.

A húsipar belföldi értékesítése 1,5%-kal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA szektor és a közétkeztetés kiesését.

A sertéságazat eredményei a szektor egyértelmű fehéredését jelzik

A magyar húsipar tavaly 4,7 millió sertést vágott, ugyanannyit, mint 2018-ban. A magyarországi sertések száma 216 ezerrel emelkedett, elérte a 2,8 milliót, ez szintén a 2018-as szint. A kocák száma több mint 5%-kal nőtt, így elérte a 163 ezret.

2014 óta, az élősertés és a félsertés ÁFA-jának csökkentését követően, 1 millióval, vagyis 27%-kal nőtt a vágott sertések száma, közben a sertések száma mintegy 300 ezerrel csökkent.

 

Hús és mezőgazdaság
A 2021 sem lesz könnyebb a mezőgazdaságban, így a húságazatban tevékenykedőnek sem (Fotó: MCS Vágóhíd)

 

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik

A takarmánygabonák ára az elmúlt fél évben 50-70%-kal nőtt, az élősertés ára néhány hét alatt 25%-kal emelkedett. A jelenlegi mutatók szerint ez a folyamat még nem állt meg. A járványhelyzet miatt a HORECA szektor indulása bizonytalan, az afrikai sertéspestis helyzetét kezeljük, de okozhat még „meglepetéseket” Magyarországon, Európában (főként Németországban) és Kínában is.

A forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok drágulása mind emelik a húsipar szereplőinek termelési költségeit. A koronavírus elleni védekezés költségei is érdemi költségnövekedést jelentenek minden üzem számára.

Számokkal egyértelműen kimutatható a húsiparban az önköltségek emelkedése. „Ez előbb-utóbb a fogyasztói árak emelkedését eredményezi” – mondta Éder Tamás.

 

Hús és mezőgazdaság
Az agrárágazatban a termelők többsége törekszik a vevők bizalmát megnyerni és megtartani minőségi termékeikkel és reális árképzéssel (Fotó: MCS Vágóhíd)

 

A hús bizalmi termék

A közelgő Húsvétra hivatkozva az elnök kérte a fogyasztókat, hogy olyan gyártótól, forgalmazótól vásároljanak, akiben megbíznak. A Hússzövetség tagjai által, Magyarországon gyártott húsok, húskészítmények vásárlására buzdította a lakosságot.

Fontos, hogy a vásárlók minden esetben nézzék meg a termék minőségmegőrzési idejét, olyan terméket pedig ne rakjanak a kosárba, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel.

Óvakodni kell az olcsó, bizonytalan eredetű húsoktól, nem csak minőségi, hanem egészségügyi kockázattal is járhat.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc